Στρατόπεδα συγκέντρωσης

Τα προελαύνοντα στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού των Σοβιετικών, και των Αμερικανών και των Βρετανών καθώς μπαίνουν μέσα στις περιοχές της Πολωνίας, οι μεν Σοβιετικοί, ερχόμενοι από τα ανατολικά προς τα δυτικά, διασχίζουν ολόκληρη την Πολωνία, ανατολική και δυτική (η δυτική ήταν ενσωματωμένη στη μείζονα Γερμανία), την Αυστρία. Οι δε Αμερικανοάγγλοι διασχίζουν τη Γερμανία στο δυτικό της τμήμα.

Στρατόπεδα συγκέντρωσης
Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς

Και οι δύο πλευρές βρίσκουν στο γερμανικό έδαφος, στο αυστριακό έδαφος, στο πολωνικό έδαφος, δεκάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν δημιουργηθεί από τους Χιτλερικούς για την κράτηση καταρχήν Εβραίων -εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης (στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε αποφασιστεί η ολοκληρωτική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης -και στο μέλλον- και του κόσμου). Υπολογίζεται ότι περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίων έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Αλλά στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως οδηγήθηκαν και κομμουνιστές, αντιστασιακοί από διάφορες χώρες που είχαν συλληφθεί, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι, τους οποίους θεωρούσε ελεεινή φυλή που και αυτή έπρεπε να εκκαθαριστεί.

Πολλά από αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν ήταν στρατόπεδα εξόντωσης, ήταν στρατόπεδα εργασίας, διότι στη διάρκεια του πολέμου εκατομμύρια άτομα από τις κατακτημένες χώρες οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα αυτά εργασίας, στη Γερμανία, στις περιοχές της Αυστρίας, στις περιοχές της Πολωνίας (Άουσβιτς), προκειμένου να εργάζονται, χωρίς αμοιβή βεβαίως, ως δούλοι στην ουσία στη γερμανική πολεμική βιομηχανία και να μπορέσει η Γερμανία να βγάλει εις πέρας τον πόλεμο.

Όταν έμπαιναν τα νικηφόρα στρατεύματα σε στρατόπεδα, πολλές φορές αντίκριζαν αυτό το
φρικτό θέαμα, είτε πτωμάτων που κείτονταν σε σωρούς σαν λόφοι, είτε χώρους στους οποίους τα πτώματα αυτά μετατρέπονταν σε στάχτη, είτε πλάσματα τα οποία είχαν επιβιώσει και δέχονταν τους ελευθερωτές τους χωρίς την παραμικρή δύναμη, σκελετωμένα, στα όρια του θανάτου. Χιλιάδες από αυτούς τους ακόμη ζώντες πέθαναν, δεν είχαν δυνάμεις για να αντέξουν πλέον. Τα μάτια των Βρετανών, των Αμερικανών, των Σοβιετικών στρατιωτών αντίκρισαν μια ανείπωτη φρίκη που πραγματικά μέχρι σήμερα στοιχειώνει τη ζωή, όχι μόνο της Ευρώπης, όλου του κόσμου.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: