Ο γαλλογερμανικός πόλεμος και η Κίνα

Το 1870, ο βασιλιάς της Γαλλίας προκάλεσε τον Μπίσμαρκ για κάποια συνοριακά ζητήματα και τότε θα έρθει αυτό που περιμένει ο Μπίσμαρκ, δηλαδή η σύγκρουση Γερμανών και Γάλλων. Η σύγκρουση αυτή θα συμβεί το 1870. Τα γερμανικά στρατεύματα ενώθηκαν, αφού ο Μπίσμαρκ κάλεσε πανστρατιά γερμανική και όλα τα γερμανικά κράτη συνέπραξαν. Έτσι ξεκινά ο γαλλογερμανικός πόλεμος.

Αλσατία και Λοραίνη στο κόκκινο πλαίσιο

Μετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό όλα τα γερμανικά κράτη εκτός από την Αυστρία και φυσικά συντρίβουν τη Γαλλία. Φτάνουν έξω από το Παρίσι. Είναι έτοιμοι να πάρουν το Παρίσι. Ο βασιλιάς της Γαλλίας προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Υπογράφεται έξω από το Παρίσι ταπεινωτικότατη συνθήκη της Γαλλίας η οποία, βεβαίως, παραχωρεί την Αλσατία και τη Λοραίνη στη Γερμανία.

Ο Μπίσμαρκ δεν ήθελε να καταλάβει τη Γαλλία. Ήθελε να πάρει την Αλσατία και τη Λοραίνη που τις θεωρούσε γερμανικές, γιατί πράγματι ο πληθυσμός των δύο αυτών περιοχών είναι ανάμικτος με μία πλειοψηφία γερμανικού πληθυσμού κατά κανόνα. Το σημαντικότερο πράγμα το οποίο επιθυμούσε ήταν να ενώσει τους Γερμανούς. Και τους ένωσε. Έτσι το 1871 η Γερμανία είναι ενωμένη. Και ενοποιείται η Γερμανία με δικό της αυτοκράτορα, τον Γουλιέλμο, τον αυτοκράτορα της Γερμανίας.

Ο Μπίσμαρκ, μόλις ολοκλήρωσε το έργο του, είδε ότι η Γερμανία έχει μείνει πίσω στη διεκδίκηση εδαφών, την ώρα που, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία είχαν αποικίες σε όλον τον κόσμο.Διαπίστωσε ότι στην ανατολική και κεντρική Αφρική υπήρχαν κάποιες περιοχές τις οποίες και αξιοποίησε πλέον ως αποικίες της Γερμανίας. Επίσης κοιτάει και την Κίνα, από την οποία Κίνα όλοι αποσπούν σημεία. Μπαίνει και η Γερμανία δηλαδή στον 19ο αιώνα στην ιστορία των αποικιών.

Έτσι, παρουσιάζονται γερμανικές δυνάμεις. Οι αυτοκράτορες της Κίνας πλέον έχουν εκπαιδευτεί στην υποχώρηση. Στην αρχή έκαναν πολέμους. Τώρα ξέρουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα με αυτούς που έρχονται από τη Δύση, προσπαθούν να κρατήσουν ό,τι μπορούν να κρατήσουν, αλλά δεν προχωρούν σε πόλεμο. Έτσι οι Γερμανοί αποκτούν βάση σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο, που είναι κοντά προς το Πεκίνο, στη Βόρεια Κίνα. Μετά τη Γερμανία, η Ρωσία έρχεται και διεκδικεί εδάφη από την Κίνα.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)