Ο Ρούρικ και οι Ρως

Ανάμεσα στους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας ήταν και ο Ρούρικ, ο οποίος, με την ομάδα του, μπήκαν σε ντράκαρ, με σκοπό να εξερευνήσουν διάφορα σημεία, να λεηλατήσουν. Αυτή η ομάδα των Σουηδών Βίκινγκς υπό τον Ρούρικ, που χτύπησαν αυτήν την περιοχή και δημιούργησαν το κράτος του Νόβγκοροντ-Κιέβου, ονομάζονταν Ρως, εξού και η Ρωσία.

Ο Ρούρικ και οι Ρως
Νόμισμα των Ρως

Στον 9ο αιώνα μ.Χ. οι Βίκινγκς είναι στο αποκορύφωμα της δράσης τους και διάφορες ομάδες Βίκινγκς επιδράμουν, λεηλατούν, σφάζουν, εμπορεύονται, κτίζουν πόλεις. Αυτοί οι Σκανδιναβοί έχουν μεγάλη σχέση με τη Βαλτική Θάλασσα. Η Βαλτική Θάλασσα είναι η Μεσόγειος του Βορρά. Είναι σαν λίμνη και έχει μια μικρή πολύ στενή διέξοδο στο ύψος μεταξύ Σουηδίας και Δανίας.

Ο Ρούρικ έφτασε, λοιπόν, στην περιοχή κοντά στην πόλη Νόβγκοροντ, και εκεί έστησε την πρώτη του βάση, έχοντας θαυμάσει τα δάση που υπάρχουν εκεί, τα νερά, τα ζώα με το παχύ δέρμα και το παχύ λίπος και το παχύ τρίχωμα, γιατί ο καιρός είναι τέτοιος που τα ζώα για να επιζήσουν έχουν γούνες πλούσιες. Οι Βίκινγκς είδαν ότι μπορούν να κάνουν εμπόριο γούνας και να έχουν εισοδήματα δημιουργώντας εκεί πέρα κάποια βάση. Άρχισαν, λοιπόν, να καταλαμβάνουν περιοχές και να δημιουργούν μια έδρα διοίκησης γύρω από το Νόβγκοροντ, μετά το ίδιο το Νόβγκοροντ και εξελίχθηκαν καταλαμβάνοντας περιοχές κινούμενοι προς τα νοτιότερα και σταδιακά κατέλαβαν και το Κίεβο.

Δημιούργησαν ένα κράτος, το οποίο ονομάστηκε το κράτος του Νόβγκοροντ Κιέβου. Αυτοί οι Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν σε αυτό το κράτος. Σταδιακά, επειδή αυτοί δεν ήταν πολλοί, ο πληθυσμός του κράτους τους ήταν ως επί το πλείστον Σλάβοι, και σταδιακά, μπήκαν σε διαδικασία εκσλαβισμού. Δηλαδή, παντρεύτηκαν Σλάβες, τα παιδιά τους μάθαιναν και τη γλώσσα των πατεράδων τους -δηλαδή τη γερμανική της Σκανδιναβίας-, αλλά στη συνέχεια κυρίως άκουγαν τη ρωσική γλώσσα και σταδιακά, εκσλαβίστηκαν. Όμως διατηρούσαν αυτό το μεγάλο κομμάτι γης και τον έλεγχο αυτού του κομματιού γης, το οποίο και γειτόνευε με σημαντικούς άλλους λαούς.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: