Σταυροφορικά σώματα

Το όλο σχήμα των Σταυροφοριών δεν πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να απελευθερώσει τα ιερά εδάφη του χριστιανισμού, εκεί στους Αγίους Τόπους. Όμως, πέτυχε άλλες πλευρές του στόχου του, δηλαδή να δυναμώσει τη συνοχή του χριστιανισμού και, βεβαίως, και του καθολικισμού. Να ενδυναμωθεί κατά πολύ το ειδικό βάρος του Πάπα (το κύρος και η πολιτική του δύναμη), την ίδια στιγμή που η ανατολική πλευρά βρίσκεται σε κάθοδο. Ένα ακόμη σημείο που βοήθησε την ενίσχυση του καθολικισμού, είναι και τα σταυροφορικά σώματα.

Σταυροφορικά σώματα

Δημιουργήθηκαν διάφορα σταυροφορικά σώματα για να καταλάβουν και να παίξουν ρόλο στους Αγίους Τόπους, όπως το σώμα των Τευτόνων Ιπποτών, το σώμα των Ιπποτών του Ξίφους, το σώμα των Ναϊτών Ιπποτών, το σώμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου. Όλα αυτά τα σώματα δεν ήταν ιππότες πολεμιστές, ήταν μοναχοί, ιερωμένοι πολεμιστές ιππότες, δηλαδή συνδύαζαν τη βαθύτατη πίστη και την αφοσίωσή τους σε μοναστικά τάγματα και ταυτοχρόνως πολεμούσαν σαν τον πιο σκληροτράχηλο ιππότη.

Ένα τέτοιο τάγμα, το τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών, το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Σταυροφοριών, αλλά έπαιξε ρόλο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη αυτό το τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών ονομαζόταν «Το Τάγμα των Ιπποτών του Σταυρού». Σε κάποια στιγμή ενώθηκε μαζί του και το Λιβονικό Τάγμα των Ιπποτών, οι οποίοι ονομάζονταν «Οι Ιππότες του Ξίφους», και έγινε ένα ισχυρό τάγμα. Αυτό το τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών -η λέξη «Τεύτονας» σημαίνει Γερμανός- ήταν κατά κύριο λόγο γερμανικής καταγωγής (αυτοί οι Τεύτονες Ιππότες).

Ήταν μοναχοί, οι οποίοι εγκατεστάθησαν σε μία περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, το Μαρίενμπουργκ, στην περιοχή κοντά στο Καίνιγκσμπεργκ (Königsberg) -σήμερα είναι πολωνικά εδάφη- και έπαιξαν ρόλο στη διάδοση του χριστιανισμού με πόλεμο. Με πολεμική βία εκεί, στον 13ο αιώνα μ.Χ., αναγκάζονται οι Πρώσοι να γίνουν χριστιανοί (οι Πρώσοι είναι Γερμανοί). Η
δράση των Τευτόνων Ιπποτών παίζει μεγάλο ρόλο στον εξαναγκασμό των Πρώσων στην
αλλαγή θρησκεύματος και πράγματι οι Πρώσοι γίνονται χριστιανοί και οι ίδιοι ιππότες, οι
Τεύτονες Ιππότες, χτυπούν και αναγκάζουν Εσθονούς, Λετονούς και Λιθουανούς να γίνουν
χριστιανοί.

Έτσι, εκχριστιανίζονται και τα τελευταία τμήματα της Ευρώπης στον 13ο, 14ο αιώνα. Η τελευταία χώρα, η οποία γίνεται χριστιανική, είναι η Λιθουανία και σε αυτήν την πραγματικότητα έχουν δράση κυρίως αυτοί οι Τεύτονες Ιππότες, οι οποίοι ήταν σκληροτράχηλοι πολεμιστές και αδυσώπητοι στις μεθόδους τους για να επιβάλλουν τον χριστιανισμό.

Μία σημαντικότατη μάχη την οποία έδωσαν αφορούσε τους Ρώσους, διότι χτυπήθηκαν, συγκρούστηκαν, και με τους Ρώσους στην περιοχή των λιμνών πάνω, στην περιοχή της λίμνης Πάιπους (Peipus), εδώ πέρα, κοντά στην Εσθονία και τη Λετονία. Εκεί, λοιπόν, αυτοί οι Τεύτονες Ιππότες ή Ιππότες του Σταυρού -λέγονταν έτσι, διότι είχαν στην ασπίδα τους έναν μεγάλο σταυρό- συγκρούστηκαν με τον Αλέξανδρο Νιέφσκι, έναν Ρώσο πρίγκιπα, το 1242 στη λίμνη Πάιπους. Σε αυτή τη σύγκρουση ο Νιέφκσι κατενίκησε τους Τεύτονες Ιππότες πάνω στα παγωμένα νερά της λίμνης Πάιπους και, επίσης, ο Αλέξανδρος Νιέφσκι κατενίκησε και τους Σουηδούς, οι οποίοι χτύπησαν την ίδια περιοχή.

Αυτή η νίκη του Νιέφσκι έχει μεγάλη σημασία. Ο Αλέξανδρος Νιέφσκι είναι ο πιο λατρεμένος ήρωας
και σύμβολο των Ρώσων. Γιατί στην ουσία ο Αλέξανδρος Νιέφσκι νίκησε τους Γερμανούς -τα σλαβικά φύλα με τα γερμανικά φύλα έχουν χιλιετιών σύγκρουση και μίσος μεταξύ τους. Έτσι, κάθε
φορά, ακόμα και όταν μπήκε ο Χίτλερ στη Ρωσία (όταν εισέβαλε το 1941), η ρητορεία ήταν «να το κάνουμε σαν τον Νιέφσκι, να νικήσουμε τους Γερμανούς», δηλαδή οι Ρώσοι ανακάλεσαν τη νίκη του Νιέφσκι εναντίον των Τευτόνων Ιπποτών.

Και, βέβαια, το γεγονός ότι ο Νιέφσκι νίκησε τους Τεύτονες Ιππότες και δεν τους άφησε να δράσουν βαθύτερα μέσα στη Ρωσία φυσικά έπαιξε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο, αλλά και θρησκευτικό, διότι, ενδεχομένως, οι Τεύτονες Ιππότες, αν είχαν νικήσει, μπορεί να επέβαλλαν τον καθολικισμό σε κάποιο τμήμα της Ρωσίας. Γιατί οι Τεύτονες Ιππότες όχι μόνο μετέφεραν τον χριστιανισμό, αλλά και τον καθολικισμό. Είχαν άμεση σχέση με τον Πάπα.

Επομένως, αυτή η δράση έπαιξε ρόλο στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης (στη Βαλτική και
στη Βόρεια Θάλασσα), οπότε και επεξετάθη και ολοκληρώθηκε η επέκταση του
χριστιανισμού στο τμήμα της καθολικής δυτικής Ευρώπης, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)