Λαοί της Μέσης Ανατολής

Η Γόνιμη Ημισέληνος παραμένει με απόσταση ως πρωτοπόρα περιοχή, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα ευρήματά μας, στην οποία αναπτύχθηκε η γεωργία και πλέον η ανθρωπότητα εκεί γύρω στο 8000 με 4000π.Χ. αυξάνει τις ζώνες στις οποίες υπάρχει γεωργία. Η γεωργία δεν επεκτάθηκε με ταχύτητα και ούτε ταυτόχρονα σε όλη τη γη. Η πρωτοπορία αυτής της περιοχής ίσως είναι και ο λόγος που πολλοί λαοί εγκατοίκησαν εκεί.

Λαοί της Μέσης Ανατολής
Μέση Ανατολή

Στην περιοχή της Γόνιμης Ημισελήνου, δύο είναι οι μεγάλες εμβληματικές περιοχές: η Αίγυπτος και η περιοχή των Σουμερίων στη Γόνιμη Ημισέληνο. Γιατί αυτοί οι λαοί αυτών των περιοχών τονίζονται και μελετώνται ιδιαιτέρως; Διότι γι’ αυτούς τους λαούς γνωρίζουμε αρκετά από γραπτά σημεία και στοιχεία και δεύτερον διότι επειδή έχουμε γραπτά στοιχεία και σημεία από αυτούς, ξέρουμε και το όνομά τους και τη γλώσσα τους. Οι κάτοικοι του Γκεμπεκλί Τεπέ, του Τσατάλ Χουγιούκ, του Μοχέντζο Ντάρο, μας είναι άγνωστοι. Στο Μοχέντζο Ντάρο και στο Χαράπα, δηλαδή στη περιοχή του Ινδού ποταμού, βρέθηκε γραφή, βρέθηκαν κείμενα γραμμένα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να τα διαβάσουμε. Έτσι δεν ξέρουμε ποιος λαός κατοικούσε στο Μοχέντζο Ντάρο και στο Χαράπα.

Στην περιοχή της Γόνιμης Ημισελήνου γνωρίζουμε από το 4000 π.Χ. και μετά το όνομα αρκετών λαών που αναπτύχθηκαν εδώ, ο ένας μετά τον άλλον. Γύρω στο 4000 π.Χ., σε αυτή την περιοχή, έζησαν Σουμέριοι. Σε ευρύτερη περιοχή λίγο αργότερα οι Ακκάδιοι, οι οποίοι συγκρότησαν αυτοκρατορία, την πρώτη αυτοκρατορία του κόσμου. Αργότερα γύρω στο 2000-2500 έζησαν οι Χετταίοι, οι οποίοι συγκρότησαν και αυτοί αυτοκρατορία. Ακολουθεί σειρά λαών, όπως είναι οι Μιτάννιοι, οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Αραμαίοι, οι Χαλδαίοι, οι Φοίνικες, οι Εβραίοι, οι Μήδοι, οι Πέρσες.

Δηλαδή σε αυτήν την περιοχή εξελίσσεται το ανθρώπινο δυναμικό, παρουσιάζεται ο ένας λαός μετά τον άλλον, ενσωματώνεται ο ένας λαός στον άλλον, επιτίθεται ένας λαός και διαλύει τον άλλον και έτσι στη διάρκεια χιλιάδων χρόνων, χοντρικά από το 4000 π.Χ. έως και στους αιώνες μ.Χ. μπορούμε πλέον να ονομάσουμε τους λαούς που έδρασαν σε αυτή την περιοχή: Αιγύπτιους, Σουμέριους, Ακκάδιους, Χετταίους, Μιτάννιους, Ασσύριους, Βαβυλώνιους, Ελαμίτες, Χαλδαίους, Αραμαίους, Εβραίους, Φοίνικες, Μήδους, Πέρσες. Αυτοί οι λαοί έχουν μπει στην πορεία του θρύλου για όσα αφορούν την βάση της νέας εποχής του ανθρώπου. Όλοι στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και τη Μεσοποταμία.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *