Μη ινδοευρωπαϊκές γλώσσες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη κάτοικοι κάποιων χωρών μιλούν μη ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Οι γερμανικές γλώσσες και οι σλαβικές γλώσσες είναι ινδοευρωπαϊκές, αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι γλώσσες στην Ευρώπη. Υπάρχουν και οι Έλληνες οι οποίοι μιλούν Ελληνικά από χιλιάδες χρόνια και είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Υπάρχουν οι Αλβανοί που μιλούν Αλβανικά, που είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Υπάρχουν κι οι λατινογενείς γλώσσες που επίσης ομιλούνται στην Ευρώπη, από τους Γάλλους, Ισπανούς, Πορτογάλους, τους Ρουμάνους κ.τ.λ.

Μη ινδοευρωπαϊκές γλώσσες στην Ευρώπη
Η χώρα των Βάσκων

Στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν φυλές που ήρθαν από τις στέπες, από την ουραλοαλταϊκή ζώνη. Τέτοιοι είναι οι Φινλανδοί. Οι Φινλανδοί είναι οι Φίννοι. Είναι φυλές οι οποίες ήρθαν από την ουραλοαλταϊκή ζώνη και εγκαταστάθηκαν εκεί. Το ίδιο είναι και οι Ούγγροι, που είναι απόγονοι των Μαγυάρων και ανήκουν στην ουραλοαλταϊκή οικογένεια. Γι΄ αυτό η γλώσσα των Ούγγρων και τη γλώσσα των Φινλανδών ανήκουν φιννοουγγρική οικογένεια. Είναι μια ξεχωριστή οικογένεια γλωσσών στην Ευρώπη που ονομάζεται φιννοουγγρική οικογένεια.

Στην Ευρώπη, επίσης, ομιλούνται και κάποιες γλώσσες, σε μία μόνο περιοχή ομιλείται σημιτική γλώσσα. Η περιοχή αυτή είναι η Μάλτα. Στη Μάλτα, οι κάτοικοι της Μάλτας, σε αυτό το μικρό νησί νότια της Σικελίας, ομιλούν μία γλώσσα η οποία περιλαμβάνει κατά συντριπτική πλειοψηφία σημιτικά στοιχεία, αν κι έχει κι ανάμιξη και με άλλα στοιχεία, όπως τα ιταλικά.

Επίσης, υπάρχει μία παράξενη ομάδα, η οποία ονομάζονται Βάσκοι. Οι Βάσκοι κατοικούν σε περιοχές της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας, περί τα Πυρηναία, και ομιλούν μια τελείως παράξενη γλώσσα. Γι΄ αυτήν τη γλώσσα έχει χυθεί πολύ μελάνι. Οι γλωσσολόγοι την μελετούν, προσπαθούν να καταλάβουν από πού εκπηγάζει. Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες για αυτή τη γλώσσα, αλλά καμία ακόμη δεν έχει γίνει απολύτως δεκτή. Το βέβαιο είναι ότι δεν μοιάζει με καμία άλλη γλώσσα της Ευρώπης, ούτε του κόσμου. Και γι’ αυτό υπάρχει η άποψη ότι πιθανότατα, οι Βάσκοι και η γλώσσα τους ανήκουν σε ένα αρχαιότατο στρώμα κατοίκων της Ευρώπης, πριν από τη διάχυση των Ινδοευρωπαίων.

Μια παράξενη ομάδα είναι οι Πίκτες της Σκωτίας. Μια περιοχή της Σκωτίας όπου ομιλείται μια γλώσσα που κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται, σχετίζεται με τους Βάσκους. Στην Ευρώπη κατά κύριο λόγο ομιλούνται ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά υπάρχουν κάποιες νησίδες όπου δεν ομιλούνται ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Ακόμη, στη σημερινή Ευρώπη ομιλείται κι η τουρκική γλώσσα, διότι η Τουρκία έχει εδάφη και ευρωπαϊκά, που φυσικά κι αυτή είναι γλώσσα που ανήκει στην ουραλοαλταϊκή οικογένεια.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)