Δουνκέρκη

H πτώση της γραμμής Μαζινό και η κατάληψη της Γαλλίας από τις γερμανικές δυνάμεις είχε δραματικές πλευρές. Άφησε άναυδη την ανθρωπότητα η ευκολία με την οποία καταλήφθηκε αυτή η χώρα. Οι Γερμανοί υπερκέρασαν τη Γραμμή Mαζινό, μπαίνοντας από το Βέλγιο και ξεγελώντας τους Γάλλους με ελιγμούς που τους έδωσαν την εντύπωση ότι κινούνται προς άλλη περιοχή. Έκαναν κυριολεκτικά έναν περίπατο προς το Παρίσι.

Δουνκέρκη
Η διάσωση στη Δουνκέρκη

Η αγγλική πλευρά, πριν ακόμη χτυπήσουν οι Xιτλερικοί τη Γαλλία, ήξερε ότι η Γαλλία θα αποτελέσει κεντρικό σημείο επίθεσης των στρατευμάτων του Ράιχ και εξ αυτού έστειλε, για να ενισχυθεί η άμυνα της Γαλλίας, τριακόσιες περίπου χιλιάδες στρατιώτες από τα δικά της στρατεύματα.

Όμως δεν είχε κανείς προβλέψει την τόσο ταχεία κατάρρευση της Γαλλίας. Οι Άγγλοι στρατιώτες, κινδύνευσαν να παγιδευτούν στην επελαύνουσα Γερμανία και χρειάστηκε να γίνει μία γρήγορη διάσωση των στρατιωτών της Αγγλίας. Η Αγγλία έδωσε όλες της τις δυνάμεις να διασώσει τουλάχιστον τους στρατιώτες της, διότι κινδύνευε να μείνει η ίδια χωρίς στρατό έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, και τότε έγινε η περίφημη διάσωση στην Δουνκέρκη, στη βόρεια Γαλλία.

Ενόσω προήλαυναν οι δυνάμεις του Ράιχ, η Αγγλία κάλεσε κάθε πλεούμενο που ήταν διαθέσιμο -εμπορικό πλοίο, καΐκι- να έρθει να βοηθήσει αυτή τη διάσωση των Άγγλων στρατιωτών. Πράγματι, μπόρεσε να συμβεί αυτό και διεσώθησαν οι τριακόσιες αυτοί χιλιάδες στρατιώτες με τα μέσα που προσέτρεξαν, μεταξύ των οποίων πολλά ελληνικά εμπορικά πλοία, τα οποία πήραν το σήμα της Αγγλίας και, απ’ όπου κι αν βρίσκονταν, έσπευσαν να βοηθήσουν.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλωτών μέσων στην ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τότε. Έσπευσαν και επίσημα πλωτά μέσα για τη βοήθεια, αλλά δεν έφταναν. Έπρεπε όλα να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα κι έτσι, πράγματι, ο καθένας, που είχε ο,τιδήποτε πλωτό, ήρθε να βοηθήσει.
Από αυτή την πλευρά η Αγγλία ξεκινά, μέσα στο κακό το οποίο συνέβαινε στο ’40, μια διάσωση που της διασφάλιζε τη δικιά της άμυνα, καθώς τώρα ήταν βέβαιο ότι η χιτλερική πλευρά θα χτυπούσε τον επόμενο στόχο της -αφού είχε τελειώσει με τη Γαλλία, είχε ολοκληρώσει με τη δυτική και βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης-, και ότι τώρα πια ο επόμενος στόχος ήταν η Αγγλία.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)