Αγία Πετρούπολη


Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Πέτρος ο Μέγας πέτυχε να νικήσει τους Σουηδούς και να τους απομακρύνει από τη Βαλτική. Ο Πέτρος ο Μέγας, σταδιακά, κατέκτησε και την ανατολική Φιλανδία, την Εσθονία και τη Λετονία, και βέβαια το σημείο που τον ενδιέφερε περισσότερο είναι εκεί όπου έκτισε και την πρωτεύουσα της χώρας του, την Αγία Πετρούπολη.

Αγία Πετρούπολη
Το παλάτι της Αγίας Πετρούπολης

Έχει ενδιαφέρον ότι, ο Πέτρος ο Μέγας δημιούργησε την πρωτεύουσα της Ρωσίας στο δυτικό άκρο αυτής της τεράστιας χώρας. Αυτό δείχνει και την απόλυτη προτεραιότητα την οποία είχε ο Πέτρος ο Μέγας να εκδυτικίσει τη χώρα του, να την εκσυγχρονίσει τη χώρα του. Λογικά, μια τέτοια αυτοκρατορία σαν τη Ρωσία θα έπρεπε να έχει την πρωτεύουσά της κάπου προς το κέντρο. Η Μόσχα είναι κάπως καλύτερα τοποθετημένη γιατί είναι ανατολικότερα. Αλλά εκείνος επέλεξε ως σημείο πρωτεύουσας την Αγία Πετρούπολη.

Τι ήταν εκεί; Εκείνος, είχε εντοπίσει, στις εκβολές του Νέβα (Neva), έναν κόλπο της Βαλτικής, που επικοινωνούσε με τη λίμνη Λάντογκα (Ladoga). Εκείνος σκέφτηκε ότι πάνω σε αυτά τα έλη μπορεί να κτίσει μία πόλη, και να την κτίσει εξαρχής. Έτσι, χρησιμοποίησε τους χιλιάδες Ευρωπαίους τεχνίτες τους οποίους είχε, και κάλεσε και άλλους.

Η επιδίωξή του ήταν να δημιουργήσει την ωραιότερη ευρωπαϊκή πόλη. Και πράγματι, χάρη στη δράση Ευρωπαίων πολεοδόμων, Ιταλών, Φλαμανδών, Ολλανδών, Γάλλων, Γερμανών, Άγγλων
τεχνιτών, και φυσικά κοντά τους υπήρχαν και σπουδαίοι Ρώσοι τεχνίτες, οικοδόμοι και εργάτες, δημιουργήθηκε μια πόλη, η οποία μέχρι σήμερα είναι το καμάρι της Ρωσίας, και για κάποιους είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Η Αγία Πετρούπολη, η οποία πήρε το όνομά της από τον Πέτρο: «Πετρού-πολη», και απέκτησε παλάτια, κανάλια, λιμάνια. Όλα αυτά στήθηκαν εξαρχής. Ένα γιγαντιαίο έργο το οποίο είχε το αισθητικό αποτέλεσμα που ήθελε ο Πέτρος ο Μέγας.

Στο λιμάνι της κατέφθαναν πλοία από όλη την Ευρώπη γιατί τα παράλια της Βαλτικής είναι πρόσφορα για το εμπόριο και για λιμενικές εγκαταστάσεις που να λειτουργούν δώδεκα μήνες τον
χρόνο (αυτό είναι το σημαντικό), σε σχέση με τον Αρχάγγελο που έκλεινε κατά τους χειμερινούς μήνες. Και είναι, όπως λέγεται, η Αγία Πετρούπολη η Βενετία του Βορρά, διότι καθώς είναι χτισμένη πάνω σε έλη και σε νησιά και τενάγη, χαρακτηρίζεται από πάρα πολλά κανάλια. Γενικά η Αγία Πετρούπολη έγινε ένα κόσμημα με υπέροχους ναούς, θαυμάσιες γέφυρες, κανάλια, παλάτια, διοικητικά κτίρια απαράμιλλα, και βέβαια μουσεία και υπέροχες κατασκευές πολιτισμού.

Επί της αυτοκρατορίας του Πέτρου του Μεγάλου η Ρωσία δεν απέκτησε μόνο αυτή την εξαίρετη πρόσβαση στη Βαλτική, αλλά έκτοτε η Ρωσία έγινε η μεγάλη δύναμη της Βαλτικής. Τους επόμενους αιώνες η Ρωσία δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία της στη Βαλτική. Έγινε κομβική θάλασσα για αυτή την τεράστια χώρα.

Αλλά ο Πέτρος ο Μέγας δεν παρέμεινε μόνο στη διεκδίκηση θέσεων στη Βαλτική, παρά χτύπησε και τους Οθωμανούς. Συγκρούστηκε με τους Οθωμανούς, είχε ήττες, αλλά τελικά είχε νίκες, και κατέλαβε ένα τμήμα: απέσπασε από τους Οθωμανούς μια περιοχή γύρω από το Αζόφ (Azov). Η θάλασσα η οποία βρίσκεται στα ανατολικότερα, σε μια κόγχη, είναι σαν λιμνοθάλασσα, πολύ μεγάλης σημασίας για το εμπόριο εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι η Θάλασσα του Αζόφ. Έτσι, επί της βασιλείας του Πέτρου του Μεγάλου, η Ρωσία γίνεται δύναμη της Βαλτικής, δύναμη που έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα παραμένει υπό οθωμανικό έλεγχο.

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Αρέσει σε %d bloggers: