Δυναστεία των Μινγκ

Ο Τσου ήταν ο αρχηγός της εξέγερσης των Κινέζων κατά των Μογγόλων τον 14ο αιώνα. Ο Τσου κατάφερε να οδηγήσει σε νίκη τους Κινέζους απέναντι στους Μογγόλους και το 1368 αυτός ο Τσου ιδρύει τη δυναστεία των Μινγκ, η οποία πρόκειται να διοικήσει στην Κίνα από το 1368 έως το 1644.

Δυναστεία των Μινγκ
Λιοντάρια-Φύλακες στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνο

Αυτή η δυναστεία δεν ήταν η σπουδαιότερη της Κίνας, είναι όμως γνωστή ευρέως, διότι τότε, στην περίοδο των Μινγκ, μεταξύ δηλαδή 1368 και 1644, έφτασαν στην Κίνα οι πρώτοι Ευρωπαίοι, οι Πορτογάλοι, στα 1550 περίπου. Θα ακολουθήσουν Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί και αυτοί όλοι θα γνωρίσουν μια Κίνα των Μινγκ και βέβαια θα κάνουν εμπόριο με την Κίνα των Μινγκ.

Οι Μινγκ μεταφέρουν την πρωτεύουσά τους, το Χανμπαλίκ (Khanbaliq), δηλαδή το σημείο που είχαν επιλέξει οι Μογγόλοι για πρωτεύουσα, και τοποθετούν την πρωτεύουσα στο Πεκίνο (Peking), ενώ η Τσανγκάν βρίσκονταν σε πολύ νοτιότερο και δυτικότερο σημείο την πρώτη χιλιετία της κινεζικής αυτοκρατορίας.

Μετακινώντας την πρωτεύουσα στο Πεκίνο η δυναστεία των Μινγκ, η οποία διακρίθηκε για τα τεράστια έργα. Το πιο μεγάλο της έργο της δυναστείας αυτής είναι το Σινικό Τείχος με τη σημερινή του μορφή, 6.500 χιλιόμετρα συνεχούς όχι τείχους, γιατί το Σινικό Τείχος που κατασκεύασαν οι Μινγκ δεν είναι τείχος, είναι 6.500 χιλιόμετρα κάστρου. Έτσι είναι καμωμένο: κάστρο! Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Και γιατί το έχτισαν αυτό οι Μινγκ; Γιατί οι ίδιοι είχαν ζήσει τη φρίκη του πολέμου εναντίον των Μογγόλων και φυσικά είχε η Κίνα ζήσει τα 130 τόσα χρόνια υπό τη δυναστεία των Μογγόλων, και οι Μινγκ αποφάσισαν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο έργο ώστε οι Μογγόλοι να μην επιτεθούν ξανά στην Κίνα. Πράγματι, αφού έγινε αυτό το τείχος, δεν ξαναμπήκαν οι Μογγόλοι, μάλλον όχι γιατί έγινε το τείχος, αλλά γιατί είχε τελειώσει ο κύκλος της επιθετικότητας των Μογγόλων.

Εκτός από το Σινικό Τείχος, οι Μινγκ έχτισαν στο Πεκίνο, στην καινούρια πρωτεύουσα, την
«Απαγορευμένη Πόλη», που είναι το πιο εντυπωσιακό ανακτορικό σύμπλεγμα στον κόσμο. Είναι σύμπλεγμα διοικητικών κτιρίων, διαμονής του αυτοκράτορα, των μελών, των παλλακίδων, των παιδιών, των συμβούλων.Είναι μια πόλη μέσα στην πόλη, που μέχρι σήμερα είναι το πιο αξιοθέατο σημείο της Κίνας μαζί με το Σινικό Τείχος. Και τα δύο είναι της περιόδου των Μινγκ.

Τα πρώτα εκατό χρόνια, οι Μινγκ ήταν ανοιχτοί στο εμπόριο εισαγωγών και εξαγωγών και έδειξαν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ναυτιλίας και όχι μόνο αυτό, αλλά και για τη χαρτογράφηση της μεγάλης περιοχής του κόσμου, για τη γνώση των διαφόρων προϊόντων που θα μπορούσε η Κίνα να αξιοποιήσει ή να ξέρει ποιοι λαοί κατοικούν πού κ.λπ. Έτσι, επί των Μινγκ, στον 15ο αιώνα, η Κίνα δημιούργησε τον μεγαλύτερο στόλο που είχε ποτέ κατασκευαστεί επί της Γης με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος πλοία της εποχής τους.

Ο στόλος που έφυγε από την Κίνα για να χαρτογραφήσει τον κόσμο, στις δεκαετίες του 1420-1430, αποτελούνταν από πλοία δέκα φορές μεγαλύτερα από τα μεγαλύτερα πλοία κάθε άλλου σημείου της Γης. Τα πλοία είχαν μήκος 120 μέτρα και πάνω στα πλοία αυτά που έφυγαν βρίσκονταν 28.000 ναύτες. Είναι η μεγαλύτερη ναυτική αποστολή που έφυγε ποτέ στην ιστορία της
ανθρωπότητας, με ναύαρχο τον Χαν Τσε.

Αυτή η αποστολή έφυγε από τα παράλια της Κίνας, χαρτογράφησε τις περιοχές της Ινδοκίνας και Ινδονησίας, τα παράλια της Ινδίας, τα παράλια της Περσίας και της Αραβικής Χερσονήσου, όπως και τα παράλια της Αφρικής. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι μέχρι εκεί αυτή η αποστολή έκανε τη δουλειά της, αν και υπάρχουν μελετητές οι οποίοι θεωρούν ότι οι Κινέζοι έκαναν τον γύρο της Αφρικής, ότι έφτασαν στη Γροιλανδία, στην Αμερική και ότι μάλιστα πέρασαν και το Πέρασμα του Μαγγελάνου.

Όμως, τη μεγάλη χαρτογράφηση της Ασίας και των ανατολικών παραλίων της Αφρικής την έκανε αυτή η αποστολή, η οποία, όμως, είχε κακή εξέλιξη. Διότι, όταν στάλθηκε από τους Μινγκ αυτή η αποστολή, ο αυτοκράτορας την πίστευε και τη χρηματοδότησε με πάρα πολλά χρήματα. Για να χτιστούν αυτά τα καράβια, να ναυπηγηθούν, καταστράφηκαν ολόκληρα δάση στο Βιετνάμ και σε σημείο που οι Βιετναμέζοι έκαναν επανάσταση εναντίον των Κινέζων.

Επειδή θεωρήθηκε υπερμεγέθες αυτό το εγχείρημα, υπήρχαν σύμβουλοι και πολιτικές ομάδες μέσα στην Κίνα, που εξαρχής αντιτίθεντο σε αυτή τη μεγάλη αποστολή και έλεγαν ότι υπερβαίνει το μέτρο και ότι θα τιμωρηθεί η Κίνα από τον Ουρανό. Και πράγματι, για κακή τύχη του αυτοκράτορα και για καλή τύχη των εχθρών του, των εσωτερικών του αντιπάλων, στην Κίνα -ενόσω είχε φύγει αυτή η αποστολή- έπεσε μια ασθένεια, μια επιδημία πολύ βαριά, οπότε κρίθηκε σαν θείο μήνυμα ότι έγινε πραγματικά κάτι το σκανδαλώδες που έβλαψε την ισορροπία των πραγμάτων και έπεσε ανάθεμα σε αυτή την αποστολή.

Όταν γύρισαν κάποιοι από τους χιλιάδες αυτούς ναύτες -οι περισσότεροι πνίγηκαν- αντί να τους υποδεχτούν ως ήρωες, τους έβαλαν στη φυλακή και έκαψαν τα ημερολόγια των πλοίων τους. Και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έγινε σε αυτή την αποστολή, εξού και οι πολλές θεωρίες ότι φτάσαν και μέχρι την Παταγονία και το Πέρασμα του Μαγγελάνου.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)