Ο Τζον Ουίκλιφ

Η έδρα του Πάπα από το 1309 έως το 1377 είχε μεταφερθεί στην Αβινιόν. Μετά την περίοδο της Αβινιόν οι πάπες μετακομίζουν στο Βατικανό, αλλά δημιουργείται το Μεγάλο Σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία, αφού από το 1377-78 μ.Χ. μέχρι το 1417 μ.Χ. υπάρχει Πάπας στην Αβινιόν και Πάπας στη Ρώμη, στο Βατικανό. Το 1417 μ.Χ., το Μεγάλο Σχίσμα της Καθολικής Εκκλησίας λύθηκε σε μίας μεγάλης σημασίας σύνοδο που συνέβη στην πόλη της Γερμανίας που ονομάζεται Κωνστάντζα (Konstanz) και βρίσκεται στον νότο της Γερμανίας, στα σύνορα με την Ελβετία.

Ο Τζον Ουίκλιφ
Τζον Ουίκλιφ

Παράλληλα με το Μεγάλο Σχίσμα, άρχισαν να παρουσιάζονται κάποιοι κληρικοί της Καθολικής Εκκλησίας που έλεγαν απόψεις, οι οποίες σταδιακά συνέκλιναν σε κάποια κοινή πλευρά. Ο πρώτος ο οποίος έκανε αυτό το βήμα είναι ένας ξακουστός Άγγλος που ονομαζόταν Τζον Ουίκλιφ. Ο Τζον Ουίκλιφ πέθανε το 1387. Ήταν ένας ανήσυχος ιερωμένος: μετέφρασε πρώτος αυτός τη Βίβλο στα Αγγλικά (στη δημοτική αγγλική γλώσσα) από τη Vulgata (δηλαδή από τη λατινική εκδοχή του 4ου αιώνα μ.Χ.) και ήταν ο ίδιος ανώτερος κληρικός και πολέμιος του κλήρου.

Ο Τζον Ουίκλιφ υποτήριζε ότι το μεγάλο πρόβλημα της Εκκλησίας είναι ο κλήρος. Και είναι πρόβλημα της Καθολικής Εκκλησίας ότι ο κλήρος είναι εκείνος ο οποίος παραπλανά τους πιστούς,
δημιουργεί μία αρρωστημένη κατάσταση ελέγχου μέσα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία αντί για
χώρος αγάπης, συνύπαρξης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, έχει μετατραπεί σε χώρο στον οποίο
εφαρμόζεται μια στυγνή πολιτική κεντρικού ελέγχου από τον Πάπα και από το ιερατείο του.

Θεωρούσε μεγάλο σφάλμα το γεγονός ότι επιτρεπόταν στον κλήρο να έχει περιουσία και να
έχει χρήματα. Πίστευε ότι η Εκκλησία θα έπρεπε να είναι πτωχή και να δίνει πρώτη αυτή το
παράδειγμα και αρνούνταν κάποια από τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Θεωρούσε ότι ορισμένα
από τα Μυστήρια της Εκκλησίας δεν είναι Μυστήρια, ούτε ποτέ ο Ιησούς μίλησε γι’ αυτά ως
Μυστήρια.

Η διδασκαλία του έκανε μεγάλη εντύπωση στην Αγγλία εκείνης της εποχής. Άρχισε να διαδίδεται και εκτός Αγγλίας και δημιουργήθηκε μία ομάδα ανθρώπων, οπαδών του, δηλαδή επηρέασε και λαϊκούς ανθρώπους, καθημερινούς ανθρώπους. Αυτοί ονομάζονται Λολάρδοι (Lollards), οι οποίοι και συνέχισαν τη δράση τους και μετά τον θάνατο του Ουίκλιφ. Ο Ουίκλιφ πέθανε με φυσικό θάνατο, παρότι καταδικάστηκε ως αιρετικός.

Οι Lollards κι αυτοί ήταν εναντίον των εικόνων. Θεωρούσαν ότι είναι απαράδεκτο το να έχει αποτύπωση του Θείου η Εκκλησία. Ήταν εναντίον του Πάπα και της δύναμης του Πάπα, εναντίον του κλήρου, εναντίον της τιμής στους αγίους. Πίστευαν ότι το να τιμούμε τους αγίους είναι ειδωλολατρικό, είναι σαν να δημιουργούμε κι άλλους μικρούς θεούς. Ήταν επίσης εναντίον των Μυστηρίων της Εκκλησίας, εναντίον του μοναχισμού. Αυτοί οι Lollards έπαιξαν ρόλο για ορισμένες δεκαετίες και δημιούργησαν ένα κλίμα ανησυχίας το οποίο κινητοποίησε την Καθολική Εκκλησία, τον 14ο αιώνα και στις αρχές του 15ου.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)