Γερμανοί και Σλάβοι

Μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ., μια μεγάλη δημογραφική αναστάτωση συμβαίνει στην Ευρώπη. Είναι η ενίσχυση και η διάχυση της παρουσίας δύο άλλων ανθρωπίνων ομάδων, που ήταν ομάδες της Ευρώπης, Γερμανοί και Σλάβοι. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν ότι μέσα σ΄ αυτούς τους αιώνες, η Ευρώπη μετατράπηκε σε μία περιοχή όπου κυριαρχούσαν το σλαβικό και το γερμανικό στοιχείο δημογραφικά.

Γερμανοί και Σλάβοι
Περιοχές όπου κατοικούν Σλάβοι

Το σλαβικό στοιχείο είναι ακόμη ισχυρότερο από το γερμανικό, από πλευράς αριθμού ατόμων, όμως το γερμανικό στοιχείο μέσα στους αιώνες που ακολούθησαν, αποδείχτηκε πολιτικά, πολιτισμικά και διπλωματικά, απ’ όλες τις πλευρές, ισχυρότερο. Έγινε εμβληματικό στοιχείο για την Ευρώπη.

Η σπουδαιότερη χώρα της νεότερης ιστορίας, της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας είναι η Αγγλία, είναι η χώρα που άλλαξε τον κόσμο, που έφερε την ανθρωπότητα στη νέα επανάσταση -τη Βιομηχανική Επανάσταση- που δημιούργησε στην ουσία τον πολιτισμό, εν πολλοίς τον πολιτισμό στον οποίο ζούμε, τους θεσμούς και πολλές από τις παραμέτρους στις οποίες ζούμε. Ο αγγλικός πολιτισμός εμπεριέχει πολύ γερμανικό στοιχείο, επομένως η Ευρώπη μπαίνει σταδιακά σε μία πορεία ενίσχυσης του γερμανικού της στοιχείου.

Έτσι σήμερα, χώρες που θεωρούνται γερμανικές, έχουν σύνδεση με τον γερμανικό παράγοντα πολιτισμικό και δημογραφικό, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, βόρειο Βέλγιο, δηλαδή στις περιοχές της Φλάνδρας -των Φλαμανδών, Αυστρία, Ελβετία, η οποία είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία γερμανόφωνη περιοχή. Η Αγγλία συνδέεται, στο βαθύ παρελθόν, με το γερμανικό στοιχείο και είναι η χώρα η οποία πολλαπλασίασε τον εαυτό της και δημιούργησε νέες Αγγλίες στη Βόρεια Αμερική. Οι Η.Π.Α και ο Καναδάς είναι παιδιά της Αγγλίας, όπως και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Το γερμανικό στοιχείο έπαιξε τεράστιο ρόλο έκτοτε στις εξελίξειςτης Ευρώπης.

Οι Σλάβοι διαχύθηκαν προς τα δυτικά, απ΄ την ανατολική Ευρώπη στην οποία είχαν αναπτυχθεί ιστορικά. Έτσι μετά από τον κύκλο αυτών των κινήσεων, το σλαβικό στοιχείο καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή εγκατάστασης στην Ευρώπη και δημογραφικά καλύπτει τον πιο ισχυρό παράγοντα γλωσσικό της Ευρώπης.

Οι σλαβικές γλώσσες ομιλούνται, σήμερα, στη Ρωσία, η οποία είναι από μόνη της η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης. Μόνο το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, είναι η μεγαλύτερη, με απόσταση, χώρα της Ευρώπης. Σλαβικές γλώσσες ομιλούνται, σλαβική γλώσσα ομιλείται στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Τσεχία, στη Σλοβενία, στη Σερβία, στη Βοσνία, στην Ερζεγοβίνη, στο Μαυροβούνιο, στα Σκόπια, στη Βουλγαρία.

Η σημερινή εικόνα της Ευρώπης διαμορφώθηκε μέσα στα χιλιάδες χρόνια, αλλά και από τις αναστατώσεις που προέκυψαν από την έλευση Ούννων, Μαγυάρων, Αβάρων, τη διάχυση των Γερμανών, τις επιθέσεις των Βίκινγκς, τη διάχυση των Σλάβων, τη δράση των Αράβων.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)