Απάρτχαϊντ

Ο μεταπολεμικός κόσμος θα γνωρίσει μία άλλη πλευρά σε περιοχές όπου οι μαύροι είχαν ζήσει τις δύσκολες εποχές. Στις νότιες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών ο ρατσισμός απέναντι στους μαύρους δεν έπαψε μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου το 1865.

Απάρτχαϊντ
Η πρώτη επίσημη σημαία της Νότιας Αφρικής

Όταν καθιερώθηκε το σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα, εκείνοι που είχαν τη δυσκολότερη πρόσβαση στην ψήφο σε κάποιες χώρες, όπως παραδείγματος χάρη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής -τουλάχιστον σε κάποιες Πολιτείες-, ήταν οι μαύροι, καθώς οι διακρίσεις σε βάρος των μαύρων σε πρώην αποικίες συνέχισαν να υπάρχουν.

Εκεί που οι διακρίσεις απέναντι στους μαύρους ήτανε βαρείς, μέχρι προχωρημένη εποχή, ήταν παραδείγματος χάρη η Βραζιλία. Στη Βραζιλία η δουλεία καταργήθηκε το 1888, δηλαδή προχωρημένα στον 19ο αιώνα, στη δε Νότια Αφρική -όπου υπήρχε παρουσία απογόνων των Ολλανδών αποίκων του 17ου αιώνα, και μετά η εγκατάσταση Βρετανών αποίκων από το 1900 και μετά- η μαύρη πλειοψηφία ζει στο περιθώριο και μάλιστα στη δεκαετία του 1940 (από το 1942) στη Νότια Αφρική εγκαθίστανται το απάρτχαϊντ (apartheid), δηλαδή μία αποτρόπαιη μορφή διαχωρισμού των μαύρων και των λευκών.

Τέτοιοι διαχωρισμοί υπήρχαν και σε νότιες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι νότιες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών- που είχαν δουλοκτησία και πολέμησαν στον Εμφύλιο Πόλεμο για να
κρατήσουν το δικαίωμα της δουλοκτησίας.

Στη Νότια Αφρική και το απάρτχαϊντ, στο οποίο απαγορευόταν η συνύπαρξη μαύρων και λευκών. Για παράδειγμα μία σκάλα σε δημόσιο χώρο δεν μπορούν να ανεβούν μαζί μαύροι και λευκοί. Υπάρχει πινακίδα που γράφει: «Μόνο μη Ευρωπαίοι», ενώ υπάρχει και μία άλλη, που είναι για τους Ευρωπαίους (Γράφει «Μόνο Ευρωπαίοι»).

Αυτό το απάρτχαϊντ ίσχυε σε όλα, και στα λεωφορεία και στα σχολεία και στα πάντα. Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela) μαζί με πολλούς μάυρους της Νόριας Αφρικής έδωσαν γενναίες μάχες για αυτή την πλευρά και τελικά στη δεκαετία του 1990 τα πράγματα άλλαξαν. Η Νότια Αφρική μπήκε σε πορεία αλλαγής, ο Νέλσον Μαντέλα σταδιακά έγινε και πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και σήμερα οι μαύροι στη Νότια Αφρική έχουν και την πλειοψηφία και τον πολιτικό έλεγχο των πραγμάτων.

Ο κόσμος προχωρεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μαύροι έχουν κερδίσει πολύ καλύτερες
θέσεις από ό,τι στο παρελθόν. Για πρώτη φορά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξελέγη
ο κύριος Ομπάμα (Barack Hussein Obama), ο οποίος είναι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών μιγάς, ο πατέρας του ήταν μαύρος, η μητέρα κατάλευκη και ξανθή.

Οι μαύροι της Αφρικής, που μεταφέρθηκαν σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο, στους αιώνες που μεταφέρθηκαν δέχθηκαν τη θρησκεία των αφεντικών τους. Στις περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής έγιναν καθολικοί, στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής έγιναν προτεστάντες. Οι μαύροι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά ανήκουν σε διάφορες ομάδες προτεστάντικες, βαπτιστές, μεθοδιστές, ευαγγελιστές κ.λπ.

Αλλά το υπέροχο πράγμα που προσέφεραν, ανάμεσα στα άλλα, είναι το γεγονός ότι στις εκκλησίες τους οι λειτουργίες είναι χορευτικές, χορεύουν όλοι μαζί, τραγουδούν όλοι μαζί και ο ιερέας, γιατί
αυτές είναι οι μνήμες που έχουν από την Αφρική: ο ομαδικός χορός και το ομαδικό τραγούδι. Και μέσα από αυτή την πλευρά, οι προτεστάντες αυτοί μαύροι των Ηνωμένων Πολιτειών παρήγαγαν μια υπέροχη μουσική που ονομάζεται «spirituals» (σπιρίτσουαλς).

Please follow and like us:
error
fb-share-icon
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)