Οι Ρομανόφ και ο πορθμός του Μπέρινγκ

Τον 17ο αιώνα η Ρωσία είναι πλέον μια μεγάλη δύναμη. Πορεύεται δυναμικά προς την Ασία, την εξουσία παίρνει μια θρυλική δυναστεία της ρωσικής ιστορίας, η δυναστεία των Ρομανόφ. Αυτοί, οι
Ρομανόφ, ανεβαίνουν στην εξουσία το 1613. Σχετίζονται με τους Ρουρικίδες.

Οι Ρομανόφ και ο πορθμός του Μπέρινγκ
Ο τσάρος Νικόλαος Β’ και η οικογένεια του

Η δυναστεία των Ρομανόφ διοίκησε τη Ρωσία για σχεδόν 300 χρόνια, διότι διοίκησαν από το 1613 έως το 1917, οπότε συνέβη η Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι κομμουνιστές πήραν την εξουσία στη μεγάλη αυτή χώρα και εκτέλεσαν την τελευταία οικογένεια των Ρομανόφ, τον Νικόλαο Β΄ και τη σύζυγό του και τις τέσσερις κόρες του και τον ένα του γιο, όλοι εκτελέστηκαν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οπότε και λήγει αυτή η δυναστεία.

Η δυναστεία των Ρομανόφ, εξαρχής από τον 17ο αιώνα, πήρε το όραμα του Ιβάν Δ΄ του Τρομερού, της επέκτασης των Ρώσων προς ανατολάς, προς τις περιοχές των στεπών και της τούντρας, που χαρακτηρίζουν την Ασία, στην ευθεία πέραν των Ουραλίων και με τη βοήθεια του στρατού τους και ιδιαιτέρως των Κοζάκων ανάμεσα τους.

Οι Κοζάκοι είναι ένα τμήμα όχι ακριβώς του τακτικού ρωσικού στρατού, αλλά είναι άνθρωποι που σχετίζονται με τη στέπα, εξαιρετικά πολεμικοί, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους τις πολεμικές στους τσάρους και έπαιξαν ρόλο στην επέκταση των Ρώσων προς ανατολάς. Έτσι, στην περίοδο
των Ρομανόφ η Ρωσία θα επεκταθεί εντυπωσιακά προς ανατολάς. Το 1619 η επέκταση είναι εντυπωσιακή προς τα ανατολικότερα. Και πλέον προς το τέλος του 17ου αιώνα, μέσα σε 70 περίπου χρόνια, η ρωσική πλευρά έχει επεκταθεί και φθάνει στον Ειρηνικό ωκεανό.

Είναι ο θρύλος των Ρομανόφ η τρομερή επέκταση της Ρωσίας. Οι Ρομανόφ πέτυχαν μέσα σε ελάχιστο διάστημα τη μετατροπή της Ρωσίας στη μεγαλύτερη -σε έκταση- χώρα στον κόσμο. Μέσα του 17ου αιώνα, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη -σε έκταση- χώρα στον κόσμο χάρις σε αυτές τις κατακτητικές δράσεις των Ρομανόφ, οι οποίοι και δεν θα σταματήσουν στο γεγονός ότι έφτασαν στον Ειρηνικό, αλλά θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν την κατάληψη αυτών των εδαφών.

Δεν είναι εύκολες οι κατακτήσεις αυτών των σημείων, ούτε η διερεύνηση, ούτε η καταγραφή, ούτε η επιβεβαίωση των πραγμάτων, γι’ αυτό και οι τσάροι δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτό και συνεχίζουν τις κατακτήσεις τους, μέχρι και τον 19ο αιώνα συνεχίζουν να κατακτούν διάφορα σημεία. Ολοκληρώνουν τις κατακτήσεις τους φτάνοντας στο ανατολικότερο άκρο της Ασίας. Και επί Μεγάλου Πέτρου, δηλαδή στον 18ο πλέον αιώνα, θα κατακτήσουν και την Αλάσκα.

Ο Μέγας Πέτρος ζήτησε από τον Μπέρινγκ, έναν Δανό, Σκανδιναβό θαλασσοπόρο, να διερευνήσει το πέρασμα ανάμεσα στο άκρο της Ασίας και στο άλλο άκρο της Αμερικής, διότι εδώ υπάρχει ένα στενό πέρασμα. Ο Μπέρινγκ έκανε αυτόν τον έλεγχο. Ο ίδιος πέθανε σε ένα νησί κοντά στην Καμτσάτκα, που ονομάζεται νησί Μπέρινγκ. Αυτός ο πορθμός ονομάζεται διώρυγα του Μπέρινγκ. Και έτσι οι Ρώσοι μπόρεσαν στον 18ο αιώνα να ενσωματώσουν μία μεγάλη περιοχή της Αμερικής στα εδάφη τους, την Αλάσκα.

Οι Ρώσοι κατείχαν την Αλάσκα μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ., που ο τσάρος την πούλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 1867. Την επούλησε για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το έργο του, τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο. Έτσι η Ρωσία, στον 18ο αιώνα, όχι απλώς είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, η μεγαλύτερη χώρα της Ασίας και έχει και ένα μεγάλο κομμάτι εκεί στην Αμερική. Και είναι χριστιανική χώρα. Και είναι Ορθόδοξη χώρα.

Με αυτή την επέκταση της Ρωσίας, πέραν των Ουραλίων, επεκτείνεται και ο χριστιανισμός. Διότι κατακτώντας οι Ρώσοι αυτά τα εδάφη, εγκαθιστούν φρουρές, διοίκηση, έρχονται και εγκαθίστανται Ρώσοι για να εργασθούν, κτίζουν παντού τις εκκλησίες τους. Το ίδιο γίνεται και στην Αλάσκα. Οι Ρώσοι μετέφεραν τον χριστιανισμό τους σε όλη τη ζώνη της τεράστιας αυτοκρατορίας τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι άλλαξαν θρήσκευμα οι πάρα πολλοί λαοί που βρέθηκαν να διοικούνται από τους Ρώσους.

Στη Ρωσική Αυτοκρατορία υπήρχαν και υπάρχουν, μέχρι σήμερα, μουσουλμάνοι κάτοικοι, βουδιστές κάτοικοι, κ.λπ. Αλλά, ο χριστιανισμός και η Ορθοδοξία έφτασε παντού μέσα από τη ζώνη της ρωσικής παρουσίας και ηγεμονίας. Και έτσι οι Ρώσοι αναδείχθηκαν στον κομβικό λαό του χριστιανισμού, του ανατολικού χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, διότι από το 1589 που δημιουργήθηκε το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσιών, αυτό το Πατριαρχείο ποιμαίνει τη σαφή πλειοψηφία των Χριστιανών Ορθοδόξων της Γης. Δηλαδή, το μεγαλύτερο, το σημαντικότερο τμήμα της Ορθοδοξίας, τα τελευταία 400 χρόνια, είναι η Ρωσία και το μεγάλο της Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)