Trans America, Βούβαλοι και Wall Street

Στον 19ο αιώνα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυναμικότατες στην επίλυση ζητημάτων που αφορούν την επέκτασή τους στον χώρο τον οποίο έχουν υπό τον έλεγχό τους και τον επεκτείνουν κιόλας, αγοράζοντας περιοχές ή κατακτώντας περιοχές. Σε αυτόν τον αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης επιλύουν το ζήτημα της ενοποίησης της χώρας τους, όχι μόνο με την ολοκλήρωση του εμφυλίου και την επίλυση των ζητημάτων συνύπαρξης, αλλά και με τον Trans America, τον σιδηρόδρομο ο οποίος δημιουργείται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ενώνει την ανατολική με τη δυτική ακτή.

Trans America, Βούβαλοι και Wall Street
Αγέλη βουβαλιών

Καθώς οι άποικοι επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει αυτή η τεράστια χώρα, έχουν δύο-τρία θέματα, ανάμεσα στα άλλα, να επιλύσουν. Το ένα είναι οι ντόπιοι Ινδιάνοι, οι οποίοι δεν είναι πολλοί, αλλά είναι σκληροτράχηλοι και κάποιες φυλές είναι πραγματικά πεισματικές στο να υπερασπίζονται τις περιοχές της νομαδικής τους μετακίνησης.

Πολλές φυλές στο κέντρο της Αμερικής ζούσαν τρώγοντας και χρησιμοποιώντας το κρέας, το δέρμα, τη γούνα, τα οστά ενός θηριώδους ζώου, που ήταν χαρακτηριστικό της αμερικανικής Βόρειας Αμερικής, του αμερικανικού βούβαλου. Σ’ αυτές τις περιοχές ο βούβαλος είχε τόσο πολύ μεγάλη ανάπτυξη, που στην πραγματικότητα οι άποικοι έμειναν άναυδοι βλέποντας ένα τοπίο σαν στέπα -διότι αυτό το ζώο έτρωγε τα πάντα- και δεν υπήρχε καμία υψηλή βλάστηση, παρά μόνο χαμηλό χορτάρι. Όμως δεν ήταν στέπα, διότι η γη ήταν σκληρή, αλλά ήταν πλούσια από το γεγονός ότι ήταν κοπρισμένη από τους αιώνες της μετακίνησης αυτών των ζώων σε τεράστιες εκτάσεις.

Τα ζώα αυτά, οι βούβαλοι (ο αμερικανικός βούβαλος), κινούνταν σε κοπάδια που καταγράφονται ότι μπορούσαν να διασχίζουν μια περιοχή επί ώρες, και κάποιες φορές καταγράφονται επί ημέρες. Τόσα πολλά ήταν τα βουβάλια στην Αμερική στον 19ο αιώνα.

Τα βουβάλια αυτά δημιουργούσαν μεγάλο ζήτημα, διότι δεν επέτρεπαν να αναπτυχθεί η γεωργία σε ολόκληρες περιοχές επειδή κατέστρεφαν τα πάντα, έτρωγαν τα πάντα και ήταν τόσο μεγάλα που, και αν ακόμη δημιουργούσες ένα χωράφι βάζοντάς του κάποιο είδος φράχτη, μπορούσαν με το βάρος τους να σπάσουν τους φράχτες και να μπουν και να τρων τα προϊόντα. Έτσι, για να μετατραπούν σε αγροτικές, γεωργικοπαραγωγικές εκτάσεις οι περιοχές των βουβάλων, έπρεπε να εξοντωθούν οι βούβαλοι και έτσι, στη δεκαετία του 1860, αποφασίστηκε συντεταγμένα η εξόντωση των βουβάλων.

Τότε σκοτώθηκαν εκατομμύρια βούβαλοι. Το τοπίο στο κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν σπαρμένο με πτώματα βουβάλων και πράγματι οι περιοχές εκκαθαρίστηκαν από τον αμερικανικό βούβαλο, έτσι ώστε δεν έχουν μείνει παρά ελάχιστα άτομα του είδους και τώρα, στον 21ο αιώνα, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι επιθυμεί να επαναδημιουργήσει έναν πληθυσμό βουβάλων.

Η εκκαθάριση των κεντρικών Πολιτειών από τον βούβαλο έπαιξε μεγάλο ρόλο, διότι επέτρεψε τους σιδηροδρόμους να κινούνται, επειδή ήταν τόσο μεγάλα τα κοπάδια των βουβάλων, που, ενώ στήθηκε ο σιδηρόδρομος, δεν μπορούσε να κινηθεί και να έχει ωράριο και αξιοπιστία, επειδή το τρένο μπορούσε να βρεθεί σε κάποιο σημείο στο οποίο περνούσαν οι βούβαλοι και περνούσαν και περνούσαν για ώρες και έτσι δεν μπορούσε να υπάρχει προγραμματισμός των δρομολογίων.

Με την εξαφάνιση των βουβάλων και ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε πλέον καλά, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, και η γη δόθηκε στη γεωργία και οι Ινδιάνοι στερήθηκαν του ζώου πάνω στο οποίο στήριζαν τη ζωή τους και έτσι έγινε ακόμη πιο εύκολη η εξόντωσή τους και η υποκατάσταση των περιοχών τους από την παρουσία του δυτικού ανθρώπου.

Έτσι, η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών από όλες τις πλευρές ήταν σε άνοδο και ακόμη
περισσότερο βοηθήθηκε από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που συνέρρευσαν σε αυτή τη
μεγάλη χώρα της Γης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρούνται η πιο προνομιούχος χώρα στον κόσμο, επειδή εκτείνεται από τον Βορρά προς τον Νότο και έχει εδάφη κοντά στον Βόρειο Πόλο, έχει εδάφη με τεράστια δάση και λίμνες, έχει εδάφη με ερήμους και έχει εδάφη με τροπικό κλίμα προς την πλευρά της Φλόριντας και της περιοχής του Μεξικού και φυσικά έχει και βάσεις στην Καραϊβική. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει τέτοια ποικιλία εδαφών και κλίματος, και τούτο γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτείνονται από Βορρά προς Νότο και έτσι δέχονται μέσα στα εδάφη τους όλα τα κλίματα τα οποία αντιστοιχούν σε αυτή την έκταση.

Μια προνομιούχα, μια μεγάλη χώρα, με όλες τις δυνατότητες, μια χώρα η οποία στηρίζεται στον αγγλικό κόσμο -έναν κόσμο δηλαδή προηγμένο, της Βιομηχανικής Επανάστασης- που έχει εγκατασταθεί εδώ, και μια χώρα η οποία μπαίνει δυναμικότατα στην παγκόσμια οικονομία προς το τέλος του 19ου αιώνα, διότι επίσης συρρέουν εκατομμύρια άνθρωποι από όλη τη Γη. Δεν υπήρχε πεινασμένος, απελπισμένος, κυνηγημένος άνθρωπος στη Γη, που να μην σκέφτεται να πάει να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η πιο ποθητή χώρα στην παγκόσμια ιστορία και έχουν εγκατασταθεί εδώ εκατομμύρια Άγγλοι φυσικά, οι οποίοι είναι ο αρχικός πυρήνας.

Η δεύτερη εθνότητα με μεγαλύτερη εγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι Γερμανοί. Επίσης, έχουν εγκατασταθεί εκατομμύρια Ιταλών μεταξύ του 1870 και του 1970. Δηλαδή, μέσα στη διάρκεια ενός αιώνα, από την Ιταλία μετανάστευσαν εκατομμύρια Ιταλών. Είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση στην ευρωπαϊκή ιστορία. Οι Ιταλοί μετανάστευσαν κατά κύριο λόγο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και στον Καναδά και στη Βραζιλία και στην Αργεντινή και στη Νότια Αμερική.

Επίσης μετανάστευσαν Κινέζοι, μετανάστευσαν Έλληνες, Βαλκάνιοι, από όλη τη Γη. Όταν στην Ιρλανδία το 1842 καταστράφηκε η παραγωγή της πατάτας, που ήταν μονοκαλλιέργεια, και εκατομμύρια Ιρλανδοί πέθαναν από την πείνα, τρία περίπου εκατομμύρια Ιρλανδών μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποδέχτηκαν ανθρώπους απ’ όλη τη Γη. Έγιναν ένας τόπος υποδοχής. Κυρίως μέσω Νέας Υόρκης έρχονταν οι άποικοι και περνούσαν από έναν έλεγχο στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης και έπειτα γίνονταν δεκτοί στη χώρα. Η Νέα Υόρκη γίνεται εμβληματική πόλη της νέας αυτής μεγάλης χώρας πάνω στην παλιά ολλανδική εγκατοίκηση, και έχει ενδιαφέρον ότι εκεί όπου πάλλεται η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, το χρηματιστήριο και η Wall Street. Η Wall Street λέγεται Wall Street, δηλαδή «ο δρόμος του τείχους», επειδή κάτω από το ρείθρο του δρόμου της Wall Street βρίσκονται τα τείχη που είχαν δημιουργήσει οι Ολλανδοί όταν πρώτοι εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη χώρα.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)