Μαντσού και Τσινγκ

Σταδιακά μετά τα 100-150 χρόνια αλλάζει το κλίμα της δυναστείας των Μινγκ. Γίνονται πολύ πιο συντηρητικοί, πιο εσωστρεφείς, αρχίζουν να γίνονται εχθρικοί προς το εμπόριο. Μετά τα 200 χρόνια οι Μινγκ αρχίζουν πια να χάνουν τον δυναμισμό τους, η διαφθορά αρχίζει να επέρχεται και οι λαϊκές εξεγέρσεις εξ αυτού να αυξάνονται. Στον 17ο αιώνα που μπαίνει, οι λαϊκές αυτές εξεγέρσεις γίνονται περισσότερες και έτσι εκεί γύρω στα 1644 οι Μινγκ φοβούνται ότι θα ανατραπούν. Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δεινή εξέλιξη, καλούν σε βοήθεια στρατεύματα από έναν γειτονικό λαό, που ήταν υποτελής στους Κινέζους, τους Μαντσού, από την περιοχή Μαντσού και βρίσκονταν στη γενικότερη περιοχή της Μαντζουρίας.

Μαντσού
Σημαία των Τσινγκ

Αυτοί λοιπόν ήρθαν προς το Πεκίνο για να προστατεύσουν υποτίθεται τους Μινγκ, αλλά αντ’ αυτού επωφελήθηκαν για να κατακτήσουν τα Απαγορευμένα Ανάκτορα. Μπήκαν στην Απαγορευμένη Πόλη, σκότωσαν τους αυτοκράτορες Μινγκ και έγιναν αυτοί οι αυτοκράτορες της Κίνας. Έτσι, αυτή είναι η τελευταία δυναστεία της Κίνας. Ονομάζεται Τσινγκ. Οι Τσινγκ διοίκησαν την Κίνα, έλεγξαν την Κίνα από το 1644, που πήραν την εξουσία, μέχρι το 1911.

Οι Μαντσού ήταν φυλή που βρίσκεται στη Μαντζουρία και ήταν συγγενείς Μογγόλων και Τούρκων. Δηλαδή, από φυλετικής πλευράς είναι ένα κράμα μογγολικών και τουρκικών φύλων, αλλά που έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή φυσιογνωμία. Οι Μαντσού όταν πήραν την εξουσία ήταν πολύ υπερόπτες και ο πρώτος νόμος που εξέδωσαν ήταν να απαγορεύσουν σε κάθε Κινέζο να μπει στην περιοχή των Μαντσού, στην περιοχή τους. Δηλαδή, η αρχική τους στάση απέναντι στην Κίνα ήταν εχθρική.

Σταδιακά όμως ενσωματώθηκαν πλήρως στη ζωή της Κίνας και έγιναν βασιλικότεροι τους βασιλέως. Βέβαια, επέβαλαν και κάποιους περιορισμούς, τραγελαφικούς πολλές φορές: επέβαλαν σε όλους τους Κινέζους να έχουν τα μαλλιά τους σε κοτσίδα ως ένδειξη υποταγής στους Μαντσού. Σε μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις που έγιναν στην περίοδο των Τσινγκ, οι αντιφρονούντες για να δείξουν την αντίθεσή τους στους Μαντσού έκαναν τα μαλλιά τους κότσο. Δηλαδή και μόνο με το ότι έκανε κάποιος το μαλλί του κότσο σήμαινε ότι δείχνει ότι δεν τον δέχοται ως αυτοκράτορά του.

Οι Μαντσού ήταν πάρα πολύ πολεμικός λαός και για πρώτη φορά η Κίνα έγινε επιθετική χώρα. Ιδιαίτερα τα πρώτα 150 χρόνια οι Μαντσού ήταν πολύ πολεμικοί και επιθετικοί, και προσέθεσαν στην Κίνα την Ταϊβάν, μεγάλη περιοχή της Μαντζουρίας, εξάλλου και οι ίδιοι ήταν Μαντσού, μεγάλες περιοχές της Μογγολίας, γι’ αυτό η Κίνα σήμερα έχει ένα τμήμα που λέγεται εσωτερική Μογγολία. Η δυναστεία των Τσινγκ τριπλασίασε την έκταση της Κίνας. Η Κίνα σήμερα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, μετά τη Ρωσία, τον Καναδά και τις Η.Π.Α., που οφείλεται και σε αυτές τις κατακτήσεις των Μαντσού αυτών της δυναστείας των Τσινγκ.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)