Μάχες στην Βόρεια Αφρική

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα διεξαχθούν μάχες στην Βόρεια Αφρική, διότι η Αφρική και η Μέση Ανατολή παρουσίαζαν μία κατανομή δυνάμεων η οποία ανησυχούσε την Αγγλία και ήθελε να εξασφαλίσει τις θέσεις της στην Αίγυπτο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επειδή εκεί βρίσκονται πετρέλαια και βέβαια είναι και η διώρυγα του Σουέζ, ένα πάρα πολύ κεντρικό σημείο.

Μάχες στη Βόρεια Αφρική

Η γερμανική πλευρά και η ιταλική πλευρά ήταν προνομιούχες στον έλεγχο της Αφρικής, διότι είχαν καταλάβει την Γαλλία του Βισύ μετά την πτώση της γραμμής Μαζινό, και η οποία ελέγχει τη Βόρεια Αφρική (δηλαδή είναι σύμμαχος του Χίτλερ) και η Λιβύη ανήκει στην Ιταλία, επομένως και εκείνη ανήκει στις κεντρικές αυτές δυνάμεις. Η Αίγυπτος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Άγγλων και το ίδιο και η Μέση Ανατολή. Υπό αγγλικό έλεγχο ήταν και η περιοχή του Ιράκ και η περιοχή της Παλαιστίνης. Εδώ, η γερμανική πλευρά θα συγκρουστεί με την αγγλική πλευρά, με τους Γερμανούς να καταγάγουν μεγάλες νίκες εναντίον των Άγγλων, οι οποίοι μοιάζει ότι χάνουν τον πόλεμο στο σημείο αυτό.

Ένας από τους λόγους των αγγλικών ηττών είναι το γεγονός ότι, εκτός από την ισχυρή περιοχή ελέγχου που είχαν στα χέρια τους, η γερμανική πλευρά διέθετε τον Ρόμελ, ο οποίος ήταν ένας εξαιρετικά ευρηματικός στρατηγός, ήταν αυτό που λέμε «στρατηγικό μυαλό» και έβρισκε τρόπους να ξεγελά πολλές φορές τη βρετανική πλευρά, να την παραπλανεί και να συντρίβει ολόκληρες
μονάδες της. Όταν ο Τσώρτσιλ είδε πόσο άσχημα πήγαιναν τα πράγματα στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής, ανεζήτησε έναν στρατηγό που να είναι αντί-Ρόμελ και τον βρήκε στο πρόσωπο του Μοντγκόμερυ (Bernard Law Montgomery).

Ο στρατηγός Μοντγκόμερυ, ο Άγγλος στρατηγός Μοντγκόμερυ, με τον ερχομό του στη Βόρεια Αφρική, άλλαξε τη θέση και τον τρόπο δράσης των αγγλικών στρατευμάτων και άρχισε να καταγάγει τη μία νίκη μετά την άλλη μέχρι την τελική νίκη των αγγλικών δυνάμεων, σε ένα σημείο της Αιγύπτου που λέγεται Ελ Αλαμέιν (Al Alamayn) και είναι πάρα πολύ κοντά στην Αλεξάνδρεια. Είναι σχεδόν σαν μακρινό προάστιο της Αλεξάνδρειας. Όταν έγινε η μάχη του Ελ Αλαμέιν, το 1942, που ήταν μία αποφασιστική μάχη νίκης των βρετανικών στρατευμάτων, οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας άκουγαν τον ήχο του πολέμου.

Η μεγάλη αυτή μάχη του Ελ Αλαμέιν έγινε τον Νοέμβριο του 1942, που σημαίνει ότι περίπου προς το τέλος του 1942 η Αγγλία είχε κερδίσει το μέτωπο της Βόρειας Αφρικής, είχε κερδίσει την υπεράσπιση του εδάφους της και εξακολουθούσε να προσπαθεί να βοηθήσει χώρες, οι οποίες βρίσκονταν υπό την απειλή του Άξονα, να κρατηθούν όρθιες.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)