Μπόξερς και Μπόερς

Μετά τον Σινοϊαπωνικό πόλεμο, στην Κίνα θα συμβεί νέος κύκλος λαϊκών εξεγέρσεων, που
αυτή τη φορά θα πάρει έναν πάρα πολύ αντιδυτικό χαρακτήρα. Η εξέγερση αυτή λέγεται «η εξέγερση των Μπόξερς», γιατί στον κινέζικο τίτλο της είχε τη λέξη «γροθιά» και οι Άγγλοι, επειδή δυσκολεύονταν να ονομάσουν αυτό το κίνημα με το κινέζικό του όνομα, όταν κατάλαβαν ότι έχει μέσα τη λέξη «γροθιά», τους ονόμασαν «Μπόξερς», και έχει μείνει στην ιστορία «η εξέγερση των Μπόξερς», η οποία διήρκεσε 1899-1901.

Μπόξερς και Μπόερς

Η εξέγερση των Μπόξερς ήταν κι αυτή πολύ δυνατή -όχι σαν των Ταϊπίνγκ-, ήταν εξαιρετικά βίαιη εναντίον των ξένων (των ιεραποστόλων, ανδρών, γυναικών, παιδιών, εμπόρων, στρατιωτών, διπλωματών). Γίνονται πολλά εγκλήματα από μέρους των Μπόξερς εναντίον των Δυτικών και φυσικά από πλευράςτων Δυτικών τα πράματα είναι πάρα πολύ άγρια εναντίον τους και στο τέλος το κίνημα των Μπόξερς συντρίβεται, όχι με τόσο πολλά εκατομμύρια νεκρούς σαν τους Ταϊπίνγκ,
αλλά γύρω στο 1900, 1901 οι Μπόξερς έχουν συντριβεί, πάλι με τη συμμετοχή Άγγλων, Γάλλων, Αμερικανών.

Την ώρα που η Κίνα πνίγεται επίσης στο αίμα λόγω της εξέγερσης των Μπόξερς, μία άλλη ομάδα που λέγονται Μπόερς συγκρούονται με την Αγγλία επίσης, αλλού. Την ίδια εποχή, η Αγγλία χτυπάει τους Μπόξερς στην Κίνα, έχει τον πρόβλημα με το Εθνικό Κογκρέσο στην Ινδία και χτυπά τη Νότια Αφρική για να τη μετατρέψει σε αποικία της. Είναι οι μεγάλες στιγμές της Αγγλίας.

Οι Άγγλοι στην προσπάθεια τους να καταλάβουν τη Νότια Αφρική για πρώτη φορά δεν έχουν απέναντί τους ντόπιους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν παρά έχουν Δυτικούς απέναντί τους, τους Ολλανδούς. Η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών στον 17ο αιώνα είχε αποφασίσει να δημιουργήσει αποικία στη Νότια Αφρική για να διευκολύνει το εμπόριό της προς τα ανατολικά.

Και έτσι Ολλανδοί άποικοι έφτασαν στην Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα και συγκρούστηκαν με τη φοβερή φυλή των Ζούλου. Οι Ολλανδοί, οι οποίοι νίκησαν και κατέκτησαν τον Νότο, το Κέρας δηλαδή της Αφρικής, είναι οι Μπόερς. Και αυτοί δημιούργησαν μεγάλα αγροκτήματα εκεί στον Νότο της Αφρικής. Και αυτοί οι Μπόερς ενισχύθηκαν και από Γάλλους Ουγενότους. Όταν διώχτηκαν οι Ουγενότοι από τη Γαλλία το 1685, ένας αριθμός Γάλλων Ουγενότων ήρθε στη Νότια Αφρική ξέροντας ότι εκεί υπάρχουν Ολλανδοί.

Αυτούς τους Μπόερς βρήκε απέναντί της η Αγγλία όταν θέλησε εκείνη να ελέγξει τον Νότο της Αφρικής και έγινε ο περίφημος «πόλεμος των Μπόερς». Η Αγγλία στην ιστορία της επέκτασής της στον κόσμο δεν βρήκε πουθενά τέτοια αντίδραση, τέτοια αντίσταση. Οι Μπόερς πολέμησαν ηρωικότατα εναντίον της Αγγλίας. Εξάλλου πολεμούσαν Ολλανδοί με Άγγλους στην πραγματικότητα.

Τελικά ηττήθηκαν και έτσι η Νότια Αφρική έγινε αποικία της Αγγλίας στο τέλος του 19ου αιώνα. Και έκτοτε αναμίχθηκε το ντόπιο στοιχείο εκεί, το λευκό στοιχείο της Νότιας Αφρικής, και με Άγγλους. Έτσι την ώρα που στην Κίνα συντρίβονται οι Μπόξερς με την βοήθεια των Άγγλων, οι Άγγλοι παράλληλα συντρίβουν και τους Μπόερς στη νότια Αφρική.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: