Οι Χριστιανοί Ρώσοι

Οι Ρως μέσα στη διάρκεια των χρόνων εκσλαβίστηκαν, το όνομά τους όμως έμεινε στην περιοχή και έτσι ολόκληρη η χώρα που δημιουργήθηκε εκεί και που έκτοτε αναπτύχθηκε ονομάζεται Ρωσία. Η Ρωσία είχε συγκρούσεις με το Βυζάντιο και με άλλους εχθρούς. Το Βυζάντιο, επίσης, ανησυχούσε από την επέκτασή τους, αυτών των ισχυρών αντιπάλων. σκέφτηκαν ότι είναι χρήσιμο να κάνουν μία συμμαχία. Και έτσι άρχισαν οι επίσημες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή των Ρως και του Βυζαντίο. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των επαφών ήταν να γίνουν οι Ρώσοι Χριστιανοί.

Οι Χριστιανοί Ρώσοι
Ο Άγιος Βλαδίμηρος

Ανάμεσα στα άλλα, οι Βυζαντινοί τούς προβάλλουν τα αγαθά, τα υπέροχα σημεία της
θρησκείας τους, η οποία, όπως τους εξηγούν, είναι η σωστή θρησκεία. Το Βυζάντιο, λοιπόν, έπεισε τον Βλαντιμίρ, απόγονο του Ρούρικ, ότι η σωστή θρησκεία είναι ο χριστιανισμός.
Ο Βλαδίμηρος αποφάσισε να εκχριστιανιστεί. Η αντιπροσωπεία των Ρως που επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη έμεινε άναυδη από την ομορφιά της πόλης, δεν είχαν φανταστεί στη ζωή τους τέτοια πόλη. Οι Ρως εκείνη την εποχή ήταν ημιάγριοι εκεί πάνω στα δάση και στα νερά της περιοχής της Ρωσίας και έμειναν άναυδοι από έναν πολιτισμό, που γι’ αυτούς ήταν άλλου επιπέδου.

Είδαν μια πόλη καταπληκτική, γεμάτη με λεωφόρους, με δέντρα, με νερά, με αποχετεύσεις, με λιμάνια, με υπέροχους ναούς και κτίσματα, με υπέροχα δημόσια κτίσματα και, βέβαια, όταν μπήκαν στην Αγια-Σοφιά, εντυπωσιάστηκαν από την ομορφιά των μωσαϊκών και των αποτυπώσεων. Έτσι ο Βλαντιμίρ πείστηκε να γίνει χριστιανός και παντρεύτηκε την Άννα, την αδερφή του Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου.

Από την πλευρά τους οι Ρως έστειλαν στο Βυζάντιο 6.000 Σκανδιναβούς, ειδικής ρώμης άνδρες, οι οποίοι αποτέλεσαν την προσωπική φρουρά του Αυτοκράτορα. Αυτοί είναι οι περίφημοι Βαράγγιοι, (οι Βυζαντινοί ονόμαζαν του Βίκινγκς Βαράγγιους ή Νορμανδούς). Έτσι, είναι η περίφημη φρουρά των Βαραγγίων που περιέβαλλε τον βυζαντινό αυτοκράτορα.

O Βλαντιμίρ, ο μετέπειτα Άγιος Βλαδίμηρος της Ρωσίας, δέχτηκε να αποσταλεί από το Βυζάντιο μητροπολίτης, ο οποίος να εγκατασταθεί στα εδάφη των Ρως και στο Κίεβο και να καθοδηγεί στη νέα θρησκεία αυτή τους νεοφώτιστους χριστιανούς. Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ απαίτησε από τους κατοίκους του βασιλείου του, επίσης να βαπτιστούν και να γίνουν χριστιανοί.

Έτσι, το 988-990 μ.Χ. πραγματοποιείται ο εκχριστιανισμός των Ρώσων από το Βυζάντιο, που συνεχίζει να στέλνει επιλεγμένα στελέχη του, γιατί ήταν σημαντικό για το Βυζάντιο να αποκτήσει τους καλύτερους δεσμούς με τη δύναμη αυτή των Ρως εκεί στον βορρά και στέλνει ιερωμένους υψηλής μόρφωσης, ούτως ώστε να καθοδηγούν τους Ρώσους στη νέα τους θρησκεία. Στέλνει υπέροχους αγιογράφους, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της Ρωσίας και, έτσι, οι βόρειοι αυτοί σλαβικοί λαοί, γίνονται επίσης χριστιανοί.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: