Μαντζουρία και Ρωσία

Η Ρωσία είναι γείτονας της Κίνας. Η Ρωσία πέτυχε μία καταπληκτική επέκταση, από τις καταπληκτικότερες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μέσα σε 30 χρόνια έφτασε στον Ειρηνικό ωκεανό, κινήθηκε από τα ανατολικά προς τα δυτικά και σταδιακά επεξέτεινε την κυριαρχία της. Έτσι μετά το 1850 δηλαδή, η Ρωσία παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τι γίνεται στην Κίνα, διότι η ίδια βρίσκεται πάνω από την Κίνα. Ήδη η Ρωσία έχει τμήματα της περιοχής της Μαντζουρίας και την ενδιαφέρει να πάρει μεγάλες περιοχές στη Μαντζουρία.

Μαντζουρία και Ρωσία
Μαντζουρία (με κόκκινο)

Στόχος της Ρωσίας, από την κρίση της Κίνας, είναι να αποσπάσει μεγάλα τμήματα της Μαντζουρίας όσο το δυνατόν νοτιότερα. Οι Ρώσοι έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή του κόσμου και δεν μπορούν να έχουν λιμάνια. Διότι η περισσότερη έκθεση της Ρωσίας είναι στον Βορρά και είναι παγωμένα τα λιμάνια, και εδώ που έχει έκθεση είναι παγωμένα τα λιμάνια ή κάποια παγώνουν κάποιους μήνες τον χρόνο. Επομένως της χρειάζεται θερμή θάλασσα, δηλαδή θάλασσα που να μην παγώνει και να μπορούν δώδεκα μήνες τον χρόνο να κινούνται τα πλοία. Έτσι επιθυμεί να πάρει εδάφη όσο το δυνατόν νοτιότερα στη Μαντζουρία και αυτό πράττει.

Στη δεκαετία του 1860, δηλαδή μετά την εισβολή στο Πεκίνο και τις συνθήκες που ακολούθησαν, η Ρωσία βρίσκει την ευκαιρία και πράγματι καταλαμβάνει τμήματα της Μαντζουρίας, τα ενσωματώνει στη διοίκησή της και αυτό θα τη βοηθήσει πάρα πολύ, διότι ήδη στο μυαλό των Ρώσων τσάρων ήταν ο σχεδιασμός της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής γραμμής του κόσμου, ο Υπερσιβηρικός.

Αυτό που επιθυμούσε η Ρωσία είναι ο τερματικός σταθμός να είναι όσο το δυνατόν νοτιότερα, ούτως ώστε εκεί στον Ειρηνικό ωκεανό πλέον φτάνοντας να είναι ένα σημείο παραθαλάσσιο, που θα τελειώνει και η διαδρομή του τρένου, να είναι και λιμάνι και να μετατραπεί δηλαδή αυτό σε πολύ σημαντικό λιμάνι της Ρωσίας, στο οποίο να ναυλοχεί ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού.

Η Ρωσία απέκτησε αυτή την περιοχή και πράγματι στο πιο νότιο σημείο δημιούργησε μια πόλη, αυτό που ήταν ένα ασήμαντο σημείο ψαράδων το μετέτρεψε σε πόλη που ονομάζεται Βλαδιβοστόκ. Η Ρωσία ερχόμενη τόσο νότια στην ουσία μπαίνει στη χερσόνησο της Κορέας. Δηλαδή η Κίνα υφίσταται, από την επέκταση της Ρωσίας σε αυτή τη δεκαετία του 1860, ακόμη πιο ταπεινωτικές πραγματικότητες, διότι οι τελευταίοι αυτοκράτορες της Κίνας είναι Μαντσού, οι οποίοι κατάγονται από την Μαντζουρία.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)