Ο Ερρίκος Η΄

Αυτός ο Ερρίκος Η΄ είναι ένας ικανός ηγεμόνας, αλλά έχει και μια ταραγμένη προσωπική ζωή. Οι βασιλείς και οι βασίλισσες δεν είχαν δικαίωμα στο να ερωτευθούν τον σύζυγό τους. Τους επέλεγαν άλλοι ποιος θα ήταν ο σύζυγός τους, ανάλογα με τους στόχους του κράτους και τις διπλωματικές επαφές που έπρεπε να έχουν.

Ο Ερρίκος Η΄
Ο Ερρίκος Η΄

Έτσι, ο Ερρίκος Η΄ είχε παντρευτεί, χωρίς να επιθυμεί, μία καθολική πριγκίπισσα της Αραγωνίας, από την Ισπανία: την Αικατερίνη της Αραγωνίας. Η Αραγωνία ήταν μία σημαντικότατη περιοχή της Ισπανίας. Η Κατερίνα ήταν θερμότατη καθολική και του Ερρίκου Η΄ δεν του άρεσε σχεδόν καθόλου. Είχε επιλεγεί η πριγκίπισσα αυτή γιατί ήταν ακριβώς από την Ισπανία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, πάμπλουτη και δυνατή. Η Κατερίνα, όμως, δεν είχε μπορέσει να κάνει γιο και την κατηγορούσε ο Ερρίκος Η΄ γι’ αυτό. Είχε κάνει μαζί της μία κόρη, τη Μαρία.

Ο Ερρίκος Η΄ είχε στο μεταξύ ερωτευθεί μια άλλη γυναίκα, που ονομαζόταν Άννα Μπόλεϊν (Anne Boleyn), που ήταν η κυρία επί των τιμών στην Αυλή. Ήταν μια χαριτωμένη και δροσερή Αγγλίδα, η οποία μάλιστα ήταν και συνθέτης. Την είχε ερωτευθεί πολύ ο Ερρίκος Η΄, την ποθούσε και την ήθελε. Η Άννα Μπόλεϊν ήταν προτεστάντισσα, διότι ήδη είχε περάσει ένα ωστικό κύμα προτεσταντισμού και στην Αγγλία.

Ο Ερρίκος Η΄ λοιπόν επιθυμεί διακαώς να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του, την Κατερίνα της Αραγωνίας, για να παντρευτεί την Άννα Μπόλεϊν. Στην Καθολική Εκκλησία, όμως, δεν υπάρχει διαζύγιο. Η Καθολική Εκκλησία αρνείται το διαζύγιο, διότι θεωρεί ότι μία φορά έρχεται το Άγιο Πνεύμα, μία φορά γίνεται το Μυστήριο του Γάμου. Για πολλούς στη χριστιανική πλευρά ο γάμος είναι Μυστήριο. Υπάρχουν ομάδες χριστιανών που δεν πιστεύουν ότι είναι Μυστήριο ο γάμος (μεταξύ των οποίων και οι προτεστάντες), δηλαδή ότι έρχεται το Άγιο Πνεύμα την ώρα της τελετής. Η Καθολική Εκκλησία πιστεύει ότι μία φορά έρχεται το Άγιο Πνεύμα, μία φορά παντρεύεσαι και τέλος, και δεν δίνει διαζύγιο.

Όμως, στην περίπτωση βασιλέων και βασιλισσών, που καμιά φορά έρχονταν στον Πάπα και του απαιτούσαν και του ζητούσαν να τους δώσει διαζύγιο, εξηγώντας του ότι αν δεν πάρουν διαζύγιο θα συμβεί το τάδε κακό στη χώρα και μπορεί να γίνει ο τάδε πόλεμος και η τάδε σύγκρουση κ.λπ., οι Πάπες είχαν βρει έναν τρόπο να δίνουν διαζύγιο. Ανέτρεχαν στις διαδικασίες του γάμου και έβρισκαν ότι είχε γίνει, στη διαδικασία του γάμου, κάποιο λάθος στο τυπικό. Εφόσον εντόπιζαν ένα λάθος στο τυπικό, αυτό σήμαινε ότι όταν έγινε ο γάμος δεν ήρθε το Άγιο Πνεύμα, διότι είχε γίνει λάθος στο τυπικό. Και εξ αυτού μπορούσε να απαλλαγεί ο συγκεκριμένος βασιλεύς ή βασίλισσα και να προχωρήσει σε νέο γάμο, που θα ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος.

Ο Ερρίκος Η΄, επειδή γνώριζε ότι υπάρχει αυτό το προηγούμενο, πίεσε τον Πάπα να του δώσει διαζύγιο για να παντρευτεί την Άννα Μπόλεϊν. Και εξηγούσε στον Πάπα ότι ο προηγούμενος γάμος του δεν ήταν σωστός γάμος, διότι η Κατερίνα της Αραγωνίας είχε παντρευτεί, για ένα διάστημα, τον αδερφό του (που όμως πέθανε πολύ γρήγορα), παρόλο που η Κατερίνα της Αραγωνίας εξηγούσε ότι δεν είχε γίνει και τίποτα μεταξύ τους.

Ο Πάπας όμως θεωρούσε πολύ δύσκολο να δώσει διαζύγιο στον Ερρίκο γιατί: 1) απέναντί του είχε έναν ηγεμόνα μιας όχι ισχυρής χώρας της Ευρώπης, 2) είχε απέναντί του έναν ηγεμόνα, που ήξεραν όλοι ότι ήταν μια πολύ παράφορη και δυναμική προσωπικότητα, και 3) η Αικατερίνη της Αραγωνίας προερχόταν από την Ισπανία, που είναι μια βαθιά καθολική χώρα και ο Πάπας στηριζόταν την Ισπανία κι η Ισπανία στον Πάπα. Επομένως, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ερρίκο Η΄ να αφήσει την Κατερίνα της Αραγωνίας, τότε θα έβλαπτε τις σχέσεις του ο παπικός θρόνος με την Ισπανία. Έτσι ο Πάπας απάντησε αρνητικά στον Ερρίκο Η΄, όσες φορές και αν οχλήθηκε.

Ο Ερρίκος Η΄ όμως, θυμωμένος, αποφασίζει να αποκόψει την Αγγλία από την Καθολική Εκκλησία, να συνταχθεί με τη Μεταρρύθμιση και να παντρευτεί την Άννα Μπόλεϊν, όπερ και έπραξε. Βέβαια, δεν θα ήταν μόνο αυτό, διότι είναι προφανές ότι στον 16ο αιώνα που γίνονται αυτά η Αγγλία, η οποία είναι σε άνοδο, υποβλέπει τη θέση της Ισπανίας και προφανώς και αυτό ίσως ήταν στο μυαλό του Ερρίκου Η΄, δηλαδή να διαρρήξει σχέσεις με την Ισπανία. Πάντως, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, το 1534 η Αγγλία (η Εκκλησία της Αγγλίας) αποκόπτεται από τον κορμό της Καθολικής Εκκλησίας και δημιουργείται μία νέα Εκκλησία, που ονομάζεται Αγγλικανική Εκκλησία.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: