Οι γλώσσες σήμερα

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και της UNESCO του 2000, οι γλώσσες που θεωρούνται ισχυρές σήμερα είναι οκτώ. Πρώτες είναι η κινεζική Μανταρίν και η αγγλική γλώσσα. Ακολουθεί η Χίντι, γλώσσα της Ινδίας. Μετά η ισπανική, η ρωσική, η αραβική, η γλώσσα Μπενγκάλι και η πορτογαλική. Οι γλώσσες αυτές δεν ομιλούνται μόνο στον αρχικό πυρήνα τους, αλλά σε πολλά άλλα σημεία τη Γης, αφού πολλές από τις χώρες-πυρήνες των γλωσσών κατέκτησαν και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Οι γλώσσες σήμερα

Η ισχυρότερη γλώσσα στον κόσμο, η γλώσσα Μανταρίν της Κίνας, ανήκει φυσικά στη μεγάλη σινοθιβετιανή οικογένεια. Στην Κίνα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Κίνας (900 εκατομμύρια άνθρωποι) ανήκει σε μία μεγάλη φυλή που ονομάζεται «η φυλή των Χαν» και μιλά την κινέζικη Μανταρίν. Εκτός από τη γλώσσα Μανταρίν ομιλούνται και άλλες επτά γλώσσες από 300 εκατομμύρια περίπου Κινέζους, οι οποίες είναι κοντά στη γλώσσα Μανταρίν. Δηλαδή η Κίνα έχει μια θαυμαστή ενότητα γλωσσική, εάν κανείς σκεφτεί την έκταση και το μέγεθος της χώρας. Εκτός από αυτό, έχει και ακόμη 130 γλώσσες, διάφορες μικρές γλώσσες.

Δεύτερη ισχυρότερη γλώσσα, από πλευράς ομιλητών ως μητρική γλώσσα, είναι μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, η αγγλική, αφού η Αγγλία μετά το 1500 δημιούργησε αυτοκρατορία παγκόσμια στην ουσία, και ομιλείται από περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα, αλλά είναι σαφώς η πιο ισχυρή γλώσσα στον κόσμο από πλευράς γενικής χρήσεως.

Τρίτη μεγαλύτερη γλώσσα παρουσιάζεται η Χίντι. Στην Ινδία ομιλούνται πολλές γλώσσες. Η Χίντι είναι η μεγαλύτερη από τις γλώσσες της Ινδίας. Ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, είναι εξέλιξη της σανσκριτικής γλώσσας και ομιλείται από περίπου 320 εκατομμύρια.

Τέταρτη είναι η ισπανική γλώσσα, ινδοευρωπαϊκή και αυτή. Η ισπανική γλώσσα καταγράφεται με 310 εκατομμύρια περίπου ομιλούντες ως μητρική γλώσσα. Γιατί τα ισπανικά; Διότι μετά το 1500 μ.Χ. οι Ισπανοί κατέκτησαν την Κεντρική και Νότια Αμερική και μετέφεραν τη γλώσσα τους στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Έτσι, ισπανικά δεν ομιλούν μόνο οι Ισπανοί, αλλά μιλά η μισή αμερικανική ήπειρος και άλλα σημεία στη Γη.

Πέμπτη η ρωσική, μια γλώσσα η οποία απέκτησε τεράστια δύναμη μετά το 1500 μ.Χ. και την εξέλιξη της Ρωσίας σε μεγάλη δύναμη της Ευρασίας. Η ρωσική είναι και αυτή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, είναι η ισχυρότερη από τις σλαβικές γλώσσες, οι οποίες είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο εσωτερικό των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Η ρωσική έγινε πολύ ισχυρή γλώσσα μετά το 1500 μ.Χ., και
ιδιαίτερα μετά το 1600 μ.Χ., όταν ανέβηκε στην εξουσία της Ρωσίας η περίφημη δυναστεία των Ρομανόφ, η οποία και επεξέτεινε τη Ρωσία και τη μετέτρεψε από χώρα της Ευρώπης σε χώρα της Ασίας, τη μετέτρεψε δηλ. στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, της Ασίας και ολόκληρου του κόσμου, αφού η Ρωσία έλεγξε ακόμη και την Αλάσκα στην Αμερική. Έτσι, η ρωσική γλώσσα έχει γίνει μια από τις πολύ ισχυρές γλώσσες του κόσμου.

Έκτη, η αραβική γλώσσα, που ανήκει στις αφροασιατικές γλώσσες, δηλαδή είναι στις περίφημες σημιτικές γλώσσες, η οποία καταγράφεται το 2000 με περίπου 185 εκατομμύρια ομιλούντες. Η αραβική γλώσσα με τη σειρά της έγινε πολύ ισχυρή με την εξάπλωση του Ισλάμ. Μετά δηλαδή τον 7ο αιώνα μ.Χ. και την εξάπλωση του Ισλάμ, περίπου μέσα στα 1.300 χρόνια που κύλησαν από αυτό το μεγάλο γεγονός, 22 χώρες του κόσμου ομιλούν αραβικά. Με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε πολύ αυτή η γλώσσα του κόσμου, και ενισχύθηκαν και οι σημιτικές μαζί γλώσσες, όπως ονομάζονται αλλιώς και «αφροασιατικές».

Έβδομη είναι μία άλλη γλώσσα της Ινδίας, η γλώσσα Μπενγκάλι, επίσης ινδοευρωπαϊκή, που ομιλείται το 2000 από περίπου 180 εκατομμύρια ομιλούντες.

Όγδοη γλώσσα τα πορτογαλικά, ινδοευρωπαϊκή και αυτή γλώσσα, η οποία επίσης έχει τον ίδιο λόγο εξάπλωσης, διότι μετά τον 15ο αιώνα οι Πορτογάλοι επεκτάθηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου, στον νότο της Αμερικής -όχι τόσο όσο οι Ισπανοί- και σε διάφορα σημεία του κόσμου. Έτσι, με την εμπορική και πολιτισμική τους επέκταση, η πορτογαλική γλώσσα εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικές γλώσσες.

Και μετά, ακολουθούν οι γλώσσες της Μαλαισίας, τα μαλαισιοϊνδονησιακά, η ιαπωνική γλώσσα, η γερμανική γλώσσα, η γαλλική γλώσσα, ινδοευρωπαϊκή φυσικά, που ομιλείται από 115 εκατομμύρια ανθρώπους. Γιατί: Διότι η Γαλλία δημιούργησε αποικίες, κάποιες από αυτές ομιλούν γαλλικά μέχρι σήμερα.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

EnglishGreek
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: