Άγγλοι, Γάλλοι και στη μέση πόλεμος

Οι Άγγλοι εγκαταστάθηκαν στις ανατολικές ακτές ως γεωργοί, δηλαδή με τον στόχο να εγκατασταθούν και να αξιοποιήσουν τη γη και να γίνουν ντόπιοι. Τα άτομα τα οποία μετακινούνταν από την Αγγλία προς τις ακτές ήταν απλοί άνθρωποι, λαϊκοί άνθρωποι, πολλοί απ’ αυτούς ήταν αγρότες που είχαν χάσει τη δουλειά τους, άρα ήξεραν να καλλιεργούν και βρήκαν
κατάλληλο έδαφος για γεωργία.

Άγγλοι, Γάλλοι και στη μέση πόλεμος

Βρήκαν και υπέροχα δάση (ξυλεία δηλαδή), αλλά και κατάλληλο έδαφος και άρχισαν να καλλιεργούν. Έπρεπε να δουν ποια φυτά ευδοκιμούν. Πήραν ιδέες από τους γεωργούς τους ντόπιους που υπήρχαν στα νοτιότερα, έμαθαν να καλλιεργούν καλαμπόκι και διάφορα άλλα τοπικά φυτά, αλλά σιγά σιγά εναρμόνισαν προϊόντα.

Πολλοί από αυτούς που εγκαθίσταντο ήταν προτεστάντες, καλβινιστές. Διάφορες παράξενες
ομάδες. Έρχονταν και έρχονταν κι άλλοι παράξενοι, εργατικότατοι όμως και ηθικοί (με τις δικές τους ηθικές) άνθρωποι. Υπάρχει μία εντύπωση ότι η Αγγλία αποίκισε αυτές τις περιοχές με εγκληματίες, ότι τις μετέτρεψε σε μακρινή φυλακή. Στην Αμερική δημιουργήθηκαν κανονικές κοινωνίες και είχαν και φυλακές. Αλλά δεν έστελνε εκεί εγκληματίες. Ισχύει για την Αυστραλία αυτό: όταν η Αγγλία αξιοποίησε αποικιστικά την Αυστραλία, τη μετέτρεψε σε μακρινή φυλακή της Αγγλίας.

Οι Ινδιάνοι ήταν λίγοι και οι άνθρωποι βρίσκονταν σε εποχή πολύ απομακρυσμένη από τον πολιτισμό. Ήταν σε Εποχή του Λίθου και εδώ άρχισαν να φτάνουν άνθρωποι που ήταν σε προχωρημένη εποχή της γεωργίας και λίγο αργότερα θα έμπαιναν και στη Βιομηχανική Επανάσταση.

Μπορεί να ήταν λίγοι, αλλά ήταν σκληροτράχηλοι. Άνθρωποι περήφανοι και γενναίοι, Οι Ινδιάνοι είδαν πρώτη φορά άλογα, όταν ερχόμενοι στην Αμερική οι άποικοι έφερναν και άλογα, έφερναν και τα ζώα τα οποία ήξεραν ότι τους είναι χρήσιμα, και γρήγορα οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής εξοικειώθηκαν με τα άλογα, έμαθαν να τα καβαλούν κι έγιναν πολύ καλοί ιππείς. Κι επίσης αργότερα έμαθαν και τα πυροβόλα όπλα. Και μπορεί να ήταν λίγοι, αλλά τα βρήκαν σκούρα οι Άγγλοι από αυτή την πλευρά, γιατί ήταν πιο προϊδεασμένοι, πιο έτοιμοι να υπερασπίσουν τα εδάφη τους.

Οι Άγγλοι έρχονται ως γεωργοί και προχωρούν από τα ανατολικά, όλο και δυτικότερα, δηλαδή προχωρούν και εξερευνούν, προχωρούν και εξερευνούν κι έρχονται κι άλλες ομάδες και μπαίνουν εσωτερικότερα και εγκαθίστανται κι άλλες ομάδες που μπαίνουν εσωτερικότερα. Άλλες απ΄ αυτές που εγκαθίστανται ψάχνουν να δουν, αν υπάρχει κάτι.

Δεν ήξεραν τον χάρτη, δεν ήξεραν τι υπάρχει, πήγαιναν στα τυφλά, κινούνταν από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Κι όσο κινούνταν έβρισκαν κι άλλη γη. Βρήκαν ποικιλίες γαιών. Δεν ήταν όλες σαν αυτές που βρήκαν στα ανατολικά παράλια. Στα βορειότερα σημεία είναι γεμάτες δάση και στα νοτιότερα είναι θερμότερα και τροπικά. Όσο έμπαιναν στα εσωτερικά, έβρισκαν ηπειρωτικό κλίμα, περιοχές σαν στέπες, υπέροχα δάση, και, κάποια στιγμή, έφτασαν μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον Ειρηνικό ωκεανό. Γενικά το σύνθημα ήταν: «Go West, κινήσου δυτικά».

Οι Γάλλοι από την πλευρά τους βρίσκονταν στα βόρεια και είχαν κινηθεί, μέσω του ποταμού και των λιμνών, εγκάρσια στην ήπειρο αυτή. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ανταγωνιστικούς λαούς θα γίνει πόλεμος. Θα συγκρουστούν Άγγλοι με Γάλλους. Και θα νικήσουν οι Άγγλοι. Η σύγκρουση Άγγλων και Γάλλων στη Βόρεια Αμερική θα γίνει στο τέλος της δεκαετίας του 1750 και αρχές του 1760, στα πλαίσια του Επταετούς Πολέμου στην Ευρώπη, που και εκεί συγκρούονται Άγγλοι και Γάλλοι. Κι επίσης την ίδια εποχή Άγγλοι και Γάλλοι συγκρούονται και στην Ινδία.

Δηλαδή αυτές οι δύο δυνάμεις είναι αδυσώπητες η μία με την άλλη για τον έλεγχο του κόσμου. Θα το πετύχει η Αγγλία. Σ΄όλες τις συγκρούσεις θα νικήσει η Αγγλία, και σ’ αυτή την αδυσώπητη σύγκρουση μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, νικητής θα βγει η Αγγλία, και έτσι οι Γάλλοι θα αναγκαστούν να περιοριστούν στα βορειότερά τους εδάφη. Θα χάσουν δηλαδή την κεντρική τους παρουσία.

Σήμερα εξακολουθεί η Γαλλία να έχει παρουσία στα βόρεια εδάφη. Είναι Καναδάς πλέον, έχει δημιουργηθεί η χώρα του Καναδά εδώ πέρα, ανεξάρτητη χώρα, όμως αυτό το κομμάτι του Καναδά λέγεται Κεμπέκ (Quebec) μέχρι σήμερα και στο Κεμπέκ ομιλείται η γαλλική γλώσσα. Δηλαδή από αυτό το έπος της γαλλικής παρουσίας για 200 χρόνια τουλάχιστον (την προσπάθεια δηλαδή των Γάλλων να διεκδικήσουν αυτές τις περιοχές) παρέμεινε μια ισχυρή γαλλική παρουσία, πολιτιστική γαλλική παρουσία και βιολογική, μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της σύγκρουσης της αδυσώπητης μεταξύ Άγγλων και
Γάλλων για τον έλεγχο της Βόρειας Αμερικής είναι:

  • Άγγλοι και Γάλλοι πολεμούσαν ο ένας τον άλλον με σύμμαχες φυλές. Ντόπιες φυλές είχαν ταχθεί άλλες με τους Άγγλους κι άλλες με τους Γάλλους.
  • Η Γαλλία έδινε μεγάλη έμφαση σ’ αυτή τησύγκρουση στη Βόρεια Αμερική και στην προσπάθειά της αυτή. Ανάμεσα στα άλλα, έστελνε και πόρνες από τη Γαλλία για να ανεβεί το ηθικό του στρατού. Η Γαλλία δεν κατάφερε να νικήσει αυτό τον πόλεμο κι έτσι μετά το 1760, η Αγγλία έχει ανοιχτό τον δρόμο για να ελέγξει την κεντρική ζώνη της Βόρειας Αμερικής.
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)