Αδόλφος Χίτλερ

Στις αρχές του 1930 θα αναδειχθεί το άστρο ενός, αυστριακής καταγωγής, Γερμανού, του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν Αυστριακός, ο οποίος ήρθε στη Γερμανία για να σπουδάσει ζωγραφική, αλλά δεν έγινε δεκτός από την Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Αδόλφος Χίτλερ
Αδόλφος Χίτλερ

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε παρασημοφορηθεί. Ήταν πολιτικό ον, το οποίο είχε μεγάλη πίκρα για την ήττα των Γερμανών και των Αυστριακών -που ήταν η πατρίδα του, Γερμανοί ήταν και αυτοί- στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεγάλη οργή για τα
όσα επιβλήθηκαν στις ηττημένες χώρες.

Ο ίδιος το 1919 προσχώρησε στο Γερμανικό Κόμμα των Εργαζομένων. Ήταν ένα κόμμα αριστερών τάσεων, το οποίο επαγγελλόταν τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Αυτό το κόμμα μετεξελίχθηκε αργότερα στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, που στα Γερμανικά είναι Nationalsozialistische (Νατσιονάλζοτσιαλίστισε) και από αυτό το (Na)tionalso(zi)alistische έμεινε ο όρος «Ναζί». Όπως φαίνεται και από την ονομασία του κόμματος, Εθνικό-σοσιαλιστικό, συγκεραίνει το εθνικό (δηλαδή το πατριωτικό, που ήταν μεγάλο διακύβευμα, Deutschland über alles – «η Γερμανία πάνω απ’ όλα») και το σοσιαλιστικό. Την εποχή αυτή η λέξη «σοσιαλιστικό» σήμαινε «κομμουνιστικό». Με τους σημερινούς όρους το «εθνικο-σοσιαλιστικό» κόμμα είναι «πατριωτικο-κομμουνιστικό». Και το κόμμα του Λένιν λεγόταν «σοσιαλιστικό».

Ο Χίτλερ εκτίμησε τον τρόπο με τον οποίο ο Μουσολίνι πήρε την εξουσία, με την Πορεία της Ρώμης και όλα όσα ακολούθησαν. Το 1923 ο ίδιος προσπάθησε να κάνει παρόμοια δράση με τον Μουσολίνι, δηλαδή να κάνει και ο ίδιος Πορεία, αλλά δεν πήγαν καθόλου καλά τα πράγματα, συνελήφθη, φυλακίστηκε και στη διάρκεια της φυλάκισής του συνέγραψε το περίφημο έργο του «Mein Kampf», (Ο Αγών μου), το οποίο, όταν πλέον πήρε την εξουσία στη Γερμανία, ήταν το ιερό βιβλίο του κάθε Γερμανού.

Ο Χίτλερ, όντας πλέον στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, γίνεται στέλεχος και στη δεκαετία του ‘20 ομιλεί και δρα και κερδίζει οπαδούς. Κερδίζει οπαδούς λέγοντας στους Γερμανούς αυτά που πιστεύει και αυτά που οι Γερμανοί επίσης θέλουν να ακούσουν. Αυτό το οποίο υπογραμμίζει είναι: «Πώς τόλμησαν αυτοί οι άνθρωποι να επιβάλουν σε εμάς, τους Γερμανούς, αυτές τις κυρώσεις; Γιατί το κάνουν; Γιατί μας φοβούνται. Μας φοβούνται γιατί είμαστε εργατικοί, γιατί είμαστε έντιμοι, γιατί σεβόμαστε την πατρίδα μας, γιατί σεβόμαστε το σύνολο, γιατί ξέρουμε να πειθαρχούμε και να στοχεύουμε· γι’ αυτό, γιατί ο Γερμανός είναι ξεχωριστός. Θέλουν να μας συντρίψουν γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί οι ίδιοι είναι ανίκανοι και εμείς είμαστε ικανοί. Εγώ, αν πάρω ποτέ την εξουσία -και θέλω να μου τη δώσετε-, δεν πρόκειται να ακολουθήσω καμία από τις προβλέψεις των Βερσαλλιών. Δεν γνωρίζω τι έγινε στις Βερσαλλίες, δεν αναγνωρίζω ό,τι υπογράφηκε στις Βερσαλλίες. Η Γερμανία δεν πρόκειται να ακολουθήσει καμία πρόβλεψη των Βερσαλλιών». Η κύρια έμφασή του λοιπόν ήταν: θα πάρουμε την εξουσία, θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια της Γερμανίας, την ελευθερία δράσης της Γερμανίας, και θα τελειώσει αυτός ο κύκλος της ταπείνωσης, την οποία έχουμε ζήσει.

Το κόμμα του Χίτλερ δεν έπαιρνε σπουδαία ποσοστά, αλλά σταδιακά, καθώς πλησίαζε το 1930, γινόταν κάπως μεγαλύτερο, έπαιρνε μεγαλύτερα ποσοστά. Η κρίση του 1929 βοήθησε την πόλωση της Γερμανίας και την ένταση του κλίματος στη Γερμανία, και το 1933 το κόμμα του Χίτλερ πήρε ένα ποσοστό το οποίο δεν ήταν πλειοψηφικό, αλλά έτσι όπως ήταν το σύστημα το εκλογικό της Δημοκρατίας της Γερμανίας, του επέτρεψε να διεκδικήσει τη διοίκηση της χώρας και τελικά πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σχημάτισε κυβέρνηση το 1933. Ο Μουσολίνι έκανε πραξικόπημα για να ανέβει στην εξουσία, ο Χίτλερ ανέβηκε με τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Όταν λίγο αργότερα πέθανε ο Χίντενμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας και απέκλεισε κάθε άλλο κόμμα, δηλαδή έγινε πια ο απόλυτος κυρίαρχος της Γερμανίας. Φυσικά εξαπέλυσε επίθεση σε κάθε εσωκομματικό αντίπαλο, σε κάθε άλλον πολιτικό αντίπαλο, και εγκαθίδρυσε ένα προσωποπαγές καθεστώς το οποίο επρόκειτο, μέσα σε έξι χρόνια, να μετατρέψει τη Γερμανία σε υπερδύναμη, έτοιμη να συγκρουστεί με όλη την ανθρωπότητα στην ουσία.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)