Διδώ, η βασίλισσα της Καρχηδόνας

Η Διδώ είναι η μυθολογική ηρωίδα που σύμφωνα με την παράδοση των Φοινίκων ίδρυσε την Καρχηδόνα. Ήταν κόρη του βασιλιά της Τύρου Βήλου ή Αγήνορα και αδελφή του Πυγμαλίωνα, που διαδέχτηκε τον πατέρα τους στο θρόνο της Τύρου.

Διδώ, η βασίλισσα της Καρχηδόνας
Η Διδώ αυτοκτονεί με το σπαθί της

Ο πατέρας της την πάντρεψε με τον αδελφό του Ακέρβαντα, που ήταν πολύ πλούσιος και ιερέας του Ηρακλή. Ο Πυγμαλίωνας όμως για να σφετεριστεί τα πλούτη του σκότωσε τον άντρα της. Ωστόσο, η Διδώ πρόλαβε, πήρε μαζί της τους θησαυρούς της και μαζί με λίγους πιστούς φίλους της έφυγε από την Τύρο για την Κύπρο και από εκεί για τη Λιβύη. στη χώρα της Νουμιδίας, όπου βασίλευε ο Ιάρβας.

Από αυτόν η Διδώ ζήτησε να χτίσει πόλη σε μια ακτή. Ο Ιάρβας αρχικά αρνήθηκε, αλλά όταν η Διδώ του πρόσφερε πολλά πλούτη, έδωσε την άδεια του, πρόσθεσε όμως ότι θα της έδινε τόσος χώρος όσος περικλειόταν σε ένα δέρμα βοδιού. Αλλά η πανέξυπνη Διδώ έκοψε το δέρμα βοδιού σε πολλές λεπτές λωρίδες και έτσι κατάφερε να καλύψει αρκετό χώρο για να χτίσει την Καρχηδόνα.

Ο Ιάρβας, στο μεταξύ ζήτησε να την παντρευτεί, θέλοντας έτσι να πάρει τους θησαυρούς της. Μα η Διδώ που είχε υποσχεθεί στον πρώτο της άνδρα ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί, αρνήθηκε. Τότε ο Ιάρβας εξοργίστηκε και με στρατό πολιόρκησε την Καρχηδόνα. Η Διδώ για να μην πέσει στα χέρια του βάρβαρου αυτοκτόνησε με το σπαθί της.

Το μύθο αυτό μετάλλαξαν οι Ρωμαίοι θέλοντας να δικαιολογήσουν το μίσος των Καρχηδόνιων κατά της Ρώμης. Έτσι, αναφέρουν ότι η Διδώ ερωτεύτηκε τρελά τον Αινεία, όταν κείνος φεύγοντας από την Τροία πέρασε από την Καρχηδόνα πριν καταλήξει στο Λάτιο της ιταλικής χερσονήσου.

Ο Βιργίλιος με πολλή τέχνη και χάρη περιγράφει τους δισταγμούς της Διδώς να υποχωρήσει στα π4οστάγματα της καρδιάς της, και τελικά, το πως στη διάρκεια ενός κυνηγιού η Διδώ και ο Αινείας κατέφυγαν σε μια σπηλιά όπου αποκλείστηκαν από μια καταιγίδα και γνώρισαν τον έρωτα.

Ωστόσο, το ειδύλλιο τους είχε τραγικό τέλος, αφού ο Αινείας πήρε εντολή από τον Δία να πάει στις ακτές του Λάτιου, γι’ αυτό ετοιμαζόταν κρυφά να φύγει. Η Διδώ, όμως, το κατάλαβε και πάνω στο θυμό της για την εγκατάλειψη τρελάθηκε και αυτοκτόνησε, αφού καταράστηκε τον Αινεία και έβαλε τους πιστούς της να ορκιστούν ότι θα τρέφουν αιώνιο μίσος κατά του Αινεία και των απογόνων του.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *