Η έδρα του Πάπα

Καθώς κυλούσαν οι αιώνες, άλλαζε και ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης. Δημιουργούνταν βασίλεια σταθερά και ισχυρά με βασιλείς και δυναστείες. Δεν ήταν πια μόνο το κράτος του Καρλομάγνου και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ένα από αυτά τα κράτη ήταν η Γαλλία, η οποία και διεκδικούσε τον Πάπα, και έτσι τον 14ο αιώνα συνέβη κάτι πολύ ενδιαφέρον: η έδρα του Πάπα, με διάφορες δύσκολες εσωτερικές διαδικασίες και εντάσεις, μεταφέρθηκε στην Αβινιόν.

Η έδρα του Πάπα

Μεταξύ του 1309 και του 1377 μ.Χ., οι Πάπες δρουν στην πόλη Αβινιόν της Γαλλίας. Η Αβινιόν βρίσκεται προς τον νότο της Γαλλίας, εκεί που είναι οι Αλβιγηνοί, οι Καθαροί. Τελείως τυχαία οι Πάπες ήταν γαλλικής καταγωγής: επτά Πάπες γαλλικής καταγωγής διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλον, ενόσω βρίσκονταν σ’ αυτή την έκτακτη κατάσταση ο Πάπας και η έδρα του. Τελικά μετά από αυτόν τον κύκλο, το 1377 η έδρα αποφασίστηκε να είναι τελικά στη Ρώμη, στην περιοχή του Βατικανού.

Τελειώνοντας ο κύκλος της Αβινιόν, άφησε βαθιές πληγές μέσα στον κόσμο της διοίκησης και το ιερατείο το παπικό και τον πολιτικό κόσμο και αντιπαλότητες, οι οποίες δεν έληξαν με την επιστροφή στη Ρώμη, και για τούτο σε μία μεγάλη της αναταραχή που καταγράφεται ως το Μεγάλο Σχίσμα της Καθολικής Εκκλησίας.

Δεν έγινε κάποιο σχίσμα, αλλά υπήρχαν πάρα πολλές εντάσεις μεταξύ του 1377 και του 1417, και κυοφορούνταν σχίσματα τα οποία δεν έγιναν, οπότε τότε ο παπικός θεσμός κινδύνευσε
σοβαρά, γιατί φαινόμενα τα οποία υπήρχαν κι από προηγούμενους αιώνες, δηλαδή
φαινόμενα διεφθαρμένων παπών, φαινόμενα σιμωνίας, δηλαδή δωροδοκουμένων και
διεφθαρμένων παπών, φαινόμενα παπών με έκλυτη ζωή και νόθα τέκνα, τα οποία υπήρχαν
και στο παρελθόν, τώρα, σ’ αυτήν την περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος, παίρνει μεγάλες
διαστάσεις.

Μάλιστα, σ’ αυτόν τον κύκλο ρόλο παίζει και η οικογένεια Βοργία. Η οικογένεια Βοργία
ήταν μια, ισπανικής καταγωγής, ιταλική οικογένεια, η οποία στον 14ο και 15ο αιώνα είχε
μεγάλη εμπλοκή στη ζωή της Ιταλίας και της Ισπανίας από την οποία προερχόταν, και κάποια
από τα μέλη αυτής της οικογένειας Βοργία διακρίνονταν για τις ερωτικές τους δράσεις, για το
αδυσώπητο της πολιτικής τους εμπλοκής. Κάποιοι Πάπες ανήκαν στην οικογένεια Βοργία,
κάποιοι εξ αυτών, παρότι είχαν τα χαρακτηριστικά αυτά της οικογένειας, αποδείχτηκαν
αποτελεσματικοί Πάπες.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε αυτή τη μεγάλη αναταραχή, η οποία και λήγει, τέλος πάντων αποκτά την εικόνα της ηρεμίας, μετά από μία μακρά σύνοδο στην Κωνστάντζα (Konstanz) της νότιας Γερμανίας, όπου για ένα μακρύ διάστημα συνεδρίασαν τα στελέχη της Καθολικής Εκκλησίας και τελικά βρήκαν κάποιες λύσεις στα εσωτερικά τους θέματα κι έτσι η Καθολική Εκκλησία μετά το 1417 μοιάζει να είναι σε καλό δρόμο.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: