Οι Βίκινγκς

Από τον 4ο αιώνα μέχρι περίπου το 1100, η Ευρώπη μαστίζεται από επιδρομές πολλών λαών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν -θεωρούνταν- βάρβαροι, και βέβαια και μη βάρβαροι, όπως ήταν οι Άραβες κι αυτοί πολέμησαν σκληρότατα, οπότε συνέβαλαν στην αναστάτωση. Μετά τους Άραβες επιτίθεται στην καρδιά της Ευρώπης ένας άλλος λαός. Είναι οι Βίκινγκς. Γερμανοί και αυτοί, γερμανικής καταγωγής. Αυτοί είναι οι αυθεντικοί Γερμανοί, διότι η πηγή των Γερμανών είναι η σκανδιναβική χερσόνησος.

Οι Βίκινγκς
Ντράκαρ, το πλοίο των Βίκινγκς

Οι Βίκινγκς, οι οποίοι αρχίζουν να ρημάζουν την Ευρώπη, είναι γερμανικές ομάδες. Στη δεκαετία του 790 έχουμε τις πρώτες τους επιδρομές. Οι γλώσσες των Νορβηγών, των Σουηδών, των Δανών, μέχρι σήμερα, ανήκουν φυσικά στη γερμανική οικογένεια. Μάλιστα, θεωρούνται αρχέγονα γερμανικά. Οι Βίκινγκς ζούσαν στη Σκανδιναβία. Είχαν ζήσει βορειότερα από τις εξελίξεις που συνέβαιναν στην Ευρώπη.

Αυτοί ήταν εξαιρετικοί ναυτικοί. Αν κάτι χαρακτηρίζει τους Βίκινγκς, είναι η επίδοσή τους στη θάλασσα. Ήταν και ναυπηγοί. Είχαν θαυμάσια ξυλεία, γιατί τα εδάφη τους είναι καλυμμένα από δάση. Κατέληξαν στη δημιουργία ενός τύπου σκάφους, το οποίο θεωρείται, έτσι, θρυλικό στην ιστορία της ναυπηγικής, το «ντράκαρ». Ήτανε σκάφος μικρό και όλη του η δομή είναι έτσι καμωμένη, ώστε να χωράει αρκετά φορτώματα, αλλά ο κύριος στόχος του δεν ήταν τόσο να μεταφέρει ανθρώπους ή εμπορεύματα, αλλά να κάνει επιθέσεις, πειρατικές επιθέσεις.

Με τα ντράκαρ τους κατά καιρούς έκαναν επιδρομές στο τέλος του 8ου αιώνα. Εν τω μεταξύ την εποχή, που οι Βίκινγκς κάνουν τις επιδρομές τους στην Ευρώπη, ο Καρλομάγνος στέφεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (800μ.Χ.). Ενώ, δηλαδή, στον Νότο έχουμε τη μεγάλη εξέλιξη της δημιουργίας μιας γερμανικής αυτοκρατορίας και την ανασύσταση, στην ουσία, της Ευρώπης, από τον Βορρά άλλοι Γερμανοί έρχονται να διαλύσουν ξανά το σύστημα.

Οι Βίκινγκς επιτίθενται στις περιοχές που είναι κοντύτερα στα εδάφη τους. Προέρχονται από τη Σκανδιναβία, αυτό που σήμερα είναι Σουηδία, Νορβηγία και Δανία και ο φυσικός χώρος δράσης τους είναι η περιοχή της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας. Οι θάλασσες αυτές επικοινωνούν με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Αρχίζουν τις επιδρομές τους στις περιοχές που σήμερα είναι Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αγγλία. Θα επιτεθούν σε εδάφη τα οποία βρίσκονται στη Βαλτική. Οι Βίκινγκς ήταν λεηλάτες. Ήταν απίστευτης αλκής άνθρωποι. Δεν καταλαβαίναν κούραση, δεν καταλαβαίναν φόβο, δεν είχαν φόβο θανάτου. Ήτανε θρυλικής αλκής και στιβαρότητας άνθρωποι. Αυτοί επιτίθονταν συνήθως ερχόμενοι με τα πλοία τους. Έβγαιναν στις ακτές και κυριολεκτικά διαγούμιζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, χωριά ολόκληρα. Η λέξη «βικ» στην ουσία σημαίνει λεηλατώ και πουλώ τη λεηλασία μου, εξού και «Βίκινγκς».

Και φυσικά όταν έβρισκαν παλάτια, μοναστήρια, δεν αφήνανε τίποτα όρθιο. Έκλεβαν, λεηλατούσαν τα πάντα και δεν αρκούνταν στα παράλια, διότι μπορούσαν να κάνουν αυτό που κάνουν οι καλοί ναυτικοί, δηλαδή, με τα πλοία τους έμπαιναν στα ποτάμια. Τα ποτάμια εκβάλλουν στις θάλασσες, Αυτοί όμως έμπαιναν μέσα στο ποτάμι και ποτάμι το ποτάμι, έμπαιναν βαθιά, μέσα στην ενδοχώρα. Και από ποτάμια πηγαίναν σε λίμνες γιατί τα ποτάμια πέφτουν σε λίμνες και οι λίμνες σε άλλα ποτάμια και ποτάμι το ποτάμι, μπορούσαν να λεηλατήσουν βαθιά στην ενδοχώρα και να φτάσουν μέχρι τη Βαγδάτη, ποτάμι το ποτάμι και λίμνη τη λίμνη, εκμεταλλευόμενοι χειμερινούς μήνες που σηκωνόταν τα νερά κ.τ.λ. Ήταν απίστευτοι ναυτικοί.

Αυτοί λεηλάτησαν, κτύπησαν, κατέλαβαν τμήματα της βόρειας Ευρώπης, κατέλαβαν, Δανοί Βίκινγκς, την Βρετανία. Η Βρετανία έζησε την είσοδο Γερμανών αλλεπάλληλα. Ήρθαν οι Άγγλοι, ήρθαν οι Σάξονες, ήρθανε οι Γιούτοι το 500 και το 600 μ.Χ. και το 400 μ.Χ. και τώρα έρχονται καινούργιοι Γερμανοί, ακόμη πιο βόρειοι, οι οποίοι και ελέγχουν περιοχές μεγάλες της Βρετανίας. Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν και την περιοχή της Ιρλανδίας και ιδρύουν το Δουβλίνο. Η πόλη του Δουβλίνου ιδρύθηκε από τους Βίκινγκς.

Ήταν παντός καιρού και αυτοί έφεραν νέες ανατροπές στην Ευρώπη το διάστημα 800 με 1000. Μετά το 1100 πια, ο κύκλος τους ολοκληρώθηκε και έμειναν πίσω στις περιοχές τους και δημιούργησαν τα σύγχρονα, αυτά τα νέα κράτη, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, που σήμερα θεωρούνται παγκοσμίως τα πιο πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Μέσα σε χίλια χρόνια, αυτοί οι άγριοι Βίκινγκς εξελίχθηκαν στους σημερινούς λάμποντες Σκανδιναβούς.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)