Ο Μέγας Πέτρος δουλεύει στην Ολλανδία

Ο Μέγας Πέτρος, όντας βέβαιος ότι το πρόβλημα της Ρωσίας είναι η ίδια η καθυστέρηση της χώρας του, αποφάσισε να την εκσυγχρονίσει. Ο Μέγας Πέτρος θαύμαζε ειδικά την Ολλανδία, για την οποία είχε μάθει πράγματα και ρώτησε και άκουσε και κατέληξε ότι από όλες τις χώρες του κόσμου, η καταπληκτικότερη χώρα είναι η Ολλανδία και τούτο διότι η Ολλανδία ήταν το αντίθετο από τη Ρωσία.

Ο Μέγας Πέτρος δουλεύει στην Ολλανδία
Ο Μέγας Πέτρος

Η Ολλανδία είναι εντυπωσιακά μικρή χώρα για τις επιδόσεις της και μέσα στους αιώνες η Ολλανδία -τα τελευταία πεντακόσια χρόνια- βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πετυχημένες οικονομίες του κόσμου. Είναι μία οικονομία επιχειρηματιών, ναυτικών, μια χώρα ναυπηγών και μια χώρα επιτυχημένων γεωργών και χώρα ξακουστή για τη λειτουργία της κοινωνίας της, των θεσμών της κλπ.

Έτσι ο Πέτρος ο Μέγας αποφάσισε να πάει και να ζήσει στις προηγμένες αυτές χώρες και βεβαίως στην Ολλανδία. Και έτσι, γενόμενος τσάρος, μετά από ένα διάστημα έφυγε από τη χώρα του και για ενάμιση χρόνο μεταμορφώθηκε σ΄ έναν απλό καθημερινό άνθρωπο, φορώντας απλούστατα ρούχα, πήγε στην Ολλανδία, χτύπησε την πόρτα ενός ναυπηγείου και ρώτησε αν θέλουν έναν ανειδίκευτο εργάτη. Εκείνοι προφανώς τον είδαν τεράστιο και τον προσέλαβαν.

Έτσι ο τσάρος της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο έζησε ως ανειδίκευτος εργάτης, κοιμώμενος μαζί με τους άλλους ανειδίκευτους εργάτες κάτω στο πάτωμα μέσα στις ψείρες για να δει, πώς λειτουργούν τα ναυπηγεία της Ολλανδίας, να παρατηρήσει εκ των έσω την ολλανδική κοινωνία.

Ο Πέτρος ο Μέγας υιοθέτησε τα χρώματα της σημαίας της Ολλανδίας, δηλαδή το μπλε, το άσπρο και το κόκκινο, τα οποία μέχρι σήμερα είναι τα χρώματα της ρωσικής σημαίας, είναι στην ουσία τα
χρώματα της Ολλανδίας με άλλη διάταξη. Δεν εργάστηκε όμως μόνο στην Ολλανδία, αλλά βρήκε τρόπο να βρεθεί και στο Königsgberg (Καλίνινγκραντ), που σήμερα είναι μια νησίδα ρωσική, ως εργάτης. Το Königsgberg βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας και τότε ήταν Πρωσία, δηλαδή ήταν γερμανική περιοχή.

Στο Königsgberg εργάστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής πολεμικού υλικού, όπως εργάστηκε και στο Λονδίνο ως ναυτικός. Ανωνύμως, ουδείς ήξερε ότι είναι ο τσάρος της Ρωσίας. Βέβαια, ως τσάρος την ίδια εποχή είχε διπλό ρόλο, είχε επαφές με επισήμους συζητούσε, μάθαινε, καταλάβαινε τι συμβαίνει σε αυτό τον δυτικό κόσμο και έχει τόσο πολύ μεγάλη επίδοση, ενώ η χώρα του είναι τόσο εκτεταμένη και δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτές τις χώρες. Έτσι, αφού έκανε αυτό τον γύρο της προσωπικής παρατήρησης των πραγμάτων, επέστρεψε στη Ρωσία αποφασισμένος να αλλάξει τη χώρα του εξαρχής. Άρδην. Όπερ και έπραξε.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: