Ιστορικά Κίνα και Ινδία είναι συγκρίσιμες σε όσον αφορά τον αριθμό των κατοίκων τους. Είναι οι δυο πιο πολυάνθρωπες χώρες στον κόσμο. Οι δυο αυτές χώρες είναι συνοριακές, έχουν σύνορα μεταξύ τους και βέβαια τους χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Ιμαλαΐων. Η Κίνα είναι μια εξαιρετικά
συμπαγής χώρα και για το μέγεθός της είναι πραγματικά ένα θαύμα της παγκόσμιας ιστορίας. Η Κίνα ενοποιήθηκε περί το 200 π.Χ. από μια δυναστεία που ονομαζόταν δυναστεία των Τσιν, εξού και το όνομα της Κίνας: China – Κίνα.

Η Κίνα
Η Κίνα

Στην εποχή των Τσιν, η Κίνα είναι ήδη μια μεγάλη χώρα, και ήδη από το 200 π.Χ. έχει εδάφη της σημερινής Κορέας και εδάφη του σημερινού Βιετνάμ. Δηλαδή η χώρα αυτή εξαρχής -από την ενοποίηση της το 200 π.Χ., γιατί πιο πριν ήταν κατεσπασμένη σε επιμέρους βασίλεια- έχει μια επιβλητική παρουσία στην ανατολική Ασία.

Συγκεκριμένα δεν υπάρχει σύγκριση με την Κίνα καμιάς άλλης χώρας στο πόσο έχει επηρεάσει πολιτιστικά ολόκληρη την ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, σε σημείο που οι μελετητές της ιστορίας της ανατολικής Ασίας θεωρούν ότι είναι αδύνατον κανείς να κατανοήσει όλη την ιστορία, όχι μόνο της περιοχής της Κίνας αλλά και της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Ινδοκίνας και εν μέρει και της Ινδονησίας χωρίς τον γίγαντα που λέγεται Κίνα, η οποία έχει εξαγάγει πολιτισμό συνεχώς επί 3.000 και 4.000 χρόνια σε όλο τον περίγυρό της.

Στην Κίνα ομιλείται κατά κύριο λόγο μία γλώσσα, η μανταρίν κινέζικη γλώσσα. Επίσης κοντά στη
μανταρίν κινέζικη είναι μια άλλη κινέζικη της νότιας Κίνας, η καντονέζικη κινέζικη. Και υπάρχουν και άλλες 7 κινέζικες γλώσσες που είναι κοντά στη μανταρίν. Δηλαδή, η μανταρίν γλώσσα ομιλείται από περίπου 800.000.000 ανθρώπους σήμερα από τους 1.200.000.000, αλλά και άλλα 300.000.000 άνθρωποι στην Κίνα στην ουσία ομιλούν κινέζικες γλώσσες, δηλαδή είναι κοντινές γλώσσες.

Δηλαδή το 1.100.000.000 άνθρωποι ομιλούν περίπου την ίδια γλώσσα. Βεβαίως αρκούν τα 100.000.000 που υπολείπονται για να υπάρχουν στην Κίνα ακόμη 130 μικρές γλώσσες μη κινέζικες. Αλλά αυτό το συμπαγές της Κίνας, το πολιτισμικό συμπαγές, το οποίο είναι και φυλετικό συμπαγές,
διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κίνας ανήκει σε μία φυλή, η οποία ονομάζεται Χαν, η φυλή των Χαν. Βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες μικρές φυλές, αλλά είναι τόσο μεγάλη η υπεροχή της κεντρικής φυλής που κάνει την Κίνα ένα θαύμα ομοιογένειας στην ανθρώπινη ιστορία.

Ένα από τα μεγάλα έργα της δυναστείας των Τσιν ήταν να προστατεύσει αυτή τη μεγάλη γεωργική χώρα, γιατί η Κίνα μπήκε στη γεωργία (η περιοχή της Κίνας) γύρω στο 7000 π.Χ., και κυρίως στον Κίτρινο Ποταμό και, στον Νότο, στον Γουανγιαντσέ ποταμό. Αλλά η Κίνα είναι μια χαρακτηριστικά γεωργική χώρα, που στηρίζεται σε πάρα πολλά προϊόντα, όπως είναι βέβαια κυρίως το ρύζι, το σόργο, το κεχρί και φυσικά χίλιες άλλες τροφές που μπορούν να θρέψουν αυτόν τον πολύ μεγάλο πληθυσμό. Και βέβαια αυτή την αρχετυπική γεωργική χώρα του κόσμου προστατεύει από τους νομάδες των στεπών το μεγαλύτερο τεχνικό έργο στην ιστορία της ανθρωπότητος μέχρι τον 20ό αιώνα, το Σινικό Τείχος, το οποίο και δημιουργήθηκε από τη δυναστεία των Τσιν, περίπου το 200 π.Χ. (Η μορφή που γνωρίζουμε σήμερα είναι του 16ου αιώνα, στη δυναστεία των Μινγκ).

Όταν όμως πρωτοχτίστηκε ήταν ένα εντυπωσιακό έργο, διότι κάλυπτε 4.000 χιλιόμετρα προστατεύοντας τη βόρεια Κίνα από τις επιδρομές των Μογγόλων, καθώς γείτονες της Κίνας είναι οι Μογγόλοι. Η Κίνα είναι εκτεθειμένη στην επιθετικότητα των ανθρώπων των στεπών. Και έζησε όλη της τη ζωή μέχρι τον 16ο αιώνα με αυτόν τον τρόμο, τον τρόμο των ανθρώπων των στεπών και ιδιαιτέρως των Μογγόλων αλλά και των Τουρκομάνων, οι οποίοι και κατά καιρούς κατέλαβαν την Κίνα.

Η κινέζικη ζωή χαρακτηρίζεται από καινοτομίες και από εφευρέσεις. Οι Κινέζοι από την
αρχαιότητα έχουν εφεύρει τρόπους μηχανικής αξιοποίησης των προϊόντων και επεξεργασίας των προϊόντων. Χαρακτηριστικά και ο θερισμός και το δεμάτιασμα και η απομάκρυνση της ήρας από το στάρι γίνονταν με μηχανικούς τρόπους. Μόνο οι Κινέζοι χωρικοί είχαν φτάσει σε τέτοιες εφευρέσεις. Πρέπει να πούμε χαρακτηριστικά ότι όταν οι Ευρωπαίοι πρωτογνώρισαν την Κίνα, στον 16ο αιώνα μ.Χ., εντυπωσιάστηκαν από τα γεωργικά εργαλεία τα οποία είδαν και τις μεθόδους γρήγορης επεξεργασίας του σταριού, του ρυζιού και όλων των διαδικασιών της γεωργίας που οι Κινέζοι είχαν εφεύρει στη διάρκεια των αιώνων.

Βέβαια δεν κινούνταν με ατμό ή με κάποια ενέργεια αλλά ήταν εργαλεία τα οποία και κινούνταν με μοχλούς, με ροδέλες κ.λπ. Αυτά τα γεωργικά εργαλεία και τις εφευρέσεις των Κινέζων τα παρατήρησαν με μεγάλη προσοχή Άγγλοι και Ολλανδοί στον 16ο και 17ο αιώνα μ.Χ. Από αυτά άντλησαν σοφία και δημιούργησαν δικά τους στην Ολλανδία και στην Αγγλία.

Έτσι δημιουργήθηκε αυτό που λέγεται στην Ευρώπη, πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση: η δεύτερη Γεωργική Επανάσταση. Τι είναι η δεύτερη Γεωργική Επανάσταση; Είναι οι εφευρέσεις των Ολλανδών και των Άγγλων στον 17ο αιώνα μ.Χ. στη γη, που επέτρεψε την πολύ μεγάλη παραγωγή για να φτάσουμε στη Βιομηχανική Επανάσταση. Άρα η Κίνα τροφοδότησε τη γνώση της Ευρώπης, έχοντας κατακτήσει βήματα πολύ νωρίτερα, χιλιετίες και εκατονταετίες νωρίτερα από την Ευρώπη.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν βόδια για τις μεταφορές τους. Πρέπει να πούμε ότι το κινεζικό κράτος, από την εποχή των Χαν και των Τσιν, ήταν εξαιρετικά οργανωτικό. Η κεντρική διοίκηση στην Κίνα είχε συνείδηση του έργου της. Δημιουργούσε κανόνες οι οποίοι και τηρούνταν και ήταν μια χώρα, που για πολλές περιόδους της ζωής της, λειτούργησε με ακρίβεια και με τήρηση νόμων και αρχών.

Είναι μια χώρα η οποία έχει, σε πολλά σημεία, θαυμαστά να παρουσιάσει. Και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν τα παρουσιάζει για μικρό διάστημα. Η Κίνα στη διάρκεια της ιστορίας της πολλές φορές βρίσκονταν μπροστά από όλη την ανθρωπότητα, πολλές φορές κατέρρεε, ξαναανέρχονταν. Γι’ αυτό, από πολλούς ιστορικούς της παγκόσμιας ιστορίας, θεωρείται ο καταπληκτικότερος πολιτισμός της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Κίνα σήμερα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, μετά τη Ρωσία, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. Η έκταση της είναι ίδια με αυτή της εποχής των Μαντσού. Η ζώνη του πυκνού πληθυσμού της Κίνας είναι ο αρχικός πυρήνας της Κίνας. Όσο πλησιάζει κανείς στα δυτικότερα είναι πολύ πιο αραιοκατοικημένη, γιατί; Γιατί εκεί είναι η επαρχία Σινγιάνγκ (Xinjiang), η επαρχία Σινγιάνγκ, όπου κατοικούν οι Ουιγκούρ Τούρκοι και είναι μουσουλμάνοι και η περιοχή του Θιβέτ. Η Κίνα έχει το Θιβέτ. Είναι πολύ αραιοκατοικημένες αυτές οι περιοχές διότι η μια είναι στέπα και το Θιβέτ είναι Ιμαλάια. Όπως και υπάρχουν ζώνες με ερήμους. Εξ αυτού η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με άνιση κατανομή πληθυσμού. Οι περισσότεροι κατοικούν στη ζώνη την ανατολική και από
Βορρά προς Νότο, εκεί που περίπου είναι οι πολύ μεγάλες της πόλεις, δηλαδή το Πεκίνο, η Σαγκάη που δίνουν το στίγμα της μεγάλης αυτής χώρας.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)