Ασκεναζίμ Εβραίοι

Οι Εβραίοι μετακινήθηκαν στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο μεγάλο σημείο της διάχυσης των Εβραίων: οι γερμανικές χώρες. Οι Εβραίοι στη διάχυσή τους και στη διασπορά τους στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν και στις περιοχές της Φλάνδρας, της Βόρειας Θάλασσας, όπου υπήρχε δράση οικονομική και μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο τους και να έχουν τη ζωή του και μάλιστα εισέπραξαν τη γερμανική γλώσσα. Εισπράττοντας τη γερμανική γλώσσα, πλέον, εξελίχθηκαν σε αυτό που ονομάζεται «Ασκεναζίμ Εβραίοι» από τη λέξη «Ας-Κενάζ» (Ash-Kenaz), που στην εβραϊκή γλώσσα Ας-Κενάζ είναι η Γερμανία. Γι’ αυτό και οι γερμανόφωνοι Εβραίοι ονομάζονται Ασκεναζίμ Εβραίοι.

Ασκεναζίμ Εβραίοι
Η περιοχή της Φλάνδρας

Με τις Σταυροφορίες το 1096 μ.Χ., στις γερμανικές χώρες υπήρξε σκληρή επίθεση εναντίον των Εβραίων. Τότε από την περιοχή της σημερινής Γερμανίας πολλοί Εβραίοι μετακινήθηκαν προς την Πολωνία, προς την Τσεχία, προς τη Σλοβακία και διαχύθηκαν επίσης και προς τη Σκανδιναβία, σταδιακά προς την Ουκρανία και αργότερα προς τη Ρωσία. Εξάλλου, καθώς η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσεται μετά τον 17ο αιώνα μ.Χ. είχε ανάγκη από πληθυσμούς και ζήτησε Εβραίους να έρθουν να εγκατασταθούν. Τους παραχωρήθηκαν θέσεις σε διάφορα σημεία και εγκαταστάθηκαν.

Αυτοί οι Ασκεναζίμ Εβραίοι ομιλούσαν και ομιλούν μέχρι σήμερα Γερμανικά, αλλά σε μια διάλεκτο που ονομάζεται «Γίντις» (Jiddisch). Φεύγοντας, λοιπόν, Εβραίοι από τη Γερμανία διαχύθηκαν προς τη Βρετανία, προς τη Σκανδιναβία, προς την Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Εσθονία, Ουκρανία, Ρωσία. Οι Εβραίοι, όλης αυτής της περιοχής, στην ουσία είναι Ασκεναζίμ Εβραίοι, δηλαδή ομιλούσαν Γίντις (Jiddisch) στο σπίτι τους κατά κύριο λόγο.

Σταδιακά, οι Ασκεναζίμ Εβραίοι βρέθηκαν να είναι σε ανάπτυξη, διότι, καθώς ο Μεσαίωνας τελείωνε και μπήκε η Ευρώπη στην Αναγέννηση και στην ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας, στην ανάπτυξη των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, οι Εβραίοι βρέθηκαν στις πόλεις που ζούσαν να είναι πλέον σε κεντρικό σημείο.

Όταν στον 19ο αιώνα μ.Χ. αρχίζει η μεγάλη μετανάστευση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες φεύγουν χιλιάδες και εκατομμύρια άνθρωποι από την Ευρώπη, από την Ρωσία και από την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς που έφυγαν ήταν και Εβραίοι της Ευρώπης — κυρίως Ασκεναζίμ Εβραίοι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και σε άλλες χώρες της Αμερικής.

Οι Ασκεναζίμ Εβραίοι είναι ένα κεφάλαιο στην ιστορία των Εβραίων, και τούτο διότι, καθώς η οικονομία της Ευρώπης άρχισε να ισχυροποιείται, και κατά τον 18ο και 19ο αιώνα μ.Χ. ιδιαίτερα, και ο γερμανικός κόσμος άρχισε να αναδεικνύεται όλο και πιο σημαντικός στην ιστορία όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου. Οι Ασκεναζίμ Εβραίοι, που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές, έπαιξαν ειδικό ρόλο στα πράγματα και ανάμεσά τους αναδείχθηκαν μεγάλες μορφές. Οι μεγαλύτερες μορφές του εβραϊσμού των νεότερων χρόνων είναι κατά κανόνα Ασκεναζίμ Εβραίοι, δηλαδή γερμανικής καταγωγής (γερμανόφωνοι Εβραίοι).

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: