Γεωργική Επανάσταση και Γόνιμη Ημισέληνος

Θεωρείται ότι η Γεωργική Επανάσταση ξεκίνησε σε μια μικρή περιοχή του κόσμου αναλογικά, στην ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή που ονομάζεται Μεσοποταμία -η λέξη είναι ελληνική, χρησιμοποιείται παγκοσμίως διότι σημαίνει μεταξύ δύο ποταμών, στο μέσο δύο ποταμών: του Ευφράτη και του Τίγρη- και σχετίζεται με τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Τουρκίας, της Συρία, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και τμήματα του σημερινού Ιράκ. Οι περιοχές αυτές μαζί με την Αίγυπτο και την Ερυθρά Θάλασσα ονομάζεται Γόνιμη Ημισέληνος ακριβώς γιατί εκεί εγκλιματίστηκαν για πρώτη φορά τα φυτά και δαμάστηκαν. Η Γεωργική Επανάσταση ονομάζεται με άλλο τρόπο «η εξημέρωση των φυτών αλλά και των ζώων», δηλαδή στη διάρκεια της Γεωργικής Επανάστασης ο κύριος λόγος της προσπάθειας του ανθρώπου δόθηκε στην εξημέρωση των φυτών αλλά και στην εξημέρωση των ζώων.

Γόνιμη Ημισέληνος και Γεωργική Επανάσταση
Η Γόνιμη Ημισέληνος

Στη διάρκεια της Επανάστασης αυτής ο άνθρωπος παύει να είναι αποκλειστικά καρποσυλλέκτης και εγκαθίσταται σε ένα μέρος, αποκτά και άλλες κατασκευές, χτίζει κατοικίες, χτίζει μνημεία, ενώ για εκατομμύρια χρόνια ζούσε είτε σε σπήλαια είτε σε πρόχειρα καταλύματα, τα οποία έχτιζε κατά τον νομαδικό του βίο. Επιπλέον αλλάζει τον κύκλο και τον τρόπο της διατροφής του και βέβαια να αλλάζει και πάρα πολλά από τα κοινωνικά δεδομένα που μέχρι τότε είχε.

Μία από τις μεγάλες επιπτώσεις της Γεωργικής Επανάστασης ήταν και η γραφή, επομένως αρχίζουμε μέσα στην Γεωργική Επανάσταση να έχουμε την ιστορία του ανθρώπου. Μέχρι την Γεωργική Επανάσταση δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία άρα σε ότι συμπεράσματα φτάνουν οι ερευνητές είναι κατά προσέγγιση συμπεράσματα από ενδείξεις και αποδείξεις, που έχουν μέσω της βιολογίας, μέσω της παλαιοντολογίας, μέσω των ανασκαφών, που συγκλίνουν να μας βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολα εξερευνήσιμο πεδίο.

Γι’ αυτό και η Γεωργική Επανάσταση θεωρείται μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη επανάσταση στην οποία μπήκε ο άνθρωπος, καθώς θεωρείται ότι τον διαμόρφωσε για τις επόμενες χιλιετίες μέχρι σήμερα που πλέον έχουμε μπει στην Βιομηχανική -και όχι μόνο στη Βιομηχανική, αλλά και στην Ηλεκτρονική- Επανάσταση.

Όταν ανακαλύπτονται στιβαρές, μεγάλες, κατασκευές, τότε θεωρείται πιθανότητα για μια περιοχή που έχει μπει στη Γεωργική Επανάσταση. Η Γεωργική Επανάσταση ξεκίνησε στην παραπάνω περιοχή γύρω στο 13.000. Τα μεγάλα ευρήματα που βρέθηκαν στην περιοχή της ροής του Τίγρη και του Ευφράτη στο σημείο πάνω από τον Περσικό Κόλπο, δηλαδή στον νότο του σημερινού Ιράκ και του σημερινού Ιράν, εκεί που αναπτύχθηκαν πολλοί σπουδαίοι πολιτισμοί και πόλεις όπως η Ουρούκ, αργότερα η Βαβυλώνα και πολύ αργότερα η Βαγδάτη έπαιξαν μεγάλο ρόλο για να χρονολογήσουμε τα πράγματα στη διάρκεια της Γεωργικής Επανάστασης.

Στην περιοχή της σημερινής Παλαιστίνης, στο σημερινό Ισραήλ, υπάρχει η περίφημη πόλη της Ιεριχούς. Η Ιεριχώ γύρω στο 8500 π.Χ. ήταν ήδη μια πόλη 40 στρεμμάτων, σήμερα μοιάζει αστείο το μέγεθος, αλλά για την εποχή εκείνη είναι πολύ μεγάλο. Γύρω στο 8500 π.Χ. η Ιεριχώ καλύπτει μια έκταση 40 στρεμμάτων και έχει και τείχη, κτισμένα με τάφρο. Αυτά τα τείχη της Ιεριχούς φαίνεται ότι έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση στους ανθρώπους εκεί του γονίμου πετάλου της περιοχής της Μεσοποταμίας.

Η πιο εντυπωσιακή περίπτωση, όμως, είναι η περίπτωση του Γκεμπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe) στη σημερινή Τουρκία. Η ονομασία είναι σημερινή τουρκική ονομασία, δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Σχετικά πρόσφατα, στην περιοχή της νότιας σημερινής Τουρκίας, περιοχή Κούρδων, σχεδόν έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, εντοπίστηκε από έναν βοσκό ένα σημείο, κάτι τον έκανε να νομίζει ότι κάτι κρύβεται από κάτω. Οι Τουρκικές Αρχές έσπευσαν να δουν περί τίνος πρόκειται, κάλεσαν αρχαιολόγους και έκτοτε ξεκίνησαν εκεί, στο Γκεμπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe), οι σπουδαιότερες ανασκαφές του κόσμου του 20ού και 21ου αιώνα.

Το εκπληκτικό συγκρότημα που αποκαλύπτεται χρονολογήθηκε αρχικά κοντά στις 10.000 π.Χ. και τώρα τοποθετείται στα 10.500 π.Χ. και 11.000 π.Χ. Μέχρι τώρα δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να έχουμε τέτοιου τύπου μνημεία, στη ζώνη της Αγροτικής Επανάστασης που λέγαμε ότι αυτή τα παρήγαγε, νωρίτερα από το 8000 και 9000 π.Χ. και τώρα μετακινούμαστε προς το 10.500 π.Χ. Το Γκεμπεκλί Τεπέ (Göbekli Tepe) έχει αλλάξει τα δεδομένα και μετακινεί το κέντρο βάρους των εξελίξεων ως προς τον χρόνο, κατά μία ή δυο χιλιετίες πιο πριν, άρα θα πρέπει ενδεχομένως να υπολογίσουμε ότι η γεωργία άρχισε νωρίτερα από ότι το νομίζαμε όχι 13.000 ίσως και 15.000 ίσως και πιο πριν. Μία δεύτερη θέση η οποία παίζει ρόλο στη γνώση μας για τα πράγματα προέρχεται επίσης από την Τουρκία και ονομάζεται Τσατάλ Χουγιούκ (Çatalhöyük).

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

13 Σχόλια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)