Απόφαση για επανάσταση

Η απόφαση των Μπολσεβίκων για επανάσταση μέσα στη διάρκεια του πολέμου δίχασε ολόκληρη τη ρωσική κοινωνία και βέβαια και το κομμουνιστικό της κίνημα, γιατί δεν ήταν μόνο οι Μπολσεβίκοι και οι Μενσεβίκοι, ήταν πάρα πολλές ομάδες. Στη ρωσική πολιτική ζωή ήταν πάρα πολλές ομάδες όλων των αποχρώσεων και κομμουνιστικές και αναρχοκομμουνιστικές και όλων των τάσεων. Όμως οι Μπολσεβίκοι είναι αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά και θα επιτύχουν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.

Απόφαση για επανάσταση
Μπολσεβίκοι κόκκινοι φρουροί σε πορεία διαμαρτυρίας το 1917 για την επιστράτευση 11 εκατομμυρίων χωρικών στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Λένιν πίστευε ότι είναι μεγάλη ευκαιρία ο πόλεμος να μετατραπεί σε πόλεμο της κομμουνιστικής κυριαρχίας. Ο Λένιν έλεγε: «Ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος του ιμπεριαλισμού. Δεν πρέπει να αξιώνουμε ειρήνη, αλλά μετατροπή του σε εμφύλιο πόλεμο για να καταστραφεί μια για πάντα ο καπιταλισμός». Σ΄ αυτές τις πλευρές των απόψεων του Λένιν, ο Πάβελ Αξελρόντ, πολύ μεγάλο στέλεχος επίσης του ιδίου κόμματος, θεωρούσε τις προτεραιότητες του Λένιν λαθεμένες και μάλιστα χαρακτήριζε την Οκτωβριανή Επανάσταση «ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας». Υπάρχουν εξαιρετικά αποκλίνουσες απόψεις μέσα στο ίδιο ιδεολογικό περιβάλλον.

Οι Μπολσεβίκοι σταδιακά ενισχύονται, όπως ενισχύονται και οι ανησυχίες των αντιπάλων τους. Το σύνθημα των Μπολσεβίκων «Γη, Ειρήνη και Ψωμί» αγγίζει ευρέα στρώματα του ρωσικού πληθυσμού καθώς μιλάει για γη. Το 1861 οι τσάροι -οι Ρομανόφ- είχαν κάνει μια κίνηση κατάργησης της δουλοπαροικίας, αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει αυτή την πολιτική τους απόφαση με μία σειρά άλλων αποφάσεων που θα βοηθούσε τους γεωργούς να αποκτήσουν γη και να χειραφετηθούν.

Έτσι η όλη κίνηση είχε μείνει μισερή και οι αγρότες ποθούσαν να γίνουν ανεξάρτητοι αγρότες
με δική τους γη. Άρα το σύνθημα «γη» τους άγγιζε, όπως και το σύνθημα «ειρήνη» τους άγγιζε, γιατί εκατομμύρια Ρώσοι νέοι πολεμούσαν και πολλοί επιθυμούσαν την ειρήνη και ψωμί βέβαια, να λήξει η φτώχεια να μπορεί κάποιος να ζει αξιοπρεπώς. Εξ αυτού κέρδιζαν κόσμο, και αγροτικό κόσμο, αλλά κυρίως η δράση των Mπολσεβίκων εστιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα: Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Οδησσό, Κίεβο, γιατί έτσι είναι και η ρωσική ζωή. Αν κανείς κερδίσει μεγάλα αστικά κέντρα, που εκεί βρίσκεται ο περισσότερος πληθυσμός και η οικονομική δύναμη και η διοίκηση, και όλα αυτά είναι προς τα δυτικά κυρίως συγκεντρωμένα, στην ουσία έχει ελέγξει τη Ρωσία.

Καθώς προχωράει ο χρόνος, η ρωσική ζωή στο εσωτερικό της όλο και χάνει την ισορροπία της: ο πόλεμος που τρέχει, η προπαγάνδα των Μπολσεβίκων, τα Σοβιέτ τα οποία αγνοούν τελείως τις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις, οι καταλήψεις δρόμων, εργοστασίων κ.λπ., οι απεργίες μέσα στη διάρκεια του πολέμου, οι λιποταξίες ταράσσουν το πολιτικό σκηνικό.

Ο Τσάρος βρίσκεται σε όλο και πιο αδύναμη φάση, διότι βλέπει το μέτωπο να χάνει άτομα από τις λιποταξίες, και βέβαια όλοι παρατηρούν τις κινήσεις των Μπολσεβίκων και υποθέτουν ότι ετοιμάζονται για πραξικόπημα, να αξιοποιήσουν δηλαδή τους ενόπλους τους οποίους διαθέτουν για να καταλύσουν τη Δούμα, να ανατρέψουν το πολίτευμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και να εφαρμόσουν ένα κομμουνιστικό καθεστώς.

Άλλοι βέβαια το επιθυμούν και το οραματίζονται αυτό το καθεστώς, άλλοι όχι, αλλά εκείνο το οποίο ανησυχεί πάρα πολύ ένα ευρύ φάσμα των κατοίκων της Ρωσίας ανησυχεί: «Αν συμβούν αυτά που λένε οι Μπολσεβίκοι, τότε το Ανατολικό Μέτωπο θα καταρρεύσει αφού η Ρωσία θα πάψει να πολεμά, και το αποτέλεσμα θα είναι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος να τελειώσει με νίκη των Γερμανών».

Ακριβώς επειδή η προπαγάνδα των Μπολσεβίκων έμοιαζε ότι στόχο είχε το αδυνάτισμα της
Ρωσίας και το σταμάτημα του Ανατολικού Μετώπου, από πλευράς της Ρωσίας, άρα την
ενδυνάμωση των Γερμανών και τη νίκη των Κεντρικών Δυνάμεων, ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας υποπτευόταν εξαρχής τους Μπολσεβίκους ότι είναι πράκτορες της Γερμανίας και του Κάιζερ. Διότι έλεγαν: «Προς τι αυτή η πίεση να γίνει τώρα η πολιτική αλλαγή; Αν θέλετε πολιτική αλλαγή, περιμένετε να τελειώσει ο πόλεμος να την κάνετε μετά. Εσείς όμως κάνετε τη δράση σας τώρα, μέσα στον πόλεμο, αδυνατίζετε την ίδια την πατρίδα σας, δεν σέβεστε τους νεκρούς μας, δεν σέβεστε τις προσπάθειες αυτής της κοινωνίας. Άρα, για να το κάνετε αυτό, δεν μπορεί παρά να έχετε σχέση με τη Γερμανία. Ο Κάιζερ είναι αυτός που σας χρηματοδοτεί. Πού βρίσκετε τα όπλα, πού βρίσκετε αυτή τη δύναμη, πού βρίσκετε τα χρήματα για να κάνετε τέτοιες προπαγάνδες; Είστε πράκτορες των Γερμανών, του Κάιζερ».

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)