Αντιπολίτευση στον Καποδίστρια

Η εσωτερική ηρεμία που είχε επικρατήσει στη χώρα μετά την άφιξη του Καποδίστρια συνεχίστηκε για πολλούς μήνες. Την είχε εξασφαλίσει το κύρος του Καποδίστρια, οι πρώτες επιτυχίες του, η αφοσίωση του λαού στο πρόσωπο του και η επιτυχής από μέρους του αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος. Ωστόσο, υπήρχαν δυνάμεις, φιλοδοξίες και συμφέροντα που πλήττονταν από την επελθούσα μεταβολή, ιδίως από την προσπάθεια του Κυβερνήτη να ιδρύσει κράτος αληθινό, με κεντρική κυβέρνηση, ώστε να υπερνικηθεί η φεουδαρχική διάσπαση της χώρας. Έτσι, πολύ νωρίς άρχισε υπόκωφη αντιπολίτευση εναντίον του Κυβερνήτη. Στην αντιπολίτευση αυτή πρωτοστατούσαν οι ισχυρότεροι από τους προκρίτους και ο Μαυροκορδάτος, που διεκδικούσε ανυπόμονα την πρώτη θέση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Ο Κυβερνήτης γνώριζε τους ανθρώπους που διηύθυναν την αντιπολίτευση και τους υποκινητές της, αλλά δεν τους φοβόταν και δεν πήρε κανένα μέτρο εναντίον τους.

Αντιπολίτευση
Ο Πύργος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη

Ως το τέλος του 1828 η αντιπολίτευση δεν είχε πάρει καμία οξεία μορφή και δεν διαταράχθηκε η εσωτερική ειρήνη. Εξαίρεση αποτελούσε η Μάνη, όπου η φεουδαρχική νοοτροπία των προκρίτων ήταν εντονότερη, ενώ οι ειδικές συνθήκες της χώρας και η οριακή κατάσταση της οικονομίας της έκαναν περισσότερο αισθητή και σχεδόν απαράδεκτη την εφαρμογή εκεί της ενιαίας επαρχιακής διοίκησης του κράτους, και επιπλέον την απώλεια προσόδων της Μεσσηνίας, που εισέπρατταν ως τότε οι Μανιάτες οπλαρχηγοί.

Σύντομα εκδηλώθηκαν δυσαρέσκεια από την οικογένεια Μαυρομιχάλη και αταξίες στη Μάνη. Την κατάσταση επιδείνωσε η έλλειψη οικονομικών μέσων, που δεν επέτρεπε στην κυβέρνηση να θεραπεύει τις άμεσες ανάγκες και να αμβλύνει τις οξύτητες, παρά μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Η δυσαρέσκεια από την οικογένεια Μαυρομιχάλη άρχισε από τον Ιούνιο, όταν ο Καποδίστριας υποχρεώθηκε να αντικαταστήσει τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη από τη θέση του φρούραρχου της Μονεμβασίας, για να αποτρέψει τον κίνδυνο σύγκρουσης του με ντόπιους οπλαρχηγούς. Εντάθηκε όταν ο Καποδίστριας μόνο μερικώς ικανοποιούσε τα οικονομικά αιτήματα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που χρειαζόταν πραγματικά χρήματα για να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των οικογενειών του περιβάλλοντος του, όπως είχε συνηθίσει.

Επακολούθησε η δύσκολη υπόθεση του Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη που είχε συλληφθεί από τους Γάλλους για πειρατεία και είχε μεταφερθεί στην Αίγινα. Η αδυναμία του Καποδίστρια να πετύχει την απελευθέρωση του Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη και του πλοίου του, παρά τις προσπάθειες του, ήταν φυσικό να προκαλέσει νέα δυσαρέσκεια.

Οι εκδηλώσεις ανυπακοής εκδηλώθηκαν όταν ο έκτακτος επίτροπος Ι. Γενοβέλης θέλησε να ασκήσει τα διοικητικά του καθήκοντα στη Μάνη. Πρωτοστατούσε μάλιστα και δημιουργούσε θέματα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, που κλήθηκε γι’ αυτό τον Αύγουστο στην Αίγινα, για να δώσει εξηγήσεις. Νέα διαταραχή της τάξης κατά τον Νοέμβριο, από ένοπλη ρήξη του Γεώργιου Μαυρομιχάλη και του Ηλία Κατσάκου Μαυρομιχάλη, προκαλεί νέες ανησυχίες και φροντίδες της κυβέρνησης και δαπάνες για τις περιπολίες πλοίου στις ακτές. Ως θεραπεία των αταξιών, ο Καποδίστριας αποφάσισε να συγκροτήσει στρατιωτικό τμήμα από Μανιάτες, ώστε να έχουν απασχόληση και μισθό, αλλά η απόφαση αυτή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί άμεσα λόγω έλλειψης των απαιτούμενων οικονομικών μέσων.

Με πληροφορίες από: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)