Γλώσσες του Κόσμου

Οι γλώσσες παριστάνονται από τους γλωσσολόγους ως ένας κορμός με κλάδους και υποκλάδους, και οι γλωσσολόγοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν όσο πιο αρχαία στοιχεία μπορούν σε καθεμιά από αυτές τις μεγάλες ομάδες γλωσσών και να βρουν τον πυρήνα της αρχικής τους διαμόρφωσης.

Γλώσσες του κόσμου

Υπάρχουν οι ουραλοαλταϊκές, οι σημιτικές, οι σινοθιβετιανές γλώσσες, που περιλαμβάνουν την Κίνα και τμήματα των Ιμαλαΐων, οι νότιες ασιατικές γλώσσες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Ινδοκίνας κυρίως, στο Βιετνάμ, στο Λάος, στην Καμπότζη και την Ταϊλάνδη. Υπάρχει και η νότια-νησιακή οικογένεια και είναι το μεγάλο τμήμα των γλωσσών του Ειρηνικού, μεταξύ αυτών και των νησιών της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδονησίας και της Μαδαγασκάρης, και των Φιλιππίνων.

Σήμερα η ισχυρότερη σημιτική γλώσσα στον κόσμο είναι η αραβική γλώσσα, η οποία ομιλείται σε 22 διαφορετικές χώρες, όλες μουσουλμανικές, στη σημερινή αραβική χερσόνησο, στη Συρία, στο Ιράκ στη βόρεια Αφρική, στην Αιθιοπία και στη Σομαλία, στην υπερσαχάρια δηλαδή Αφρική. Η υποσαχάρια Αφρική έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της τις γλώσσες Μπαντού.

Μία μεγάλης σημασίας ομάδα είναι η ινδοευρωπαϊκή ομάδα γλωσσών, η οποία ομιλείται από τις Ινδίες μέχρι και τον Ατλαντικό στην Ευρώπη. Οι περισσότερες γλώσσες που ομιλούνται στην Ευρώπη είναι ινδοευρωπαϊκές. Η ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών σήμερα περιλαμβάνει περί τις 144 γλώσσες. Δεν είναι πάρα πολλές αν σκεφτεί κανείς ότι το νοτιονησιακό σύμπλεγμα, δηλαδή το σύμπλεγμα των γλωσσών που ομιλείται στην περιοχή της σημερινής Ινδονησίας, στα πάρα πολλά μικρά νησιά στον Ειρηνικό ωκεανό και στη Μαδαγασκάρη, αριθμεί περί τις 960 γλώσσες.

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν κλάδους. Ένας κλάδος είναι οι κέλτικες γλώσσες και αυτός ο κλάδος έχει άλλα κλαδιά. Οι λατινογενείς γλώσσες έχουν άλλα κλαδιά. Άλλος μεγάλος κλάδος είναι οι γερμανικές, που έχουν άλλα κλαδιά (στη γερμανική ομάδα γλωσσών ανήκει και η αγγλική γλώσσα, η οποία είναι η ισχυρότερη πολιτισμικά γλώσσα του κόσμου τα τελευταία 300 χρόνια). Άλλος μεγάλος κλάδος είναι οι βαλτοσλαβικές γλώσσες. Και άλλες γλώσσες είναι οι ινδοϊρανικές, δηλαδή οι αυτές που ομιλούνται στην περιοχή της Ινδίας, της Περσίας και η χεττιτική γλώσσα, η αρχαία και κάποιες της εκφάνσεις. Η ινδοευρωπαϊκή ομάδα γλωσσών έχει εξελιχθεί στην ισχυρότερη ομάδα γλωσσών από πλευράς πολιτισμικής, δηλαδή είναι η ομάδα εκείνη η οποία παίζει παγκοσμίως τον ισχυρότερο ρόλο χρήσης και επιβολής πολιτισμικών προτύπων μέσω της γλώσσας.

Στην περίπτωση των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, κάποιες από τις ζωντανές γλώσσες, αλλά και που είναι πολύ αρχαίες, είναι χρησιμότατες στους γλωσσολόγους, όπως είναι η αρχαία σανσκριτική γλώσσα, η αρχαία δηλ. γλώσσα των Ινδών, η περσική, η αρχαία περσική, η αρχαία αρμένικη γλώσσα, η αλβανική γλώσσα και φυσικά η αρχαία ελληνική γλώσσα, η οποία θεωρείται πολύτιμη για την αποκωδικοποίηση της βαθιάς πλευράς των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.

Η αρχαία ελληνική και η αρχαία σανσκριτική είναι πολύ χρήσιμες στους γλωσσολόγους. Ένα μικρό παράδειγμα: στην αρχαία σανσκριτική η λέξη για τον πατέρα ήταν «πίταρ» -pit-, στην αρχαία ελληνική «πατήρ». Είναι φανερή η σύνδεση μεταξύ τους. Η λέξη, ο όρος, για την μητέρα στα σανσκριτικά ήταν «μάταρ» -mat-, στην πιο αρχαία ελληνική εκδοχή και στην νεότερη είναι «μήτηρ». Στην σανσκριτική η λέξη για την θυγατέρα, για την κόρη, είναι «ντουχάτιρ», στα αρχαία ελληνικά «θυγάτηρ». Επομένως εδώ έχουμε μια ευθεία σχέση των γλωσσών.

Στην ινδοευρωπαϊκή ομάδα ανήκουν κάποιες γλώσσες που δεν έχουν κοντινές τους γλώσσες. Μία από αυτές είναι και η ελληνική γλώσσα. Η ελληνική γλώσσα είναι μόνη της και έχει ως παιδί της τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, χωρίς κανέναν άλλον υποκλάδο. Μοναχικός κλάδος, επίσης, στην ινδοευρωπαϊκή γλώσσα είναι η γλώσσα των Αλβανών, και αυτή αρχέγονη ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Το ίδιο ισχύει και για την αρμενική γλώσσα η οποία δεν έχει υποκλάδους. Όλες οι άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν κλάδους και υποκλάδους.

Επομένως σε αυτήν την ινδοευρωπαϊκή γλώσσα έχουμε ομάδες γλωσσών οι οποίες μέσα στην Ιστορία έπαιξαν ρόλο, και στην αρχαιότητα αλλά κατά κύριο λόγο στην σύγχρονη εποχή μας, που οι Ινδοευρωπαίοι, κινούμενοι από την Ευρώπη ενοποίησαν πλέον ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν γίνει, τα τελευταία 500 χρόνια, η σπουδαιότερη ομάδα γλωσσών στον κόσμο.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)