Τρεις θεές

Τρεις θεές εμφανίζονται επανειλημμένα στον Κύκλο του Ώλστερ: η Μάχα, η Μπάντβ και η Μόριγκαν. Έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζονται με διπλή ή τριπλή μορφή. Έχουν όλες τους στενή σχέση με τα ζώα: η Μάχα συγγενεύει με τα άλογα, και όπως και οι άλλες δύο, έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται από άνθρωπο σε κοράκι. Και οι τρεις ασχολούνται με τον πόλεμο και ταυτόχρονα συμβολίζουν την παράφορη σεξουαλικότητα.

Τρεις θεές
Μπρούντζινη μάσκα σε σχήμα κεφάλι αλόγου

Η Μάχα νοείται ταυτόχρονα ως μία και ως τρεις οντότητες, αλλά η κάθε μία από τις τρεις έχει εν μέρει χωριστή ταυτότητα. Μία Μάχα, γυναίκα του Νέμεγ, του επικεφαλής της τρίτης μυθικής εισβολής στην Ιρλανδία, είναι προφήτισσα που προβλέπει την καταστροφή της χώρας από τη σύγκρουση μεταξύ Ώλστερ και Κόναχτ. Η δεύτερη Μάχα είναι πολεμιστής-κυβερνήτης της Ιρλανδίας.

Στην τρίτη της ταυτότητα η Μάχα είναι θεϊκή κόρη, σύζυγος ενός ανθρώπου, του Κρούνχου. Επειδή τρέχει πολύ γρήγορα, ο άντρας της καυχιέται ότι αυτή μπορεί να νικήσει τα άλογα του βασιλιά. Φυσικά πρέπει να αποδείξει την αλήθεια των λόγων του και, αν και κοντεύει να γεννήσει, αναγκάζεται να αγωνιστεί. Κερδίζει τον αγώνα, αλλά πεθαίνει γεννώντας δίδυμα και με την τελευταία της πνοή καταριέται τους άνδρες του Ώλστερ: στις κρίσιμες στιγμές θα γίνονται θύματα μιας αδυναμίας τόσο μεγάλης όσο της γυναίκας στον τοκετό, για πέντε μέρες και τέσσερις νύχτες.

Η Μάχα έδωσε το όνομα της στη βασιλική αυλή του Ώλστερ, στο Εβάιν Μάχα. Η σχέση της με τα άλογα φαίνεται όχι μόνο στην ταχύτητα της αλλά και από το όνομα του αλόγου του Κου Χουλάιν, του Γρίβα της Μάχα. Είναι πολύπλοκη θεότητα: προφήτισσα, πολεμιστής, κυβερνήτης και θεά της γονιμότητας και της εξουσίας, στενά δεμένη με τις τύχες της ίδιας της χώρας.

Η Μπαντβ είναι ουσιαστικά θεά της μάχης και της πολεμικής καταστροφής. Το όνομα της φέρνει στο νου εικόνες βίας, μανίας και πολέμου. Όπως και η Μόριγκαν, μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή γυναίκας ή κορακιού: ένα από τα ονόματά της είναι Μπαντβ Κάχα (Κουρούνα της μάχης). Είναι και μονή και τριπλή θεά. Η δύναμή της στο πεδίο της μάχης είναι ψυχολογική: η παρουσία της συγχύζει και τρομοκρατεί τους στρατιώτες και σπέρνει την καταστροφή, ιδαίτερα στους άνδρες του Κόναχτ. Η Μπαντβ είναι προφήτισσα της καταστροφής και του θανάτου. Βοηθά τον Κου Χουλάιν, αλλά κουρνιάζει στον ώμο του μεταμορφωμένη σε πουλί τη στιγμή που πεθαίνει. Παρουσιάζεται ως «Αυτή που πλένει στα ρηχά», ξεπλένοντας τα όπλα του πολεμιστή που θα πεθάνει σύντομα στη μάχη.

Η Μόριγκαν (Βασίλισσα Φάντασμα) μοιάζει πολύ με την Μπαντβ. Συνδέεται ιδιαιτέρως με τον Κου Χουλάιν σε μια περίπτωση που παρουσιάζεται ως ωραίο κορίτσι, αλλά εκείνος, αδημονώντας να πολεμήσει, με τραχύτητα περιφονεί τις προσπάθειες της να τον κατακτήσει. Για να τον εκδικηθεί η Μόριγκαν τού επιτίθεται, αλλάζοντας γρήγορα μορφή από χέλι σε λύκο και σε κόκκινη αγελαδίτσα. Ο Κου Χουλάιν νικά, αλλά έχει εξαντληθεί. Η Μόριγκαν εμφανίζεται τώρα στον ήρωα με τη μορφή μιας γριάς που αρμέγει μια αγελάδα: του προσφέρει γάλα και εκείνος σε ανταπόδοση την ευλογεί και θεραπεύει τα τραύματά της.

Όπως και η Μπαντβ, η Μόριγκαν εμφανίζεται πιο συχνά ως κοράκι του θανάτου και προφητεύει το θάνατο στο πεδίο της μάχης. Με τη μορφή αυτή προειδοποιεί τον Ντον του Κουάλινγκε ότι θα πεθάνει. Ως πολεμική Ερινύα αποθαρρύνει τους στρατιώτες και εμφανίζεται και αυτή ως «Αυτή που πλένει στα ρηχά», προάγγελος θανάτου.

Μύθοι και ιστορία των λαών

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)