Κόνχομπαρ και Μεντμπ

Οι αντίπαλες επαρχίες του Ώλστερ και του Κόναχτ κυβερνώνται αντίστοιχα από τον Κόνχομπαρ και τη Μεντμπ. Ο Κόνχομπαρ μακ Νέσα είναι μυθικός βασιλιάς του Ώλστερ, που κυβερνά από τη βασιλική αυλή του Εβάιν Μάχα. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι κατά την περίοδο κατοχής, περί το 700 π.Χ., κέντρο της ήταν ένα μεγάλο ξύλινο οικοδόμημα που βρισκόταν δίπλα σε ένα μεγαλύτερο περικλεισμένο χώρο. Περί το 100 π.Χ. αυτή η «βασιλική» κατοικία αντικαταστάθηκε από τελετουργικό κτίριο ή ιερό, ένα μεγάλο κτίσμα που το αποτελούσαν πέντε κύκλοι από στύλους οξιάς και, στη μέση, μια μεγάλη κολόνα από οξιά, ορατή από μίλια μακριά.

Κόνχομπαρ και Μεντμπ

Ο Κόνχομπαρ έχει μεγάλη σχέση με τον πόλεμο: έχει μια πολεμική ομάδα γνωστή ως οι «Ιππότες του Κόκκινου Κλώνου» των οποίων γίνεται αρχηγός ο Κου Χουλάιν. Επιπλέον ο Κόνχομπαρ δημιουργεί ένα στρατιωτικό σώμα νέων, που, μικρά παιδιά, εκπαιδεύτηκαν στην πολεμική τέχνη. Η κυριαρχία του βασιλιά του Ώλστερ βυθίζεται στον μύθο και στο υπερφυσικό. Το ότι είναι ιερός βασιλιάς, διορισμένος από δρυΐδες, αποδεικνύεται από ένα επεσόδιο του πολέμου του Κόναχτ: όταν ο λιποτάκτης Φέργους χτυπά την ασπίδα του βασιλιά αυτή στριγκλίζει, όπως συμβαίνει πάντοτε όταν ένας Ιρλανδός ιερός βασιλιάς βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο ίδιος ο Κόνχομπαρ έχει προφητικές ικανότητες, αλλά τη μεγαλύτερη προφητική δύναμη την έχει ο βασιλικός δρυΐδης Κάχμπαγ, που επανειλημμένως προλέγει το μέλλον του Ώλστερ. Προφητεύει την καταστροφή που θα προκαλέσει η ομορφιά της Ντέιρντρε και την ένδοξη ζωή του Κου Χουλάιν και προειδοποιεί τους κατοίκους του Ώλστερ για την καταστροφική σάτιρα του ποιητή Αϊχίρνε. Ανάμεσα στα άλλα ο Κάχμπαγ είναι υπεύθυνος να διδάσκει στους νεαρούς ήρωες την τέχνη της μαντικής, για να γνωρίζουν ποιες μέρες είναι τυχερές ή όχι για συγκεκριμένα γεγονότα και δραστηριότητες.

Ο Κόνχομπαρ είναι σύνθετος χαρακτήρας. Συνδέεται με το Κου Χουλάιν ως θετός πατέρας, παππούς ή φυσικός πατέρας του και ήταν κάποτε παντρεμένος με τη Μεντμπ πριν αυτή γίνει κυβερνήτης του Κόναχτ. Ο κώδικας τιμής του, αντίθετα προς τον αρχετυπικό ήρωα, έχει αδυναμίες και η προδοσία του εις βάρος του Νουΐσε και η σκληρότητα του απέναντι στην Ντέιρντρε προκαλεί την λιποταξία τριών εξεχόντων πολεμιστών Ώλστερ.

Ο Κόνχομπαρ βρίσκει τον θάνατο από μια μυαλόμπαλα που προήλθε από το κεφάλι του βασιλιά Λέινστερ Μέας Γκεάγρα (η μυαλόμπαλα γινόταν αναμιγνύοντας ανθρώπινο μυαλό με ασβέστη και κατόπιν αφήνοντας το μίγμα να σκληρύνει). Αυτό το περίεργο αλλά αποτελεσματικό όπλο το εκτόξευσε κατά του βασιλιά του Ώλστερ ο Κέατ μακ Μάγαχ, για να εκδικηθεί μια αδικία.

Η Μεντμπ (αυτή που προκαλεί μέθη) είναι βασίλισσα του Κόναχτ, που κυβερνά κατά περίπτωση στην Τάρα και την Κρουαχράιν, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται ευημεριστική θεότητα. Η Μεντμπ είναι θεά της ηγεμονίας και επιπλέον μπορεί να εκληφθεί ως μία από την ομάδα των ιρλανδικών θεών του πολέμου, της σεξουαλικότητας και της επικράτησης. Η ακολασία της συμβολίζει τη γονιμότητα της Ιρλανδίας, και ο συσχετισμός του ονόματος της με το οινοπνευματώδες ποτό συνδέεται με την έννοια της ένωσης της θεάς της ηγεμονίας με τον θνητό βασιλιά, ένωσης που καθαγιάζεται με την προσφορά μιας κούπας με ποτό από τη θεά στη βασιλιά.

Άλλα δείγματα της θεϊκής υπόστασης της Μεντμπ είναι η ικανότητα της να αλλάζει μορφή από ασχημόγρια σε νεαρή κοπέλα, χαρακτηριστικό των θεαινών της Ιρλανδίας. Η Μεντμπ μοιράζεται ακόμη με τις θεότητες αυτές την ικανότητα να φέρνει την καταστροφή: προκαλεί το θάνατο του Φέργους, του Κόναλ Κέρναχ, του συζύγου της, Αϊλίλ, και του Κου Χουλάιν. Η παρουσία της Μεντμπ, που τρέχει με το άρμα της γύρω από το πεδίο της μάχης, μπρεί να κάνει δειλούς τους πολεμιστές, μπορεί να τρέξει με υπεράνθρωπη ταχύτητα και έχει ζώα στη συντροφιά της, ένα πουλί και ένα σκίουρο.

Ο μεγάλος πόλεμος μεταξύ του Ώλστερ και του Κόναχτ προκαλείται κυρίως από τη ζήλια της Μεντμπ για τον Αϊλίλ, τον ταύρο του οποίου εποφθαλμιά. Η ποιήτρια και προφήτισσα της, Φεντέλμα, την προειδοποιεί ότι ο εχθρός της, Κου Χουλάιν, θα καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού της. Η Μεντμπ βάζει τα δυνατά της να νικήσει ήρωα του Ώλστερ, προσπαθεί να τον δωροδοκήσει με την κόρη της Φινεμπάιρ, και τελικά χρησιμοποιεί την μαγεία για να προκαλέσει τον θάνατό του. Η δική της πτώση προκύπτει ως βεντέτα. Την σκοτώνει ο ανιψιός της Φουρμπάιγε, του οποίου τη μητέρα, Κλόχρα, είχε σκοτώσει η Μεντμπ. Η μεγάλη βασίλισα-θεά βρίσκει ατιμωτικό θάνατο: την σκοτώνει ένα βλήμα σφεντόνας φτιαγμένο από ένα σβώλο σκληρού τυριού.

Μύθοι και ιστορία των λαών

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: