Ο Δίας μειώνει τον πληθυσμό της γης, ή μήπως όχι;

Ο Δίας επιχειρώντας να επιβάλλει την τάξη στη Γη προκαλεί τον Τρωικό πόλεμο. Αιτία αυτού είναι η διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης από τον Πάρη γιο του Πρίαμου κατά την επίσκεψη του στην Σπάρτη. Ο Δίας εκλαμβάνει αυτήν την συμπεριφορά ως ύβρι και επειδή είναι ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων και έχει ως σκοπό την φροντίδα τους, προσπαθεί μέσω του πολέμου να επαναφέρει την τάξη. Τα επακόλουθα του πολέμου υπερβαίνουν την δεινότητα των ηρώων των επιχειρήσεων, αφού αυτοί αφανίζονται κάτω από το κράτος της τάξης.

Ο Δίας μειώνει τον πληθυσμό της γης, ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με τον Στασίνο τον Κύπριο, υπαίτιος του Τρωικού πολέμου είναι ο Δίας. Ο Στασίνος είναι γνωστός ως συγγραφέας του έργου με τον τίτλο «Κύπρια». Το έργο αυτό εκτείνεται σε 11 βιβλία. Περιλαμβάνεται η κρίση του Πάρη και η απαγωγή ης Ελένης και πολλά άλλα από τα οποία σώζονται μερικά.

Στα πριν της «Ιλιάδας» γεγονότα, αναφέρονται τα αίτια της πολιορκίας της Τροίας, δηλαδή ότι ο Δίας, επιθυμώντας να συγκρατήσει τον πληθυσμό της Γης σε κάποια όρια, προκάλεσε τον πόλεμο, προκειμένου να ανακουφίσει τη Γη από το βάρος του πληθυσμού.

Ο Στασίνος αναφέρεται στην παραμονή του Πάρη στην Σπάρτη, τη απαγωγή της Ελένης, τα γεγονότα με την Βρυσηίδα και την Χρυσηίδα, αλλά διακρίνει σε αυτά μια εξωανθρώπινη αιτία, υπαγορευμένη από την φροντίδα για την συνέχιση της παρουσίας του ανθρώπου πάνω στη Γη. Προφανώς στον υπερπληθυσμό διέκρινε κινδύνους, εξ ου και η πρόκληση της μείωσης του πληθυσμού διά των θανάτων.

Αν κάποιος επιχειρήσει να συσχετίσει προσπάθειες σημερινές που αποβλέπουν στον έλεγχο των γεννήσεων, ασφαλώς δεν θα βρίσκεται εκτός του κλίματος που υποβάλλει ο Στασίνος. Πιθανώς διαπιστώνεται ότι η αιτιολόγηση των πολέμων ως απότοκου του υπερπληθυσμού δεν είναι εφεύρημα των τελευταίων αιώνων.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

EnglishGreek
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: