Ο Μαγγελάνος στην Κεϋλάνη

Ο Μαγγελάνος έκανε πρώτη φορά εκείνος τον γύρο της Γης. Στο ημερολόγιό του υπάρχει κάποιο σημείο που δείχνει εμπειρίες που είχε στο νησί της Κεϋλάνης. Η Κεϋλάνη είναι ένα πολύ μεγάλο νησί κοντά στην Ινδία -λέγεται και Σρι Λάνκα-, και εκεί βρέθηκε σε ένα σημείο και τον επισκέφτηκε ένας τοπικός ηγεμόνας.

Στο ημερολόγιο ενός Πιγκαφέτα, ο οποίος ήταν στο πλοίο του Μαγγελάνου και μας περιγράφονται τα εξής:

«Ο αρχιναύαρχος έστειλε στη στεριά με τη μικρή βάρκα τον σκλάβο που ήταν ο διερμηνέας μας, για να παρακαλέσει τον βασιλιά να διατάξει να φέρουν στο πλοίο μας ό,τι τυχόν τρόφιμα διέθετε, επειδή μπαίναμε στην επικράτειά του σαν φίλοι και όχι σαν εχθροί, και δεν υπήρχε ζήτημα παρεξήγησης από μέρους μας. Επέστρεψε, λοιπόν, ο βασιλιάς με 6 ή 8 από τους άνδρες του πάνω στο ίδιο πλοίο. Ανέβηκε στο δικό μας και αγκάλιασε τον αρχιναύαρχο (τον Μαγγελάνο) και του έδωσε τρία πορσελάνινα δοχεία σκεπασμένα με φύλλα και γεμάτα ωμό ρύζι και δύο πολύ μεγάλα και επιχρυσωμένα, καθώς και τρόφιμα.

Ο αρχηγός πρόσφερε στον βασιλιά έναν χιτώνα από κόκκινο και κίτρινο πανί και μια κατακόκκινη σκούφια από καλό ύφασμα, και σ’ αυτούς που τον ακολουθούσαν μαχαίρια ή καθρέφτες. Μετά τους έβαλε να φάνε και έβαλε και τον σκλάβο να πει στον μονάρχη πως ήθελε να του είναι “κάσι-κάσι”, δηλαδή αδελφός. Και εκείνος απάντησε πως είχε την ίδια επιθυμία. Στη συνέχεια ο αρχηγός τού έδειξε μαντίλια σε ποικίλα χρώματα, υφάσματα, κοράλλια και πολλά εμπορεύματα, και στο τέλος τα πυροβόλα, βάζοντάς τα να βαρέσουν. Μερικοί κατατρομάξανε.

Ύστερα πρόσταξε έναν άντρα (ο Μαγγελάνος) να φορέσει ολάκερη την αρματοσιά του και έβαλε άλλους τρεις γύρω του που με σπαθιά και μαχαίρια τον χτυπούσαν σε όλο του το σώμα. Ο βασιλιάς τα ‘χασε μ’ αυτή την επίδειξη. Δήλωσε μέσω του σκλάβου ότι ένας από εκείνους τους αρματωμένους άνδρες άξιζε όσο εκατό δικοί του και έλαβε την απάντηση ότι, πράγματι, αυτό συνέβαινε και ότι σε κάθε πλοίο υπήρχαν διακόσιοι που αρματώνονταν κατά τέτοιον τρόπο. Του έδειξε ο Μαγγελάνος τους θώρακες, τα σπαθιά και τις μικρές στρογγυλές ασπίδες και ένας άντρας του έκανε επίδειξη της χρησιμότητάς τους. Και, τέλος, τον οδήγησε στη γέφυρα διακυβέρνησης, στην πρύμνη του πλοίου, και έβαλε να του φέρουν χάρτη ναυσιπλοΐας καθώς και την πυξίδα, και με τον διερμηνέα του εξήγησε πώς βρήκε το στενό για να φτάσει μέχρις εκεί και πόσα φεγγάρια πέρασαν χωρίς να αντικρίσουμε στεριά.

Ο βασιλιάς θαμπώθηκε. Στον αποχαιρετισμό εκδήλωσε την επιθυμία να φιλοξενήσει και αυτός με τη σειρά του δύο άντρες και να τους δείξει τα υπάρχοντά του. Ο αρχηγός αποκρίθηκε πως πολύ θα τον ευχαριστούσε».

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)