Οι Άβαροι

Οι Άβαροι προέρχονται από την στέπα. Είναι ανάμειξη φύλων της στέπας και Μογγολικών και Τουρκομανικών. Αλλά οι Άβαροι μοιάζουν να είναι πιο πολύ Τουρκομάνοι παρά Μογγόλοι. Αυτοί πήραν μία πορεία στην στέπα βορειότερη από εκείνη των Ούννων, οι οποίοι κινούμενοι μεταξύ Κασπίας και Μαύρης Θάλασσας συνάντησαν τους Οστρογότθους και στην ουσία τους ανάγκασαν να κινηθούν δυτικότερα.

Οι Άβαροι

Οι Άβαροι κινούμενοι βορειότερα έπεσαν σε μία ζώνη, στην οποία κυριαρχούσε η παρουσία ενός άλλου φύλου και ομάδας άλλων φύλων που ονομάζονται Σλάβοι. Οι Άβαροι ερχόμενοι στην Ευρώπη και περνώντας από τις περιοχές τους μεταφέρουν την ορμή τους και τη δύναμή τους και τη βία τους, και φέρνουν αναστάτωση στα σλαβικά φύλα. Οι Σλάβοι είναι ομάδες ανθρώπων, που έχουν μέσα στον χρόνο αναπτυχθεί στην περιοχή που σήμερα είναι η Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία.

Σε αυτές τις περιοχές εδώ υπάρχουν δάση, νερά, λίμνες και πάρα πολλά έλη και βούρκοι. Είναι περιοχές νερού και σε αυτές τις περιοχές βρέθηκαν ινδοευρωπαϊκά φύλα, διότι οι Σλάβοι είναι ινδοευρωπαϊκό φύλο. Οι σλαβικές γλώσσες είναι ινδοευρωπαϊκές, από αυτές η πιο ισχυρή είναι η ρωσική γλώσσα σήμερα. Οι γλώσσες των Σλάβων είναι οι ισχυρότερες μέσα στην Ευρώπη, δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη μιλούν σλαβικές γλώσσες από τα Ουράλια μέχρι και δυτικότερα.

Οι Σλάβοι, τα σλαβικά φύλα δεν είναι φιλικά μεταξύ τους, ο ένας πολεμάει τον άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σκληραγωγημένοι, είναι άνθρωποι των δασών, όχι τόσο των βουνών, γιατί η περιοχή τους δεν έχει όρη, ενώ οι Γερμανοί ήταν άνθρωποι των βουνών και δασών και των νερών, αλλά ετούτοι εδώ είναι πιο πολύ των ελών και των ποταμών και των λιμνών, των νερών δηλαδή και των δασών. Και βέβαια σε κρύο περιβάλλον. Είναι και αυτοί σκληροτράχηλοι, ψηλοί, σωματώδεις και οι γυναίκες τους είναι εντυπωσιακά ψηλές, αναλογικά με τους υπολοίπους, ξανθοί, με γαλανά κατά κανόνα μάτια.

Οι Σλάβοι όμως ιστορικά είχαν αναπτυχθεί και στην ανατολική Ευρώπη, στις ανατολικές περιοχές της Βαλτικής, στη ζώνη μεταξύ Κασπίας θάλασσας, Βαλτικής θάλασσας και Μαύρης Θάλασσας. Αυτό ήταν το ενδιαίτημά τους για χιλιετίες. Και τώρα έρχονται οι Άβαροι, με την ίδια βία, τη γνωστή βία των ανθρώπων των στεπών. Συγκρούονται αυτές οι δύο ομάδες. Τα σλαβικά φύλα αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο, όπως πριν οι ανατολικοί Γερμανοί, οι Οστρογότθοι (Ostgoten) δηλαδή, οι οποίοι τρέχουν να κινηθούν δυτικότερα, γιατί τους παρασέρνει η ορμή των Αβάρων. Κινούμενοι δυτικότερα διασπείρονται σε πολύ ευρύτερη περιοχή από αυτήν στην οποία παραδοσιακά είχαν αναπτυχθεί και κινούνται πλέον τα φύλα αυτά σε μεγάλο εύρος στην περιοχή της Ευρώπης.

Οι Σλάβοι διαχέονται στις περιοχές που σήμερα είναι Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Σερβία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Ρουμανία, και βέβαια προς τον Νότο, διαχέονται στην ελληνική χερσόνησο και φτάνουν μέχρι και την Πελοπόννησο. Αυτή η μεγάλη αναστάτωση των σλαβικών φύλων συμβαίνει κυρίως τον 6ο και στον 7ο αιώνα. Στα βυζαντινά κείμενα παρουσιάζονται, από τους Βυζαντινούς συγγραφείς, άνθρωποι μπαίνουν, διαχέονται στα σύνορα τους. Τους περιγράφουν, ότι είναι ψηλοί, ξανθοί. Οι περισσότεροι από αυτούς κινούνται ειρηνικά, μετακινούνται ειρηνικά, άλλοι είναι επιθετικοί, άλλοι από αυτούς που μετακινούνται ειρηνικά, κάποια στιγμή γίνονται επιθετικοί.

Έτσι στον 6ο στον 7ο αιώνα αλλάζει ξανά ο δημογραφικός χάρτης της Ευρώπης με τη διάχυση των Σλάβων πολύ δυτικότερα από το αρχικό τους πεδίο. Σταδιακά αυτοί οι Σλάβοι θα δημιουργήσουν βασίλεια. Το ίδιο θα συμβεί και στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Θα διεισδύσουν Νότιο- Σλάβοι στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, θα διεισδύσουν Βούλγαροι, Σλάβοι ανάμεικτοι δηλαδή με Μογγόλους, και καινούργιοι Σλάβοι, και θα δημιουργηθούν σταδιακά μέσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, σλαβικά βασίλεια τα οποία θα είναι εχθρικά προς το Βυζάντιο. Έτσι το Βυζάντιο σταδιακά θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλους εχθρούς μέσα στο έδαφος του, – και θα τα χάσει τα εδάφη αυτά- που θα είναι οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι.

Οι Άβαροι, όπως και όλοι οι άλλοι βάρβαροι, δεν χτύπησαν μόνο την Δυτική, διαλυμένη πλέον μη υπάρχουσα, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά χτύπησαν και την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία δεν έχασε τις δομές της παρέμεινε σταθερή παρέμεινε ενιαία, με αυτοκράτορα, με στρατό, με θεσμούς για ακόμη 1200 χρόνια από την ίδρυση της, και άντεξε και τους Αβάρους και τους Σλάβους που μπήκαν μέσα της.

Η δράση αυτή τώρα των Αβάρων θα δώσει νέο χτύπημα σε όποιες ισορροπίες είχαν διαμορφωθεί στην Ευρώπη. Τους Αβάρους τους αντιμετωπίζει η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Δίνει μάχες, δίνει αίμα επί μεγάλο διάστημα, τους αντιμετωπίζει. Και στα δυτικά, έχουν μείνει μόνο οι Γερμανοί, που πρέπει να τους αντιμετωπίσουν. Και συμβαίνει το εξής: Οι Γερμανοί, τα διάφορα γερμανικά φύλα, τα οποία μέχρι τότε είχαν παίξει εχθρικό ρόλο απέναντι στην Ευρώπη και στους κατοίκους της, συγκρουόμενοι με τους Ρωμαίους και διαλύοντας τελικά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 5ο αιώνα, τώρα μετατρέπονται στους υπερασπιστές της Ευρώπης και καλούνται να νικήσουν τους Αβάρους.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: