Ουρ και άλλες πόλεις της Μεσοποταμίας

Ο Μεσανιπαδάς, ιδρυτής της Πρώτης Δυναστείας της Ουρ στην Μεσοποταμία, κυβέρνησε για 80 χρόνια. Η ιστορική τεκμηρίωση για τον ηγεμόνα αυτό προέρχεται από μια επιγραφή που βρέθηκε κοντά στην πόλη Μάρι, η οποία αναφέρει ότι διαδέχτηκε τον παππού του, Μεσκαλαμντούγκ, και τον πατέρα του, Ακαλαμντούγκ. Ο Μεσανιπαδάς, νίκησε τον Μεσιλίμ της Κις, ιδρυτή της Δεύτερης Δυναστείας που κυβέρνησε για μικρό διάστημα την πόλη, και απέκτησε έτσι τον τίτλο του «βασιλιά της Κις», που, όπως φαίνεται χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από την πλειονότητα των Βασιλιάδων. Η ισχυρή παρουσία της Πρώτης Δυναστείας της Ουρ μαρτυρείται και από την εντυπωσιακή ακμή της πόλης τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ουρ και άλλες πόλεις της Μεσοποταμίας
Εανάτουμ

Εκτός από τα ζιγκουράτ, τα οποία στη συνέχεια εντάχθηκαν στην Τρίτη Δυναστεία, στην περίοδο αυτή αντιστοιχούν και οι τύμβοι της βασιλικής νεκρόπολης με τα πολύτιμα ταφικά αντικείμενα τους. Στην αρχή της περιόδου που ονομάστηκε Πρώιμη Δυναστική ΙΙΙ, οι δυναστείες βίωσαν μια περίοδο παρακμής, κυρίως λόγω των συνεχών πολέμων ανάμεσα στις πόλεις-κράτη, γεγονός που οδήγησε στην άνοδο της πόλης Λαγκάς.

Ο ιδρυτής της δυναστείας σε αυτήν την πόλη ήταν Ουρ-Νανσέ, αρχιερέας της Λαγκάς, που εξασφάλισε την ανεξαρτησία της πόλης από τον Αανιπαδά, γιο του Μεσανιπαδά, και ανακηρύχθηκε βασιλιάς. Ο Εανάτουμ, τρίτος βασιλιάς της δυναστείας, ένωσε κάτω από την κυριαρχία του όλους τους Σουμέριους κατακτώντας τις πόλεις Κις, Ούρουκ, Ουρ και Λάρσα, ενώ υποδούλωσε και τη μεγαλύτερη εχθρό της Λαγκάς, την πόλη Ουμμά.

Με τον Εανάτουμ ξεκνησε μια περίοδος βίαιων εσωτερικών συγκούσεων μεταξύ της βασιλικής εξουσίας και της κάστας των ιερέων. Μόνο κατά τη βασιλεία του Ουρουκαγκίνα, ένατου βασιλιά της δυναστείας, περιορίστηκε σημαντικά η εξουσία των ιερέων. Ο Ουρουκαγκίνα κατόρθωσε να εξαλείψει την γραφειοκρατία, εξυγίανε την οικονομία, χρησιμοποίησε ελεγκτές, πιθανώς καθιέρωσε τον πρώτο ποινικό κώδικα και εισήγαγε ένα σύστημα κοινωνικών δράσεων που περιελάμβανε την παροχή προστασίας και βοήθειας σε χήρες και ορφανά.

Παρ΄όλα αυτά οι αρχιερείς αντέδρασαν και ζήτησαν την στήριξη του Λουγκαλζαγκεσί, αρχιερέα της Ουμμά, ο οποίος εκθρόνισε τον Ουρουκανίγκα και υποδούλωσε την πόλη της Λαγκάς, κατακτώντας στη συνέχεια την Ουρ και την Ουρούκ και ανακηρύσσοντας την τελευταία πρωτεύουσα του βασιλείου του.

Με πληροφορίες από: nationalgeographic

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: