Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: η αρχή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έκαναν την επανάστασή τους το 1775, ολοκληρώθηκε το 1783, και έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Ηγέτες αυτής της επανάστασης ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (Benjamin Franklin), ο Τόμας Τζέφερσον (Thomas Jefferson), ο Τζον Άνταμς (John Adams), ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον (George Washington). Η χώρα αυτή δημιουργείται, στον 18ο αιώνα, με το περίφημο Σύνταγμά της, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία πολλών Πολιτειών μέσα σε ένα κεντρικό σύνολο, άρα, δημοκρατίες μέσα σε μία μεγάλη δημοκρατία.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: η αρχή
Η Σημαία των ΗΠΑ

Στον 19ο αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ στοχευμένες στο να αποκτήσουν νέα εδάφη. Έτσι, στον αιώνα αυτό, θα αποκτήσουν με αγορά την περιοχή της Λουιζιάνα. Θα την αγοράσουν από τη Γαλλία, ο Μέγας Ναπολέων δηλαδή πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Λουιζιάνα. Θα αγοραστεί η Φλόριντα από τους Ισπανούς το 1829 και θα αγοραστεί και η Αλάσκα από τη Ρωσία το 1867. Με τον τρόπο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν το έδαφός τους.

Στον ίδιο αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε πόλεμο με το Μεξικό, τη δεκαετία του 1840, και θα συντρίψουν στρατιωτικά το Μεξικό, με αποτέλεσμα το Μεξικό να χάσει το Τέξας και το Νέο Μεξικό και τμήμα της Καλιφόρνιας, δηλαδή ένα τεράστιο κομμάτι του Μεξικού (το 40% του εδάφους του έχασε το Μεξικό, το οποίο προστέθηκε στα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών στον 19ο αιώνα).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να δέχονται και άλλους, Άγγλους κατά κανόνα, αποίκους μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όπως και Γερμανούς. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα θα έρθουν πάρα πολλοί, θα αρχίσουν να έρχονται μετανάστες από όλη τη Γη, οπότε θα προστεθούν στο μωσαϊκό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι μέσα στον 19ο αιώνα, στη δεκαετία του 1860, μεταξύ του 1861 και του 1865, θα ζήσουν έναν αιματηρότατο εμφύλιο πόλεμο -θεωρείται ο πιο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος που γνώρισε ο δυτικός κόσμος τον 19ο αιώνα- μεταξύ των βορείων Πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών και των νότιων Πολιτειών. Η σύγκρουση αυτή σχετίζονταν με μία αρχική πραγματικότητα, με την εγκατάσταση στις περιοχές αυτές, για τον λόγο ότι όταν πρωτοήρθαν οι άποικοι από την Αγγλία και εγκαταστάθηκαν εδώ, κατά μήκος των ακτών της ανατολικής πλευράς του Ατλαντικού. Στις νοτιότερες περιοχές (σήμερα Τζώρτζια, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα κ.τ.λ.), εκεί το κλίμα είναι θερμό και υγρό και οι άποικοι κατάλαβαν ότι εκεί μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες φυτείες βαμβακιού. Έτσι, έφεραν βαμβάκι.

Δεν υπήρχε βαμβάκι στην Αμερική, το εγκλιμάτισαν εκεί. Έτσι δημιουργήθηκαν πολύ μεγάλες φυτείες στον Νότο της Ανατολικής Ακτής. Στις νότιες αυτές Πολιτείες δημιουργήθηκαν μεγάλες φυτείες βαμβακιού, οι οποίες και λειτουργούσαν πρώτα πρώτα από τους ιδιοκτήτες τους, που ήταν λευκοί αγγλικής καταγωγής, επιχειρηματίες στην πραγματικότητα, και δούλους, μαύρους δούλους, τους οποίους έφερναν από την Αφρική, από τις περιοχές που περιγράψαμε των δυτικών ακτών της Αφρικής, τις περιοχές του δουλεμπορίου.

Οι μαύροι εργάτες ήταν πρόσφοροι για αυτή την εργασία, διότι το κλίμα εδώ δημιουργούσε ασθένειες τις οποίες δεν άντεχαν τόσο εύκολα οι λευκοί. Αλλά οι μαύροι της υποσαχάριας Αφρικής, επειδή η μαλάρια και ο Κίτρινος Πυρετός εκεί ενδημεί, ήταν το σώμα τους εξοικειωμένο σε αυτό και, δυστυχώς για αυτούς τους ανθρώπους, ήταν ακόμη ένας βαρύς λόγος για τον οποίο
εξανδραποδίστηκαν σε τέτοιο βαθμό.

Το δουλεμπόριο ανθούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακριβώς διότι στον Νότο χρειάζονταν χέρια μαύρων. Στον Νότο, δημιουργήθηκαν και οι πλουσιότερες περιοχές των εγκαταστηθέντων αποίκων, με υπέροχες επαύλεις και ανθρώπους υψηλού εισοδήματος, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον 19ο αιώνα εξελίχθηκαν στην πιο δυναμική βαμβακοπαραγωγό χώρα στον κόσμο. Ξεπέρασαν την Ινδία και την Αίγυπτο, φυσικά. Αντίθετα, στον Βορρά των Ηνωμένων Πολιτειών οι εγκατεστημένοι άποικοι ασχολούνταν με τη γεωργία, με τη βιοτεχνία, με τη βιομηχανία, χωρίς τη χρήση δούλων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικήςτο 1861-1865 έγινε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Βορείων και των Νοτίων, δηλαδή μεταξύ δύο τάσεων λειτουργίας της κοινωνίας. Οι Βόρειοι Αμερικανοί επιθυμούσαν μία χώρα που να στηρίζεται στη βιομηχανία, στην εργασία, στην ελεύθερη εργασία, ενώ οι Νότιες Πολιτείες πίστευαν στη χρήση δούλων.

Οπωσδήποτε το γεγονός ότι νίκησαν οι Βόρειοι είναι καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια ιστορία διότι, χάρη στο γεγονός αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνέχισαν στην κατεύθυνση της βιομηχανικής ανάπτυξης και στην ελεύθερη οικονομία, δηλαδή στο καπιταλιστικό μοντέλο οικονομίας, το οποίο και έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο τέλος του 19ου αιώνα, την πιο παραγωγική χώρα στον κόσμο. Δηλαδή, για το ίδιο προϊόν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρειάζεται λιγότερος χρόνος από τα χέρια των δημιουργών. Επομένως, η οικονομία της μπορούσε να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: