Η Γαλλία που ήθελε να γίνει Αγγλία

Κοντά στις δυνάμεις της Αγγλίας είναι η Γαλλία, η οποία προσπάθησε να γίνει «Αγγλία» αλλά δεν μπόρεσε. Η Αγγλία έγινε η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο, αλλά και η Γαλλία, παρ’ όλες τις ήττες της από την αγγλική πλευρά δεν είχε κακή θέση στον κόσμο. Η Γαλλία είχε κατά κύριο λόγο το πόδι της στην Αφρική. Είχε σημεία ελέγχου στη Μαρτινίκα, στη Γουαδελούπη, στη Γαλλική Γουιάνα.

Η Γαλλία που ήθελε να γίνει Αγγλία
Εθνόσημο της Γουαδελούπης

Η Κεντρική και η Νότια Αμερική είναι κατά κύριο λόγο ισπανική και πορτογαλική, επομένως οι δύο αυτές μεγάλες δυνάμεις αρκέστηκαν σε σημεία ελέγχου. Η Γαλλία έχασε τη θέση της στη Βόρεια Αμερική διότι οι Άγγλοι την κατενίκησαν, έμεινε όμως το πολιτιστικό της άρωμα μέχρι σήμερα στο Κεμπέκ και ελέγχει στον Ειρηνικό μεγάλες περιοχές μικρών μικρών νησιών στο αρχιπέλαγος της Ταϊτής, στη Μαδαγασκάρη, στην ανατολική Αφρική, όπως και συγκροτήματα νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, και σημεία στην Ινδία (το Ποντισερί, το Μαχέι, και άλλα σημεία εμπορικού ελέγχου), φυσικά στην Ινδοκίνα και στην περιοχή της Νέας Καληδονίας και των Νέων Εβρίδων (βορειοανατολικά της Αυστραλίας), πάντα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αλλά το κύριο σημείο στο οποίο έδωσε μεγάλη έμφαση η Γαλλία είναι η περιοχή της βόρειας Αφρικής, το Μαγκρέμπ δηλαδή, το οποίο έπαιξε και μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της γαλλικής νοοτροπίας, κουλτούρας και πολιτικής στον 20ό αιώνα. Οι Γάλλοι όταν έχασαν την Αλγερία στη δεκαετία του 1950 αισθάνθηκαν συντριβή γιατί είχαν δημιουργήσει, είχαν καλλιεργήσει μία εντύπωση ότι η βόρεια Αφρική είναι προέκταση της Γαλλίας, όχι αποικίες της Γαλλίας, ότι είναι τμήμα της Γαλλίας και αισθάνθηκαν κολοβωμένοι.

Οι Γάλλοι έδωσαν έμφαση στην επέκτασή τους στην Αφρική στις δεκαετίες του 1830, καθώς οι Άγγλοι έλεγχαν πολλά σημεία στη Μεσόγειο, όπως είπαμε, το Γιβραλτάρ, τη Μάλτα, τα Επτάνησα, την Κύπρο και επομένως ήθελαν να ανταπαντήσουν με έλεγχο της Μεσογείου, τουλάχιστον στην περιοχή της Αφρικής.

Γενικά η Αφρική -και η υπερσαχάρια και η υποσαχάρια- ζυμώθηκε με την έννοια της παρουσίας του Δυτικού, γιατί είναι η ήπειρος, η οποία διασπάστηκε σε πάρα πολλές αποικιακές ζώνες. Μάλιστα στον 19ο αιώνα ακόμη και το Βέλγιο απέκτησε αποικία στην Αφρική, το Βελγικό Κογκό, όχι μόνο οι γνωστές ύποπτοι, δηλαδή Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία.