Οκτωβριανή Επανάσταση

Το 1917, το περιβάλλον στη Ρωσία γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και ταραγμένο. Οι Μπολσεβίκοι
έχουν δύναμη στα Σοβιέτ, μέσα στις μεγάλες πόλεις κινητοποιούν συνεχώς διαδηλώσεις και
δράσεις των οπαδών τους, οι οποίοι, σε συγκεντρώσεις στις πλατείες, στους δρόμους, έξω από τους τόπους παραγωγής, ζητούν ψωμί και ελευθερία, γη, ψωμί και ειρήνη. Ο πόλεμος συνεχίζεται, το μέτωπο είναι ανοιχτό για τους Ρώσους, ο Τσάρος έχει παραιτηθεί, η δημοκρατία βρίσκεται σε πόλεμο και τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν για να αντιμετωπιστεί μια τόσο περίπλοκη κατάσταση. Είναι φανερό ότι το σκηνικό θα καταρρεύσει. Και πραγματικά, τον Οκτώβριο του 1917 (Νοέμβριος του 1917 με το νέο ημερολόγιο), η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι γεγονός. Οι Μπολσεβίκοι θα καταλάβουν τα δημόσια κτίρια, θα καταλάβουν το χειμερινό ανάκτορο στην Αγία Πετρούπολη και θα διαλύσουν τη Δούμα και τη Βουλή, δηλαδή θα καταλυθεί το δημοκρατικό καθεστώς το οποίο υπήρχε.

Οκτωβριανή Επανάσταση
Ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Λένιν απευθύνεται στο δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ.

Η εξουσία θα περιέλθει στους Μπολσεβίκους. Οι Μπολσεβίκοι έχουν πάρει την εξουσία και τώρα έχουν μπροστά τους τεράστιο έργο να κάνουν, διότι δεν είναι μόνο η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία γίνεται κομμουνιστική και αυτό είναι μία πρόκληση, διότι οι Μπολσεβίκοι δεν είχαν να μιμηθούν κάποιον. Έπρεπε να βρουν εκείνοι τον τρόπο της εφαρμογής των ιδεών τους σε μία χώρα και μάλιστα σε μια τεράστια χώρα.

Την ώρα που γίνεται η Επανάσταση του 1917, έχει συμβεί και ένα μεγάλο γεγονός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπει στον πόλεμο ήδη από τον Απρίλιο του 1917. Με την παρουσία τους έχει αλλάξει το κλίμα του πολέμου. Και εξ αυτού είναι φανερό ότι ο πόλεμος θα τελειώσει, και θα τελειώσει με νίκη της Αντάντ, χάρις στο γεγονός ότι μπήκαν οι Αμερικανοί. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο για τους Μπολσεβίκους.

Οι Μπολσεβίκοι και ο Λένιν επί τόσα χρόνια έκαναν προπαγάνδα μέσα στη Ρωσία εναντίον του πολέμου. Υπόσχονταν ότι, μόλις πάρουν την εξουσία εκείνοι, θα σταματήσουν τον πόλεμο, ότι θα φέρουν στη Ρωσία την ειρήνη, το ψωμί και τη γη. Βέβαια, τώρα, μοιάζει λίγο κουτό το να σταματήσεις τον πόλεμο εφόσον ο πόλεμος πάει να τελειώσει εκ των πραγμάτων, αφού είχαν μπει σε αυτόν οι Αμερικανοί.

Πάντως, η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων δεν μπορεί να παρακάμψει αυτό το τεράστιο ζήτημα, δηλαδή το να δώσει σαφή απάντηση εάν συνεχίζει τον πόλεμο ή όχι. Έτσι, οι Μπολσεβίκοι και ο Λένιν συζήτησαν το ζήτημα και κατέληξαν, παρότι υπήρχαν απόψεις, δηλαδή κάποιοι έλεγαν ότι «μια και τελειώνει ο πόλεμος, ας κάνουμε μια μικρή καθυστέρηση να τελειώσει, έτσι ώστε όταν τελειώσει, να είμαστε και εμείς στην πλευρά των νικητών του πολέμου». Όμως επικράτησε η άποψη ότι «πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος από τη δικιά μας πλευρά». Και έτσι οι Μπολσεβίκοι αποφάσισαν να στείλουν μια υψηλόβαθμη επιτροπή, στην γερμανική πλευρά, για να ζητήσουν το τέλος του πολέμου, να ανακοινώσουν στη γερμανική πλευρά ότι εκείνοι σταματούν να πολεμούν και να διαπραγματευτούν μαζίτους τα του τέλους του πολέμου.

Πράγματι, αυτή η επιτροπή φεύγει από την Αγία Πετρούπολη και κατευθύνεται προς την καρδιά του γερμανικού μετώπου στην ανατολική πλευρά, που βρισκόταν σε μία περιοχή της σημερινής Λευκορωσίας. Τότε αυτές οι περιοχές ανήκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία, αλλά οι Κεντρικές Δυνάμεις στην επίθεσή τους είχαν μπει μέσα στα εδάφη της Ρωσίας και γίνονταν μάχες στα εδάφη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή σε αυτό που σήμερα είναι Λευκορωσία. Εκεί, σε μία περιοχή της Λευκορωσίας που λέγεται Μπρεστ-Λιτόφσκ, βρισκόταν το επιτελείο της γερμανικής δύναμης. Εκεί, λοιπόν, καταφθάνει αυτή η επιτροπή, η οποία και τον Μάρτιο του 1918 υπογράφει στο Μπρεστ-Λιτόφσκ το τέλος του πολέμου για τη Ρωσία με ένα τεράστιο κόστος.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)