Η Λούσι από την Αφρική

Ο πιο θρυλικός σκελετός ανθρωποειδούς, που είναι και κοντά στο είδος μας, είναι η περίφημη Λούσι της οποίας ο σκελετός βρέθηκε στη δεκαετία του 1970 από Αμερικανούς παλαιοντολόγους, οι οποίοι έσκαβαν στις περιοχές της Αιθιοπίας, της ανατολικής Αφρικής και βρήκαν έναν σκελετό, που, όπως αποδείχτηκε μετά από τις μελέτες και τις έρευνες, ανήκε σε θηλυκό ον, και την οποία οι ανασκαφείς ονόμασαν Λούσι, διότι την ώρα που βρήκαν τα οστά άκουγαν το τραγούδι των The Beatles «Lucy in the sky with diamonds». Η Λούσι είναι μεγάλης σημασίας, διότι ο σκελετός της μας μετέφερε την γνώση μας για την εξέλιξη του είδους μας περίπου στα 3,5 εκατομμύρια χρόνια πριν και το ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια περιοχή συνέχισαν οι ανασκαφές να αποκαλύπτουν σκελετούς εξίσου αρχαίους που μας πήγαιναν πίσω στα 3,5 και στα 4 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η Λούσι
Η Λούσι

Ο άνθρωπος πέρασε από φάσεις που ονομάζονται «φάσεις του ανθρωποειδούς» και εξελίχθηκε σταδιακά στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες, που μελετούν αρχαίους σκελετούς, εκατομμυρίων χρόνων, προσπαθούν να βρουν τη σειρά της εξέλιξης του ανθρώπου και θεωρούν ότι η απόκλιση από το «ζώο το τετράποδο» προς το «δίποδο και ανθρωποειδές» πρέπει να συνέβη γύρω στα 8 με 7 εκατομμύρια χρόνια πριν και να άρχισε ο άνθρωπος περισσότερο να κλίνει προς τη σημερινή του μορφή γύρω στο 5 και 6 εκατομμύρια, και γύρω στα 4 εκατομμύρια πια χρόνια π.Χ. να έχει δηλαδή μια αρκετά αναγνωρίσιμη ανθρώπινη μορφή.

Γύρω στα 4 εκατομμύρια χρόνια π.Χ. υπάρχει ένα ανθρωποειδές που είναι κοντά στο δικό μας σχήμα και οι μέχρι σήμερα ανασκαφές έδειξαν ότι μία περιοχή του κόσμου, μοιάζει να είναι η περιοχή όπου συνέβη αυτό το μεγάλο γεγονός για το ανθρώπινο είδος, είναι η ανατολική Αφρική κυρίως η περιοχή που σήμερα είναι Αιθιοπία, Σομαλία, Κένυα, Τανζανία, Νότια Αφρική.

Επειδή πολλοί σκελετοί ανθρωποειδών βρέθηκαν σ’ αυτή τη ζώνη και στον νότο της Αφρικής, θεωρείται ο Αυστραλοπίθηκος ως πρόγονος του ανθρωπίνου είδους σε κάποιες πλευρές της εξέλιξης, (η λέξη «αουστράλις» σημαίνει «νότος» και με την έννοια «Αυστραλοπίθηκος ορίζεται κάποιο ανθρωποειδές που ήταν εγγύτερα στον πίθηκο και μακρύτερα από τον άνθρωπο, του οποίου στοιχεία βρίσκονται στην νότια Αφρική και έτσι ονομάζεται Αυστραλοπίθηκος). Αυτοί οι Αυστραλοπίθηκοι χρησιμοποιούνται πάρα πολύ από τους επιστήμονες για να προσεγγίσουν την εξέλιξη και την παρουσία του ανθρώπου.

Είναι εντυπωσιακό ότι στην περιοχή της ανατολικής Αφρικής, κυρίως αυτό που σήμερα είναι Αιθιοπία και Σομαλία όπου και συνεχίζονται ανασκαφές, έχουν βρεθεί σκελετοί οι οποίοι μας πάνε πίσω στα 4 εκατομμύρια και στα 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Αν δηλ. ισχύει αυτό το γεγονός, οι θεωρίες και οι εικασίες, ότι στην Αφρική και μάλιστα στην ανατολική Αφρική έγινε αυτή η μεγάλη εξέλιξη, δηλαδή τα ανθρωποειδή να εξελιχθούν σε άνθρωπο.

Αυτό μπορούμε να το πουν οι επιστήμονες με κάθε επιφύλαξη, διότι είναι τόσο αρχαία αυτά τα οποία αναζητούν και τόσο δύσκολο να βρούμε στοιχεία ούτως ώστε είναι πιθανόν αργότερα σε κάποιες άλλες ανασκαφές, σε άλλο σημείο του κόσμου, πιθανόν, να βρεθούν σκελετοί παλαιότεροι από αυτούς που έχουν ήδη βρεθεί στην ανατολική Αφρική. Αν βρεθούν τότε θα αλλάξει η μέχρι σήμερα συνεχώς ισχυροποιούμενη θεωρία και άποψη ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε στην ανατολική Αφρική.

Πάντως, μέχρι σήμερα πιστεύουμε πια, από τα στοιχεία που βρίσκουμε ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε κάπου στην ανατολική Αφρική και στη συνέχεια εξελίχθηκε πάλι μέσα στην Αφρική, μέσα στα εκατομμύρια χρόνια που κυλούσαν, προσαρμόστηκε το είδος καθώς ζούσε σε διάφορα περιβάλλοντα είτε πιο ζεστά είτε πιο υγρά είτε πιο φωτεινά είτε λιγότερο φωτεινά και φυσικά ήταν ένα είδος που περπατούσε, μετακινούμενο να βρει τροφή και μέσα από αυτή τη συνεχή μετακίνηση ξεπέρασε τα όρια στις διάφορες φάσεις της μετεξέλιξής του. Ο άνθρωπος, που ονομάζεται με ποικίλους όρους π.χ. homo erectus (ο όρθιος άνθρωπος)· homo sapiens (ο ευφυής άνθρωπος), άνθρωπος του Νεάντερταλ κ.τ.λ. της Αφρικής, πέρασε στην Ασία και στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχει Ασία και Ευρώπη υπάρχει μία ήπειρος που λέγεται Ευρασία, Στην πραγματικότητα αυτό που λέμε Ευρώπη, αυτό που λέμε Ασία και αυτό που λέμε Αφρική είναι ένα ενιαίο σύνολο εδαφών διότι η Ευρώπη και η Ασία δεν ξεχωρίζουν με κανένα φυσικό τρόπο και βέβαια και η Αφρική είναι ενωμένη με την Ασία στο σημείο που δημιουργήθηκε η διώρυγα του Σουέζ στη δεκαετία του 1860. Άρα μπορούσε κάποιος να περπατά και χωρίς να καταλάβει καθόλου, να βρεθεί σε άλλη ήπειρο και να εξελιχθεί εκεί. Έτσι οι θεωρίες είναι συνεχώς ισχυροποιούμενες ότι το είδος μας εξελίχθηκε στην Αφρική για εκατομμύρια χρόνια κινούνταν εκεί, πέρασε στην Ευρασία και από την Ευρασία πέρασε στις υπόλοιπες ηπείρους.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)