Τουρκομάνοι

Οι άνθρωποι των στεπών έδρασαν, δημιούργησαν ορδές ή επιτέθηκαν σε μικρές ομάδες. Ο κύκλος της κινητικότητας των ανθρώπων των στεπών τελείωσε γύρω στο 1500. Στη στέπα από τις διάφορες ομάδες των φυλών οι πιο σκληροτράχηλοι, οι πιο σκληροί πολεμιστές, οι πιο τρομεροί νομάδες θεωρούνταν οι Μογγόλοι, ενώ οι Τουρκομάνοι θεωρούνταν λιγότερο σκληροί, επιθετικοί και αδυσώπητοι πολεμιστές. Όμως όταν τελείωσε ο κύκλος των πραγμάτων, οι Μογγόλοι έμειναν στον τόπο τους και μετατράπηκαν σε κτηνοτρόφους. Ωφελημένες από αυτόν τον κύκλο των κινήσεων των ανθρώπων των στεπών βγήκαν οι ομάδες των Τούρκων, οι Τουρκομάνοι, οι οποίοι και σήμερα είναι διαχυμένοι στη μεγάλη ζώνη της κεντρικής Ασίας.

Τουρκομάνοι

Τα τουρκομανικά φύλα περιέρχονταν σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και της δυτικής πλευράς των στεπών. Τα τουρκομανικά φύλα βρίσκονταν σε περιοχές, οι οποίες τελικά τους βοήθησαν να διαχυθούν προς τον Νότο, προς Δυσμάς και να παίξουν ρόλο στην ιστορία περιοχών όπως το Αφγανιστάν, η Περσία, η Ινδία, η Μέση Ανατολή, καθώς και στη Μικρά Ασία.

Οι περιοχές της Ευρασίας, που, σήμερα, έχουν ως δημογραφική βάση τους το τουρκομανικό στοιχείο, δεν είναι οι Τούρκοι της Τουρκίας, στοιχείο που προέρχονται από διάφορα τουρκικά φύλα, είναι το δυτικό τμήμα της Κίνας, το οποίο καλύπτεται από το περίφημο κινεζικό Τουρκεστάν.
Στην δυτική μεγάλη επαρχία της Κίνας, Σιν Γιανγκ (Xin Jiang), μέχρι σήμερα κατοικούν Ουϊγκούρ Τούρκοι.

Μιλούν την τουρκική γλώσσα, είναι μουσουλμάνοι, διότι οι κάτοικοι της στέπας αρχικά ήταν σαμάνες και παγανιστές, αλλά σταδιακά εισέπραξαν διάφορες θρησκείες, από τις μεγάλες θρησκείες που δημιουργήθηκαν ολόγυρα, και τα τουρκομανικά φύλα κατά κύριο λόγο εισέπραξαν το Ισλάμ. Έτσι τα τουρκομανικά φύλα τα οποία κατοικούν από αιώνες στη δυτική Κίνα, μέχρι σήμερα είναι μουσουλμάνοι.

Τουρκικής καταγωγής είναι και η δημογραφική βάση του Κιργιστάν, του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν. Οι κάτοικοι του Τατζικιστάν είναι κατά κύριο λόγο περσικής καταγωγής. O κεντρικός πυρήνας των κατοίκων του Καζακστάν είναι Τουρκομάνοι, το ίδιο ισχύει και για το Αϊζερμπαϊτζάν, τούρκικης καταγωγής δηλαδή. Ίδιας καταγωγής είναι και οι Τούρκοι, οι κάτοικοι της χώρας, που σήμερα λέγεται Τουρκία. Εκείνοι, οι οποίοι διαχύθηκαν περισσότερο και επωφελήθηκαν περισσότερο από όλη αυτήν την κίνηση ήταν τελικά το τουρκικό στοιχείο και τα τουρκομανικά φύλα.

Παίζει ρόλο και το σημείο το οποίο βρέθηκαν και παίζει ρόλο το γεγονός ότι καθώς τα τουρκομανικά φύλα βρίσκονταν δυτικότερα, ιστορικά βρίσκονταν πάνω στο δρόμο του μεταξιού. Ο δρόμος του μεταξιού, δεν είναι δρόμος, είναι περιοχές από όπου περίπου κινούνται τα καραβάνια τα οποία φορτώνουν προϊόντα της Κίνας και τα μεταφέρουν δυτικότερα. Αυτά τα καραβάνια σε διάφορα σημεία κάνουν σταθμούς και σε αυτούς τους σταθμούς αναπτύχθηκαν πόλεις μέσα στη στέπα, ενώ ολόγυρα υπήρχαν μόνο νομάδες. Στην Μπουχάρα, στη Σαμαρκάνδη δημιουργήθηκαν εμπορικές πόλεις και το στοιχείο ολόγυρα ήταν τουρκομανικό.

Οι Τουρκομάνοι, δηλαδή, δεν ήταν μόνο κτηνοτρόφοι νομάδες, αλλά μετείχαν και σε κάποια σημεία του εμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων και αυτό φαίνεται βοήθησε. Εξάλλου με την κινητικότητα τους τα τουρκικά φύλα κατέκτησαν το Αφγανιστάν τον 8ο αιώνα και το σημερινό Πακιστάν και την Ινδία σε αλλεπάλληλα κύματα το 1000 και το 1500 μ.Χ., κατέλαβαν το Ιράν σε διάφορες εποχές και βέβαια την Εγγύς και Μέση Ανατολή και στην συνέχεια κατέλυσαν και το Βυζάντιο.

Εκείνοι οι οποίοι είχαν τις μεγαλύτερες δράσεις είναι οι Σελτζούκοι Τούρκοι, οι οποίοι κατέλαβαν το 1071 το μεγαλύτερο τμήμα της Μικράς Ασίας, μετά τη μάχη του Μαντζικέρτ, και στη συνέχεια ήρθαν οι Οθωμανοί Τούρκοι, οι οποίοι δημιούργησαν την Οθωμανική αυτοκρατορία από περίπου το 1300 έως περίπου το 1900.

Εκτός από αυτό έπαιξαν ρόλο και στην Αίγυπτο. Οι Μαμελούκοι Τούρκοι ήταν εκείνοι οι οποίοι διοίκησαν την Αίγυπτο για αιώνες μέχρι την κατάληψή της από τους Οθωμανούς. Οι Χάζαροι Τούρκοι, ημινομάδες των δυτικότερων τμημάτων, είχαν δημιουργήσει μια μεγάλη αυτοκρατορία μεταξύ του 600 και του 1000 στον βορρά της Μαύρης Θάλασσας σε περιοχές που σήμερα είναι η Ουκρανία. Όλη αυτή η δράση των τουρκικών στοιχείων έπαιξαν ρόλο στο γεγονός σήμερα το τουρκομανικό στοιχείο να είναι ένα από τα αναγνωρίσιμα δυνατά στοιχεία της κεντρικής Ασίας από την Κίνα μέχρι τα Βαλκάνια.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)