Ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα

Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική και παγκόσμια κίνηση, για νέους και μεγάλους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης. Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες, να παραδώσει δηλαδή στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες. Η κίνηση δημιουργήθηκε το 1907 από τον Λόρδο Μπέηντεν Πάουελ και αυτή την στιγμή περιλαμβάνει 30 εκατομμύρια μέλη σε περισσότερες από 160 χώρες και περιοχές.

Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένου στην Προσκοπική Υπόσχεση και Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται σαν άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.

Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές οργανώσεις είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Προσκοπικής Κίνησης (WOSM), η οποία απευθύνεται στα αγόρια και στους συν-εκπαιδευτικούς οργανισμούς και η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS) για κορίτσια, αλλά και την αποδοχή συν-εκπαιδευτικών οργανισμών. Το έτος 2007 σηματοδότησε την εκατονταετηρίδα του Προσκοπισμού σε όλο τον κόσμο και οι οργανώσεις μέλη πραγματοποίησαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις για να γιορτάσουν την περίσταση.

Το έμβλημα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Έσο έτοιμος
Το έμβλημα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Αρχή του Προσκοπισμού

Το Κατασκηνωτικό κέντρο νησιού Μπράουνσι (αγγλικά: Brownsea Island Scout camp) ήταν ένα κατασκηνωτικό γεγονός στο νησί Μπράουνσι της νότιας Αγγλίας, που οργανώθηκε από τον υποστράτηγο (Lieutenant-general) Λόρδο Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ του Βρετανικού Στρατού, συγγραφέα, ιδρυτή και αρχηγό του προσκοπικού κινήματος, ώστε να εξετάσει την εφαρμογή των ιδεών του που ανέπτυξε στο βιβλίο του “Προσκοπισμός για παιδιά”(“Scouting for boys”). Για αυτό το λόγο, αγόρια από διαφορετικές κοινωνικές καταβολές, συναντήθηκαν από την 1η έως τις 8 Αυγούστου 1907 και συμμετείχαν σε δραστηριότητες που αφορούσαν την κατασκήνωση, την παρατήρηση, τις ξυλοκατασκευές, τους κανόνες συμπεριφοράς, τη διάσωση και τον πατριωτισμό. Αποτελεί την πρώτη προσκοπική κατασκήνωση που έγινε ποτέ στον κόσμο και αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το παγκόσμιο Προσκοπικό Κίνημα.

Ο Λόρδος Ρόμπερτ Στίβενσεν Σμιθ Μπέηντεν Πάουελ του Γκίλγουελ (Lord Robert Stevenson Smyth Baden-Powel of Gilwell) ήταν αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού και υπηρέτησε στις Ινδίες, το Αφγανιστάν, στη Μάλτα, στη Νότια Αφρική. Έγινε γνωστός με την υπεράσπιση της μικρής πόλης Μάφεκινγκ (Mafeking) στη Νότια Αφρική στον πόλεμο μεταξύ των Άγγλων και των Ολλανδών αποίκων (Boers). Χάρη στην βοήθεια των μικρών παιδιών σε διάφορες βοηθητικές εργασίες, όπως η μεταφορά πυρομαχικών και τραυματιών, κατάφερε να κρατήσει την πόλη χωρίς να παραδοθεί για 7 μήνες – 217 μέρες. Γι’αυτή την επιτυχία του έγινε ήρωας και ανακηρύχθηκε ο νεώτερος στρατηγός του Ηνωμένου Βασιλείου στα 43 του χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και σήμερα οι στρατοί του κόσμου χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των στρατιωτών τους τις βασικές αρχές εκπαίδευσης, που εφάρμωσε στην εποχή του ο Μπέηντεν Πάουελ.

Από την εμπειρία του αυτή έγραψε το βιβλίο «Βοήθημα στην ανίχνευση» το οποίο έγινε επιτυχία και πολλοί δάσκαλοι το χρησιμοποιούσαν στην εκπαίδευση. Όταν αποστρατεύτηκε του ζητήθηκε να προσαρμόσει το βιβλίο, ώστε να είναι κατάλληλο και για μικρότερες ηλικίες κι έτσι το ξαναέγραψε πρόχειρα και το ονόμασε «Ενομωτίες παιδιών». Σκέφτηκε να βάλει σε εφαρμογή τις ιδέες του και έτσι πραγματοποίησε από τις 1 Αυγούστου μέχρι τις 9 Αυγούστου του 1907 μια κατασκήνωση στο μικρό νησί Μπράουνσι (Brownsea), που βρίσκεται στα νότια της Αγγλίας. Στη κατασκήνωση αυτή συμμετείχαν 20 Αγόρια τα οποία δοκίμασαν για πρώτη φορά τις διάφορες πλευρές του Προσκοπισμού, δηλαδή κατασκηνωτική τεχνική, μαγειρική, ξυλογλυπτική, ορειβασία, ναυαγοσωστική, βραδυνές πυρές κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, οπότε άρχισε διαλέξεις και τελείωσε το βιβλίο ονομάζοντάς το τελικά «Προσκοπισμός για Αγόρια» (Scouting for Boys) το 1908. Υπήρξε τεράστια επιτυχία και ομάδες παιδιών σε όλη την Αγγλία σχημάτιζαν από μόνες τους προσκοπικές ομάδες ζητώντας την βοήθειά του.

Ο Προσκοπισμός στην Ελλάδα

Παρ’όλο τον αρχικό σκοπό του να δώσει απλώς ιδέες σε ήδη υπάρχουσες οργανώσεις, τελικά δημιουργήθηκε μια νέα κίνηση. Λόγω της ανάγκης που διέκρινε για εκπαιδευμένους ενήλικες ως αρχηγούς στις ομάδες, ενήργησε το 1919 στην αγορά του πάρκου Γκίλγουελ για εκπαιδευτικό κέντρο και προσκοπική κατασκήνωση. Οι πρώτες προσκοπικές ομάδες δημιουργήθηκαν το 1908 στην Αγγλία και την Ιρλανδία και ακολούθησαν και στις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, Μάλτα, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική αλλά και αλλού όπως στην Χιλή. Το πρώτο Τζάμπορη (Jamboree), δηλαδή η πρώτη παγκόσμια προσκοπική συγκέντρωση έγινε το 1910 στο Λονδίνο με 10.000 παιδιά. Το 1910 υπήρχαν προσκοπικές ομάδες στην Σιγκαπούρη, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Μεξικό, Αργεντινή, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκαν επίσης για τα κορίτσια και ομάδες οδηγών οι οποίες αποτελούν τον «θηλυκό» Προσκοπισμό.

Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της πρώτης ομάδας Προσκόπων στην Ελλάδα από μαθητές του Λυκείου Μακρή ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης του ελληνικού προσκοπισμού μαζί με τον Αθανάσιο Λευκαδίτη οι Κ. Μελάς, Νικ. Πασπάτης, Φ. Χρυσοβελόνης και Γ. Πανάς. Αυτοί οι πέντε θεωρούνται ιδρυτές της Κίνησης του Προσκοπισμού στην Ελλάδα. Από το 1910 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα έγιναν πρόσκοποι και μεγαλώνοντας διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της ζωής της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης

Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης γεννήθηκε το 1872 στην Αθήνα και καταγόταν από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Το 1899 λαμβάνει το δίπλωμα Καθηγητή Γυμναστικής. Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδηγεί να γίνει άριστος αθλητής της γυμναστικής. Υπήρξε, επίσης, Διευθυντής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και καθηγητής της γυμναστικής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και το Ελληνικό Εκπαιδευτήριο του Δημήτρη Μακρή. Το 1908 με την ευκαιρία των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο της Αγγλίας, ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, συνάντησε σ’ένα κατάστημα ένα μικρό παιδί που φορούσε την προσκοπική του στολή. Τον ρώτησε τι είναι «Πρόσκοπος». Εκείνο πρόθυμα του εξήγησε ότι Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιμο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε μέρα. Η ωραία αυτή απάντηση του Άγγλου Προσκόπου έδωσε την αφορμή στον Αθανάσιο Λευκαδίτη να μελετήσει τον Προσκοπισμό και να τον μεταφέρει και στην Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 1910 ίδρυσε με μαθητές του Λυκείου Μακρή, όπου δίδασκε ως καθηγητής, την πρώτη ομάδα Ελλήνων Προσκόπων.

Χρονολόγιο

1907
1- 9 Αυγούστου, ο Baden-Powell πραγματοποιεί στη Νότιο Αγγλία, στο νησί Brown Sea, την πρώτη πειραματική Προσκοπική κατασκήνωση. Πήραν μέρος 20 παιδιά.

‘Ιδρυση του Προσκοπισμού στη Μεγάλη Βρετανία.

1908
Εκδίδεται το βιβλίο “Προσκοπισμός για Παιδιά”. Ανοίγει το πρώτο Γραφείο του Σώματος Προσκόπων Μεγ. Βρεταννίας.

Ιδρύονται Ομάδες Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων.

Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης ευρισκόμενος στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων γνωρίζει την Προσκοπική Κίνηση και τον Baden-Powell.

1910
O Baden-Powell αποχωρεί της ενεργού στρατιωτικής υπηρεσίας για να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης

Πρώτη απογραφή: 109.000 Πρόσκοποι στη Μ.Βρεταννία

‘Ιδρυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

‘Ιδρυση του Σώματος Οδηγών στην Αγγλία.

1913
Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται το Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για υπηρεσίες προσφερθείσες το 1912-1913.

1914
Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμονται Αναμνηστικά Μετάλλια του Υπουργείου Στρατιωτικών “δια τας υπηρεσίας ας προσήνεγκε το Σ.Ε.Π. κατά την εκστρατείαν εναντίον της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, δια των μελών αυτού ως προγυμναστών αγγελιοφόρων, βοηθών εις επιτροπάς περιθάλψεως και Νοσοκόμων.”

Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, Γενικός Αρχηγός Σ.Ε.Π., δίνει στο Σ.Ε.Π. την φωτογραφία του με την ιδιόχειρη αφιέρωση “Διά τους συμπολεμιστάς μου δύο ένδοξων πολέμων 1912-1913”, που αφιέρωσε σε εκείνους που πήραν ενεργό μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους.

1916
Ιδρύεται ο Κλάδος Λυκοπούλων. Εκδίδεται το πρώτο Εγκόλπιο των Λυκοπούλων.

Το 1916, ο Μπ-Π δημόσιευσε τις πρώτες σκέψεις του για αυτό που επρόκειτο να κληθεί Λυκοπουλισμός.

1917
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δίνει στο Σ.Ε.Π. τη φωτογραφία του με ιδιόχειρη αφιέρωση και το ρητό “Αίεν Αριστεύειν” το οποίο έκτοτε επιστεγάζει το Ελληνικό Προσκοπικό έμβλημα. Το 1917 έγραψε ένα καινούργιο βιβλίο, το εγκόλπιο των Λυκοπούλων για τα νεώτερα αγόρια.

1918
Διεθνής Προσκοπική Διάσκεψη στο Λονδίνο. Ο Γενικός ‘Εφορος του Σ.Ε.Π. Κωνσταντίνος Μελάς προτείνει τη δημιουργία Διεθνών Προσκοπικών Συγκεντρώσεων (Jamboree).

‘Ιδρυση του Κλάδου των Ακριτών Προσκόπων (Rover Scouts). Το 1917 έγραψε ένα καινούργιο βιβλίο, το εγκόλπιο των Λυκοπούλων για τα νεώτερα αγόρια.

1919
Δωρεά του Gilwell Park από την οικογένεια McLaren. 1η περίοδος εκπαιδεύσεως Βαθμοφόρων “Διακριτικού Δάσους” (Wood Badge Training) στο Gilwell Park υπό την αρχηγία του Baden-Powell.

1920
1ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Λονδίνο. (Internation Scout Conference)

1o Παγκόσμιο Jamboree στο Olympia του Λονδίνου με συμμετοχή 8000 Προσκόπων

Απονομή στον Baden-Powell από την Ελληνική Κυβέρνηση του παρασήμου Ανώτερου Ταξιάρχη του Σωτήρος.

Ο Baden-Powell ανακηρρύσεται Αρχιπρόσκοπος του Κόσμου

‘Ιδρυση του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου (World Scout Bureau) με έδρα το Λονδίνο της Αγγλίας.

1921
1η έκδοση του περιοδικού “Jamboree”. Από το 1955 ο τίτλος αλλάζει σε “World Scouting”

1922
2ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Παρίσι της Γαλλίας. Συμμετοχή των Προσκοπικών Οργανώσεων 33 χωρών.

Εκλογή της πρώτης Παγκόσμιας Επιτροπής (World Scout Committee) της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (World Organization of the Scout Movement – W.O.S.M.)

Απονομή στον Baden-Powell από το Σ.Ε.Π. του Προσκοπικού Αριστείου του Φοίνικος Α’ τάξεως.

Πρώτη παγκόσμια απογραφή των Προσκόπων 1.019.205 μέλη σε 31 χώρες.

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, προς επιβράβευση των προς την Πατρίδα υπηρεσιών των Προσκόπων.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Δίπλωμα Τιμής του Υπουργείου Οικονομίας για την συμβολή του Σ.Ε.Π. στην απογραφή του πληθυσμού το 1920.

1924
2ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree στην Κοπενχάγη της Δανίας. Συμμετοχή 4.549 Προσκόπων.

3ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στην Κοπενχάγη της Δανίας. Συμμετοχή των οργανώσεων 34 χωρών.

1925
‘Εναρξη λειτουργίας του Διεθνούς Κατασκηνωτικού Κέντρου του Kandersteg στην Ελβετία.

1928
Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται Αναμνηστικό Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες των Προσκοπικών τμημάτων στους σεισμούς της Κορίνθου.

1929
Πραγματοποιείται το 3ο Παγκόσμιο Jamboree στο Birkenhead της Αγγλίας με συμμετοχή 50000 Προσκόπων.

Απονέμεται στον Baden-Powell ο τίτλος ευγενείας του Λόρδου του Gilwell.

5ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Birkenhead της Αγγλίας.

1931
1ο Παγκόσμιο Moot στο Kandersteg της Ελβετίας.

1933
4ο Παγκόσμιο Jamboree στο Godolo της Ουγγαρίας με συμμετοχή 25792 Προσκόπων.

7ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Godolo.

1935
8o Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στην Στοκχόλμη της Σουηδίας.

1937
5ο Παγκόσμιο Jamboree στο Vogelenzang-Bloemendaal της Ολλανδίας με συμμετοχή 28750 Προσκόπων.

9ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στη Χάγη.

1939
10ο Παγκόσμιο Προσκοπικό συνέδριο στη Σκωτία.

1941
8 Ιανουαρίου στην Κένυα ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Baden-Powell, Λόρδος του Gilwell, “επιστρέφει στο δημιουργό”.

‘Ιδρυση των Αεροπροσκόπων.

1944
‘Ιδρυση του Κλάδου των Senior Scouts Ανιχνευτών Προσκόπων.

1947
6ο Παγκόσμιο Jamboree, το “Jamboree της Ειρήνης” στη Mosson της Γαλλίας με συμμετοχή 24152 Προσκόπων.

11o Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Chateau de Rosny της Γαλλίας. Συμμετοχή των Οργανώσεων 32 χωρών.

1948
Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται αναμνηστικό Δίπλωμα Εράνου της “Ημέρας του Στρατού”.

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται Αναμνηστικό Μετάλλιο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την συνέχιση του αγώνα στη Μέση Ανατολή, σε αναγνώριση του έργου των Ποντοπόρων Προσκόπων.

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται ο Χάλκινος Σταυρός της “Φανέλλας του Στρατιώτου”.

1949
1η Διεθνής Κατασκήνωση για Προσκόπους με ειδικές ανάγκες στο Lunteren της Ολλανδίας.

Ο Στρατάρχης Αλέξ. Παπάγος εκφράζει την ευαρέσκειά του προς τους “συμπολεμιστάς του Προσκόπους” για την ενεργό συμμετοχή τους στον Αγώνα επιβιώσεως της Φυλής.

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται το Αριστείο Ανδρείας Α’ Τάξεως για τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφεραν οι Πρόσκοποι της Τ.Ε. Βέροιας τον Ιανουάριο του 1949.

12ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Elvesaeter της Νορβηγίας.

4ο Παγκόσμιο Moot στο Skjak της Νορβηγίας.

1950
Η δύναμη του Προσκοπισμού παγκόσμια έφτασε τα 5 εκατομμύρια παιδιά σε 50 χώρες.

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων “δια τις κοινοφελείς υπηρεσίες του Σ.Ε.Π. προς ενίσχυσιν του Αγωνιζομένου Ελληνικού Στρατού και του χειμαζόμενον λαού στην κατοχή, και την προσφορά βοήθειας προς το παιδί”.

1951
7ο Παγκόσμιο Jamboree στο Bad Ischl της Αυστρίας.

1952
1ο Jamboree της Καραϊβικής στο Kingston της Τζαμάϊκα.

1953
14ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Vaduz του Λιχτενστάιν.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται έπαινος και Ευαρέσκεια του Προέδρου της Κυβερνήσεως Στρατάρχου Αλέξανδρου Παπάγου, για τις υπηρεσίες των Προσκόπων κατά τους σεισμούς των Ιονίων Νήσων.

1954
1ο Παναραβικό Jamboree στο Zabadani της Συρίας.

1955
8ο Παγκόσμιο Jamboree, το Jamboree των νέων οριζόντων, στο Niagara-on-the-Lake του Καναδά.

15ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Niagara Falls του Καναδά. Συμμετοχή Οργανώσεων από 44 χώρες.

1957
9ο Παγκόσμιο Jamboree στο Shatton Goldfield Park , στο Birmingham της Αγγλίας.

16ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Cambridge της Αγγλίας.

Εορτασμός “Χρυσού Ιωβηλαίου του Προσκοπισμού”

Η έδρα του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου μεταφέρεται από το Λονδίνο στην Ottawa του Καναδά.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Δίπλωμα του Παγκοσμίου Προσκοπικού Γραφείου για τις προς τον Παγκόσμιο Προσκοπισμό προσφερθείσες υπηρεσίες.

1958
1ο Παγκόσμιο Jamboree των αιθέρων (J.O.T.A.)

Σύνοδος της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής στην Κηφισιά.

1ο Συνέδριο της Περιοχής της ‘Απω Ανατολής στο Bagnia των Φιλιππίνων.

1η “Φιλία” (κατασκήνωση Ενωμοταρχών Μέσης Ανατολής και Μεσογείου) στην Αμφίκλεια.

1959
10ο Παγκόσμιο Jamboree στο Mt. Makiling των Φιλιππίνων.

17ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο New Delhi των Ινδιών.

Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Brighton στην Αγγλία.

1960
Χρυσό Ιωβηλαίο Ελλήνων Προσκόπων 1910-1960

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται το Αργυρό Παράσημο της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Δίπλωμα και Χρυσό Μετάλλιο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης για τις προς το ‘Εθνος προσφερθείσες Υπηρεσίες 50 χρόνων.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Δίπλωμα με Χρυσό Σταυρό και Δάφνη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης της Αθήνας.

‘Ιδρυση Προσκοπικής Περιοχής Ευρώπης, εκλογή Επιτροπής και έναρξη λειτουργίας γραφείου.

1ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Περιοχής στο Altenberg της Γερμανίας.

1961
18ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στη Λισσαβώνα την Πορτογαλίας.

1963
11ο Παγκόσμιο Jamboree στο Μαραθώνα στην Ελλάδα. Συμμετοχή 15000 Προσκόπων από 91 χώρες.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται ο Χρυσός Κότινος της Ελληνικής Εταιρείας Δημοσίων Σχέσεων σε επιβράβευση για την προβολή της Ελλάδας με το Τζάμπορη του Μαραθώνα.

19ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στη Ρόδο της Ελλάδας. Συμμετοχή Προσκοπικών Οργανώσεων από 52 χώρες.

1965
1ο Παναμερικανικό Jamboree στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας.

20ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Mexiko City του Μεξικού. Συμμετοχή Οργανώσεων από 59 χώρες.

1966
Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Δίπλωμα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Δίπλωμα και Διάσημο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

1967
12ο Παγκόσμιο Jamboree στο Farragut (Idaho) των Η.Π.Α.

21ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Seattle της Washington των Η.Π.Α. Συμμετοχή Οργανώσεων από 70 χώρες.

1968
Η έδρα του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου μεταφέρεται από την Ottawa του Καναδά ξανά στη Γενεύη της Ελβετίας.

1969
Βάσει απογραφής υπάρχουν ήδη 12.000.000 Πρόσκοποι στον κόσμο.

22ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Otaniemi της Φιλανδίας.

1970
1ο Συνέδριο της Αφρικανικής Περιοχής στο Dakar της Σενεγάλης.

1971
13ο Παγκόσμιο Jamboree στο Asagiri Heights της Ιαπωνίας με συμμετοχή 23758 Προσκόπων.

23ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Tokyo της Ιαπωνίας. Συμμετοχή Οργανώσεων από 71 χώρες.

1972
1o Διεθνές Σεμινάριο Κοινοτικής Ανάπτυξης στο Cotonon της Νταχομέης, το σημερινό Benin.

1973
1ο Προσκοπικό Σεμινάριο Προστασίας του Περιβάλλοντος στην Σουηδία.

24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Nairobi της Κένυα. Συμμετοχή Οργανώσεων από 77 χώρες.

1975
Παγκόσμιο Jamboree στο Lillehammer της Νορβηγίας με συμμετοχή 17259 Προσκόπων.

25ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Lundtofte της Δανίας. Συμμετοχή Οργανώσεων από 87 χώρες.

1976
Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται ο Χρυσός Αγρινός του Σώματος Προσκόπων Κύπρου.

1977
26ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Montreal του Καναδά.

‘Ιδρυση του Παγκόσμιου Προσκοπικού Ιδρύματος.

1979
“Χρονιά Παγκόσμιων Jamborees”. Το ονομασθέντα Join-in-Jamborees, που οργανώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές ή ηπείρους.

27ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Dakar της Σενεγάλης. Συμμετοχή οργανώσεων από 74 χώρες.

1980
Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός των Ορθόδοξων Σταυροφόρων του Πανάγιου Τάφου.

1982
‘Ιδρυση της Διεθνούς Αδελφότητος Baden-Powell (World Baden-Powell Fellowship). 1η Διεθνής Συνάντηση στη Στοκχόλμη.

Η Χρονιά του Προσκόπου “75η επέτειος του Προσκοπισμού”

1983
15ο Παγκόσμιο Jamboree στο Calgary, Kananaskis Country, Alberta του Καναδά.

29ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Dearborn Detroit των Η.Π.Α. Συμμετοχή Οργανώσεων από 90 χώρες.

1985
‘Ετος νεότητας του Ο.Η.Ε. (το 1ο Παγκόσμιο Πρόγραμμα γίνεται με την συνεργασία των Παγκόσμιων Οργανώσεων των Οδηγών και Προσκόπων).

30ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο Μόναχο Γερμανίας με εκπροσώπηση 90 χωρών.

1986
Σε συνεργασία των Οργανώσεων των Προσκόπων, Οδηγών και της Unicef, καταρτίζεται και εφαρμόζεται το πρόγραμμα “Βοήθεια για την ανάπτυξη των παιδιών”.

Ο Προσκοπισμός λειτουργεί σε περισσότερα από 120 κράτη-μέλη και περιοχές.

1988
Τα Ηνωμένα ‘Εθνη βραβεύουν την Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση σε αναγνώριση των εξαιρετικών της επιτευγμάτων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

16ο Παγκόσμιο Jamboree στο New South Wales της Αυστραλίας.

31ο Παγκόσμιο Συνέδριο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

1990
32ο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Παρίσι της Γαλλίας.

33η Διεθνής Συνάντηση των μελών της Αδελφότητας Baden-Powell του Παγκόσμιου Προσκοπικού Ιδρύματος στον ‘Αγιο Νικόλαο της Κρήτης.

1991
Καταστατική Συνέλευση για την ίδρυση της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κοινοβουλευτικής ‘Ενωσης στη Σεούλ με τη συμμετοχή 60 βουλευτών από 22 χώρες.

1992
Η Διεθνής Οργάνωση Δημοσίων Σχέσεων (International Public Relations Association – I.P.R.A.) επιδίδει τιμητική διάκριση στην Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση για τα επιτεύγματά της στην επιτυχή επικοινωνία μεταξύ 110 κρατών μελών της.

1993
33ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στην Μπανκόγκ.

33η Διεθνής Συνάντηση των μελών της Αδελφότητας Baden-Powell του Παγκόσμιου Προσκοπικού Ιδρύματος στον ‘Αγιο Νικόλαο της Κρήτης.

1994
1η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κοινοβουλευτικής ‘Ενωσης στο San Diego της Χιλής με την συμμετοχή 146 βουλευτών από 55 χώρες.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Περιοχής των Προσκόπων και Οδηγών μεταφέρεται στις Βρυξέλες όπου συστεγάζονται οι δυο Οργανώσεις.

Αναγνώριση του “Athens Chapter” της Παγκόσμιας Προσκοπικής Αδελφότητος των Ετέρων Baden Powell (Baden-Powell World Fellowship).

1995
18o Παγκόσμιο Jamboree στο Φλέβολαντ της Ολλανδίας. Συμμετοχή 28960 Προσκόπων. Το Σ.Ε.Π. συμμετέχει με 5 Ομάδες – 189 Πρόσκοποι.

Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Αναμνηστικό Μετάλλιο μετά Ψηφίσματος της Εταιρείας των Φίλων του Λαού για τα 85 χρόνια του Σ.Ε.Π.

1996
6ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων στο Moss της Νορβηγίας.

34ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο στο ‘Οσλο της Νορβηγίας. Συμμετοχή Οργανώσεων από 113 χώρες.

1997
Στο Σ.Ε.Π. απονέμεται Μετάλλιο της πόλης του Πύργου, για τις υπηρεσίες των Προσκόπων κοντά στους σεισμούς το 1993.

Στη σημαία του Σ.Ε.Π. απονέμεται το Ανώτατο Παράσημο Προσκοπικής Τιμής του Σώματος Αρμενίων Προσκόπων.

Πηγή: http://www.eppi.gr/

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Προσκοπισμός

Πηγή: http://www.proskopoi-peristeriou.gr/?page_id=80

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: