Εκατονταετής Πόλεμος και Πόλεμος των Ρόδων

Η Αγγλία εκείνη τη στιγμή που γίνεται η Μεταρρύθμιση, το 1517, που ξεκινά στη Βιτεμβέργη της Γερμανίας από τον Λούθηρο, δεν είναι σπουδαία χώρα της Ευρώπης. Η Αγγλία είναι νησί στον Ατλαντικό ωκεανό, στη Βόρεια Θάλασσα. Μετά το 400 μ.Χ. άλλαξαν πολλά σε αυτή τη χώρα: οι Ρωμαίοι έφυγαν διότι δεν μπορούσαν να κρατήσουν αυτές τις κτήσεις. Οι Άγγλοι και οι Σάξονες -δύο γερμανικά φύλα- μπήκαν σε μεγάλους αριθμούς μέσα σε αυτή τη χώρα και την έλεγξαν σε μεγάλο βαθμό, μπήκαν και οι Ιούτοι [Γιούτοι] και προστέθηκαν κι άλλοι Γερμανοί κάτοικοι.

Εκατονταετής Πόλεμος και Πόλεμος των Ρόδων

Οι παλιοί κάτοικοι της Βρετανίας, οι Κέλτες έφυγαν. Κάποια ομάδα έφυγε από τη Βρετανία και εγκαταστάθηκε στη Βρετάνη της Γαλλίας. Βίκινγκς ήρθαν, χτύπησαν και διοίκησαν την Αγγλία για ένα διάστημα. Στο 1066 από τον βορρά της Γαλλίας οι Νορμανδοί πέρασαν πάλι στην Αγγλία, με αρχηγό τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή, και κατέκτησαν την Αγγλία.

Η Αγγλία είχε ζήσει έναν πόλεμο με τη Γαλλία που ονομάζεται Εκατονταετής Πόλεμος και τούτο διότι στη Γαλλία υπήρχαν Γερμανοί και Νορμανδοί, οι οποίοι έλεγχαν παλαιότερα εδάφη και πέρασαν στην Αγγλία, οι Άγγλοι θεωρούσαν ότι τμήματα της σημερινής Γαλλίας είναι αγγλικά εδάφη, είτε γιατί παλαιότερα ανήκαν σε κάποιους από τους ηγεμόνες που έφυγαν από τη Γαλλία και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία, είτε διότι έγιναν και γάμοι -και όταν γίνονταν γάμοι πολλές φορές περιοχές δίνονταν ως προίκα στον γαμπρό. Έτσι διάφορα τμήματα της Γαλλίας βρίσκονταν υπό αγγλικό έλεγχο ή οι Άγγλοι θεωρούσαν ότι ήταν υπό αγγλικό έλεγχο κι έτσι έγινε ο περίφημος Εκατονταετής Πόλεμος, που τελείωσε το 1453 με ήττα της Αγγλίας.

Μετά από τον πόλεμο αυτόν, τον Πόλεμο τον Εκατονταετή, στην Αγγλία συνέβη ένας βαρύτατος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ δύο οικογενειών. Ονομάζεται Πόλεμος των Ρόδων, γιατί ο Οίκος των Λάνκαστερ (Lancaster) και ο Οίκος των Γιορκ (York) είχαν ως έμβλημά τους, ο μεν ένας ένα λευκό τριαντάφυλλο (ρόδο), και ο άλλος ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

Αυτός ο εμφύλιος πόλεμος διήρκησε από το 1455 μέχρι το 1485, δηλαδή τριάντα χρόνι. Τελείωσε με γάμο μεταξύ των δύο οικογενειών. Οι δύο οικογένειες πάντρεψαν ο ένας την κόρη του με τον γιο του άλλου και έτσι τελείωσε αυτός ο κύκλος και η Αγγλία μπήκε σε καλύτερους καιρούς με τη δυναστεία που ονομάζεται η Δυναστεία των Τυδώρ (Tudors). Γιος των δύο αυτών μελών (των Γιορκ και Λάνκαστερ) που παντρεύτηκαν είναι ο Ερρίκος Η΄, βασιλιάς της Αγγλίας.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)