Η Γεωργία του Πλανήτη

Η γεωργία επεκτάθηκε σταδιακά, ξεκινώντας από τη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, την Ανατολική Τουρκία, και πέρασε στην Ινδία, στην Κίνα, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η επέκταση της γεωργίας έγινε με αργό ρυθμό, μέσα σε χιλιάδες χρόνια. Καταρχήν οι γεωργικές περιοχές ήταν μία νησίδα μέσα σε κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες, δηλαδή φυλές και ομάδες οι οποίες παρέμεναν στην αρχέγονη του οικονομία κόσμου, και σταδιακά επεκτείνονταν.

Η Γεωργία του Πλανήτη

Χρειάστηκε να φτάσουμε στα τελευταία 500 χρόνια της ιστορίας της ανθρωπότητας, δηλαδή μετά το 1500, για να επεκταθεί η γεωργία σε όλη τη Γη. Βέβαια κάποιες περιοχές του κόσμου δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να γίνουν γεωργικές, όπως είναι οι πάρα πολύ κρύες περιοχές που είναι κοντά στους Πόλους. Εκεί οι άνθρωποι τρέφονται με την αλιεία και το κυνήγι, μέχρι σήμερα.

Κάποιες χώρες θα ενταχθούν στην Γεωργική Επανάσταση, με την δράση των Ευρωπαίων, μετά το 1500 μ.Χ. Στο 1500 μ.Χ., λοιπόν, ποιες περιοχές δεν έχουν φτάσει στη γεωργία και οι κάτοικοί τους ζουν ως κυνηγοί και καρποσυλλέκτες ή μόνο καρποσυλλέκτες. Αυτές είναι οι περιοχές της Αυστραλίας, το νότιο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, σημεία στην καρδιά των μεγάλων νησιών της Ινδονησίας, το Βόρνεο, η Σουμάτρα, η Νέα Γουινέα, είναι φυσικά όλες οι πολύ βόρειες περιοχές, οι σημερινές πολύ βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Ρωσίας. Στην περιοχή της Αφρικής, γύρω στο 1500, παραμένουν καρποσυλλέκτες και κυνηγοί φυλές στην υποσαχάρια Αφρική, όμως η περισσότερη Αφρική γνωρίζει τη γεωργία στο 1500 μ.Χ.

Η γεωργία αναπτύχθηκε σχετικά γρήγορα περί το 3000 με 2500 π.Χ., σε σημεία της μεσοαμερικανικής ζώνης, δηλαδή σε σημεία πολύ σημαντικά, στη σημερινή περιοχή του Μεξικού, της χερσονήσου του Γιουκατάν, στη Γουατεμάλα και στην παράκτια ζώνη, των Άνδεων, αυτό που σήμερα είναι Περού και τμήμα της Χιλής. Επίσης γεωργία αναπτύχθηκε σε περιοχές των σημερινών νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών και σε κάποια σημεία στον Μισισιπή.

Όμως, το μεγαλύτερο τμήμα της Βόρειας Αμερικής, στα 1500, αυτό που σήμερα είναι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδάς, ήταν περιοχές καρποσυλλεκτών και κυνηγών, όπως και ολόκληρες περιοχές στη Νότια Αμερική, όπως είναι το πολύ νότιο τμήμα της Αμερικής και σημεία μέσα στα δάση του Αμαζονίου και γενικά στα δάση της Βενεζουέλας και άλλων περιοχών, όπου μέσα στα βαθιά αυτά δάση λειτουργούσαν κυνηγοί. Στη Νότιο Αμερική, ολόκληρες περιοχές είχε αναπτυχθεί η γεωργία, αλλά όχι η εξεζητημένη, επεξεργασμένη γεωργία. Εκεί καλλιεργούνταν κονδυλοφόρα φυτά σχεδόν.

Έτσι, έχουμε ολόκληρες περιοχές της Γης, περί το 1500, στις οποίες δεν έχει αναπτυχθεί η γεωργία, δεν έχουν ενταχθεί στην Γεωργική Επανάσταση. Μετά το 1500 και η Αυστραλία και η νότια Νέα Ζηλανδία και ολόκληρη η αμερικανική ήπειρος, η Βόρεια Αμερική, θα μπει στην Γεωργική Επανάσταση. Διότι τότε θα έλθουν εκεί Ισπανοί, Πορτογάλοι, Άγγλοι, Ολλανδοί και θα μεταφέρουν τη γεωργία σε αυτές τις περιοχές που την αγνοούσαν.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: