Τραπεζικοί Οίκοι

Στον 14ο αιώνα, στην Ευρώπη, έχουν ωριμάσει καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα καθώς και οι ζώνες του εμπορίου. Έχουν πια δημιουργηθεί αστοί με εμπειρία, με παράδοση. Είναι κάποιες πόλεις στις οποίες πλέον αυτοί οι αστοί γίνονται χαρακτηριστικό στοιχείο και παραμερίζουν και το φεουδαρχικό στοιχείο, το οποίο παραμένει βέβαια εν ισχύ, αλλά είναι σε παρακμή. Μία τέτοια πόλη είναι η πόλη της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Η πόλη της Φλωρεντίας ήταν πόλη τραπεζιτών και πόλη ανταλλαγής χρήματος. Δηλαδή στην ιταλική χερσόνησο η μετάβαση στη νέα εποχή, στην εποχή του εμπορίου, των δυναμικών βιοτεχνιών και των μεγάλων ανταλλαγών, δημιούργησε και εξειδίκευση.

Τραπεζικοί Οίκοι
Casa de Medici
Οίκος των Μεδίκων

Η πόλη της Φλωρεντίας παρουσίαζε εξειδίκευση στην αξιοποίηση του χρήματος, διότι τώρα οι εμπορευόμενοι δεν συναλλάσσονται με προϊόντα, δεν ανταλλάσσουν προϊόντα, δρουν εμπορικά και συναλλάσσονται με χρήμα. Η γνώση του χρήματος γίνεται περίπλοκη, διότι δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα ούτε μέτρων ούτε σταθμών στην Ευρώπη (υπάρχουν άπειρα μεγέθη, κάθε ένας φεουδάρχης έχει το δικό του σύστημα) ούτε ενιαία νομισματική πολιτική. Γι’ αυτό χρειάζονται κάποια εξειδικευμένα κέντρα για να βοηθούν τους εμπόρους να αλλάζουν χρήμα. Δημιουργήθηκε η ανάγκη τραπεζικών οίκων.

Τραπεζικοί οίκοι δημιουργούνται στην Ιταλία ήδη από τον 13ο αιώνα. Στον 14ο αιώνα υπάρχουν μεγάλοι και ισχυροί οίκοι όπως είναι οι Περούτζι (Peruzzi), οι Μπάρντι (Bardi), οι Μέντιτσι (Medici, οι Μέδικοι). Οι συναλλαγές γίνονταν πάνω σε έναν πάγκο – μπανκ (bank), μπάνκα, εξού και η σημερινή λέξη «τράπεζα», διότι οι συναλλαγές γίνονταν πάνω σε ένα τραπέζι. Οι τραπεζικοί οίκοι υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημία στον 15ο-16ο αιώνα, διότι ήταν τόσο ισχυροί που δάνειζαν βασιλείς, αλλά οι βασιλείς δεν τους επέστρεψαν τα χρέη. Όμως, μπορεί ένας τραπεζικός οίκος να κατέρρεε, αλλά κάποιος άλλος δημιουργούνταν για να καλύψει το κενό.

Η Ολλανδία θεωρείται το πιο καθαρά εμπορικό έθνος στον κόσμο. Οι Ολλανδοί θεωρούν αυτονόητο το επιχειρείν. Γι’ αυτό και η περιοχή της Φλάνδρας και της Ολλανδίας μπορούσε να επιδείξει μία τάξη αστών με αυστηρή ηθική. Οι αστοί επιθυμούν τις πόλεις τους όμορφες, καλολειτουργούσες, τα αρχοντικά τους να αποπνέουν το κύρος και τη δύναμη που έχουν αποκτήσει και την καθαριότητα και την οργάνωση. Στοιχεία τα οποία έπαιξαν και παίζουν μέχρι σήμερα ρόλο, κατά κύριο λόγο, στον προτεσταντικό κόσμο.

Σε αυτές τις πρώιμα ανεπτυγμένες αστικές περιοχές της Ιταλίας, κυρίως της βόρειας Ιταλίας που υπάρχει η κύρια δράση, όπως είναι η περιοχή της Γένοβας, η περιοχή της Βενετίας, η περιοχή της Φερράρας, η περιοχή της Φλωρεντίας, θα παρουσιαστεί το πρώτο μεγάλο ιδεολογικό, κοινωνικό, αισθητικό κίνημα της νεότερης εποχής, που έχει τις βάσεις του στην ανάπτυξη αυτών των αστών και ονομάζεται «Αναγέννηση».

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: