Αταβιστικά χαρακτηριστικά

H κυνηγετική δράση του ανθρώπου όξυνε τις αισθήσεις του. Τον έκανε περισσότερο αποτελεσματικό στην αναμέτρησή του με τη φύση και στην αναμέτρησή του και με το ζωικό βασίλειο, και δημιούργησε με τη σειρά του διάφορα φαινόμενα στις επιδόσεις του ανθρωπίνου είδους, καθώς οι άνδρες απέκτησαν κάποια χαρακτηριστικά από αυτή την περίοδο, που ονομάζονται «αταβιστικά χαρακτηριστικά», είτε στον άντρα είτε στη γυναίκα, που από αυτή τη μακρά περίοδο μας έχουν απομείνει, παρότι έχουμε διαφύγει από τους παλαιότερους τρόπους ζωής, ωστόσο είναι εγγεγραμμένα στον τρόπο της συμπεριφοράς μας διάφορα στοιχεία, τα οποία δεν κατανοούμε ότι πάνε πίσω στις προκλήσεις, που μας είχε φέρει η ζωή στα εκατομμύρια χρόνια του είδους μας.

Αταβιστικά χαρακτηριστικά

Ο άνδρας, μέσα από τις διαδικασίες των αιώνων αυτών, κατέληε νξα έχει καλύτερη αίσθηση της κατεύθυνσης από τη γυναίκα. Ο μέσος άνδρας έχει καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού στον μακρό ορίζοντα από ότι η γυναίκα. Η γυναίκα έχει καλύτερη αίσθηση στον μικρό ορίζοντα. Και τούτο διότι έπρεπε, κυνηγώντας η ανθρώπινη ομάδα ένα ζώο μπορούσε να οδηγηθεί σε μακρινή απόσταση από το σημείο εκκίνησης και από το σημείο που βρισκόταν η υπόλοιπη ομάδα. Αφού σκότωνε -ή δεν σκότωνε- το ζώο αυτή η ομάδα των ολιγάριθμων ανδρών, έπρεπε να βρει τον δρόμο πίσω, στους υπόλοιπους της ομάδας του. Και, μέσα στη διάρκεια αυτών των δεκάδων χιλιάδων και εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, οι άνδρες οργάνωσαν τον εγκέφαλό τους ώστε να έχουν καλύτερο προσανατολισμό. Προφανώς επέζησαν εκείνοι οι άνδρες οι οποίοι είχαν καλύτερο προσανατολισμό και έτσι το ανδρικό είδος έχει καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού.

Επίσης είναι περισσότερο στρατηγικό από το θηλυκό, το οποίο έχει, μέσα στη διάρκεια των εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων, αποκτήσει άλλα αταβιστικά χαρακτηριστικά. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, και ιδιαίτερα στην περίοδο του κυνηγιού, το ανθρώπινο είδος έχει προχωρήσει στον κόσμο του, την έκφρασή του, τη συναισθηματική και άλλη του έκφραση, και μπορούμε αυτή του την εξέλιξη να την ανιχνεύσουμε μέσα από κάποιες βραχογραφίες και σπηλαιογραφίες που έχουν διασωθεί και έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί σε δύο χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία και τη Γαλλία. Είναι σπηλαιογραφίες του 30.000 π.Χ., του 20.000 π.Χ. του 4000 π.Χ. Είναι ωραιότατες σπηλαιογραφίες, θα έλεγε κανείς ότι καλλιτέχνες πραγματικά ζωγράφισαν ζώα στους βράχους και στις σπηλιές της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπου έχουν εντοπιστεί. Και βέβαια είναι ζώα τα οποία κυνηγούσαν ή έβλεπαν στο περιβάλλον τους.

Έτσι, ο άνθρωπος προφανώς εξελίσσεται μέσα από όλες αυτές τις προκλήσεις, και άνδρες και γυναίκες, και στη γνώση του φυτικού κόσμου, τον οποίο τρυγούν για να τρώνε -και συνεχίζουν να το κάνουν αυτό-, οι γυναίκες συνεχίζουν την καρποσυλλογή, ενώ οι άντρες έχουν περισσότερο το βάρος του κυνηγιού και ταυτοχρόνως αναπτύσσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο, τον εξελίσσουν, όπως και τη σύλληψή τους, και τον πνευματικό τους και τον διανοητικό τους κόσμο.

Ο άνθρωπος συνεχώς προχωρά και μία από τις προκλήσεις στις οποίες ανταποκρίνεται επιτυχώς, δεν είναι μόνο η μετακίνησή του και στη δράση του κυνηγίου, αλλά είναι και εφευρέσεις στις οποίες προχωρά για να πετύχει βελτίωση των μέσων του κυνηγίου, π.χ. εφευρίσκει το τόξο και το βέλος.
Στην περιοχή της βόρειας Αφρικής υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν εφευρέθηκε το τόξο και το βέλος, αλλά και το δόρυ, και το κοντάρι, και οξυμένες αιχμές, καθώς επετεύχθη και βελτίωση των σχημάτων. Βραχογραφίες και σπηλαιογραφίες έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία της γης, όπως π.χ. στην Αυστραλία και αλλού. Το αρχαιότερο τόξο βρέθηκε στην Αν. Σαχάρα, στην Αφρική, και τοποθετείται σε 40.000-50.000 χρόνια πριν την εποχή μας.

Επίσης, τιθασεύει και ελέγχει τη φωτιά. Αυτό είναι πάλι ένας μεγάλος του άθλος, τη μακρά αυτή περίοδο που αναπτύσσεται. Η φωτιά είναι φυσικό φαινόμενο, διότι τα δάση μπορεί να πιάνουν φωτιά με φυσικό τρόπο, με κεραυνούς κ.τ.λ.. Προφανώς προσπαθούσε να συντηρήσει για μακρό διάστημα τη φυσική φωτιά, τη φωτιά που προέκυπτε από φυσικά φαινόμενα, αλλά σε κάποια φάση αυτής της μακράς του διαδικασίας βρήκε τρόπο να παράγει τη φωτιά, τρίβοντας ξύλα ή χρησιμοποιώντας πέτρες, οι οποίες δημιουργούσαν σπίθες, και έτσι να βελτιώσει πολύ τη ζωή του και τη διατροφή του. Τη ζωή του διότι μπορούσε τις κρύες ώρες να τη βελτιώνει με τη θαλπωρή της φωτιάς, δεύτερον να απομακρύνει άγρια θηρία με τη φωτιά και να κοιμάται περισσότερο ήσυχος, να ζει περισσότερο ασφαλής, τρίτον να βράζει και να μαγειρεύει την τροφή του.

Αυτό άλλαξε τελείως και το σύστημα των εντέρων του και της πέψης του, διότι τα μαγειρεμένα φαγητά χωνεύονται ευκολότερα. Άλλαξε η οδοντοστοιχία του, διότι τα μαγειρεμένα φαγητά απαιτούν λιγότερη δύναμη και οξεία κατάληξη στις οδοντοστοιχίες. Και βέβαια βελτίωσε και τα εργαλεία του, διότι χρησιμοποιώντας συστηματικότερα τη φωτιά μπορούσε να καίει το ξύλο. Το ξύλο, καιόμενο με έναν ορισμένο τρόπο, μπορεί να γίνει πάρα πολύ σκληρό, σχεδόν μεταλλικό, και να βελτιώνει και τα εργαλεία του. Ο άνθρωπος έκανε ένα μεγάλο βήμα μέσω της συνεργατικότητας, της ομαδικής δράσης, της βελτίωσης των εργαλείων του, της βελτίωσης της τροφής του και φυσικά με τον έλεγχο της φωτιάς.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *