Στην Αφρική και σε όλη τη Γη

Στην Αφρική συνέβησαν ενδιαφέροντα γεγονότα. Το 1840, μετά από την απελευθέρωση των δούλων στις Η.Π.Α. και τη διακοπή του δουλεμπορίου σε αρκετές Πολιτείες, μια ομάδα ιδεαλιστών Αμερικανών βοήθησε δούλους από τις Η.Π.Α. να επανέλθουν στην Αφρική και να δημιουργήσουν ένα κράτος δικό τους και δημιουργήθηκε το κράτος που λέγεται Λιβερία, από το liberty («ελευθερία»). Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το κράτος είναι το τελευταίο που κατήργησε τη δουλοκτησία. Μέχρι το 1950 η Λιβερία είχε δουλοκτησία, διατηρούσε δούλους, δηλαδή πρώην δούλοι συνέχισαν να υπηρετούν αυτή την κατάσταση στην οποία οι ίδιοι είχαν ζήσει και είχαν από αυτή τόσο υποφέρει.

Στην Αφρική και σε όλη τη Γη
Η θέση της Λιβερίας (πράσινο)

Η Γερμανία, η Πορτογαλία, οι Η.Π.Α., η Ολλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο διατηρούσαν αποικίες ανά τον κόσμο. Φυσικά κύρια θέση έχει η σπουδαιότερη αποικία στον κόσμο που ήταν η ινδική χερσόνησος μαζί με τη Βιρμανία και τη Μαλαισία και που φυσικά ήταν υπό αγγλικό έλεγχο, αλλά μπορεί κανείς να δει και μόνο τα πολλά χρώματα στην Αφρική για να έχει μία αίσθηση το πόσες δυνάμεις έλεγξαν την υπερσαχάρια και την υποσαχάρια Αφρική. Σας θυμίζω ότι, μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1871, η Γερμανία έσπευσε να αποκτήσει αποικίες στην Αφρική και δημιούργησε αποικίες στο ανατολικό και στο δυτικό και στο κεντρικό σημείο, όπως οι Γάλλοι είχαν μεγάλες θέσεις στο βόρειο και δυτικό τμήμα της Αφρικής, όπως και οι Πορτογάλοι διάφορα σημεία.

Οι Η.Π.Α. επίσης διαθέτουν αποικίες, μια και το 1898 κατενίκησαν σε πόλεμο την Ισπανία και
απέσπασαν από την Ισπανία τις Φιλιππίνες, και είχαν αποικία στην Κούβα στην ουσία και
στην περιοχή του Πουέρτο Ρίκο. Άρα, εκεί στο τέλος του 19ου αρχές του 20ού αιώνα, ο δυτικός κόσμος ελέγχει το μεγαλύτερο τμήμα της Γης και έχει τέτοιο εκτόπισμα επιστήμης, οικονομικών δράσεων, εφευρετικότητας, θεσμών, που στην ουσία επιβάλλει τον πολιτισμό του σε όλη τη Γη.

Είναι μια εξέλιξη στην ανθρώπινη ιστορία μοναδική, γιατί ποτέ μέχρι τότε δεν είχε γίνει δυνατόν να υπάρχει μία τέτοια επιβολή κλίματος, πολιτισμού και συντεταγμένων κοινωνικής και πολιτικής ζωής σε όλη τη Γη. Είναι μια παγκοσμιοποίηση. Τελείωσε η απομόνωση του κόσμου και μπήκαμε σε μία νέα εποχή στην οποία ζούμε και μέχρι τώρα.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)